自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

幸福花海 發表於 24-4-20 09:12
既然咁高咁大,使乜受佢氣,以其人之道還以其人之身,佢乜語氣問你,你乜語氣答佢, 喺職場,人善被人欺
...

同意。試過那個黑面臣曾經當自己上司咁,嚟到話我啲嘢錯,我即刻問佢,我同你同級,你憑乜嘢話我做錯?要話我做錯都由我上級話我。你係以咩身份嚟check我做嘅嘢?邊個叫你去做?我串完佢冇聲出。我完全無視佢所講嘅嘢。

子爵府

Astra00 發表於 24-4-21 20:29
嘩,你口中那個同事咁似我舊同事黑面臣。

差唔多九成似,好彩我轉左公司部門。不用再受佢氣。佢仲衰到連 ...

我真係有D離地,睇完你個回復我有一刻驚一位遇到同事,唉!
我真係好大壓力,好鬼驚佢
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

水晶宮

belle_0828 發表於 24-4-22 08:03
我真係有D離地,睇完你個回復我有一刻驚一位遇到同事,唉!
我真係好大壓力,好鬼驚佢
...

你唔需要驚佢啊,如果你暫時都仲要靠呢份工生活,就唔好輕舉妄動。搵到好路數先至走囉。但係你一定要俾佢知你同佢大家地位平等,你真係唔需要聽佢支笛。自己做嘢小心啲,唔好俾位佢入。呢樣最緊要。反而你要,捉到佢重,入返佢轉頭。咁先有用。

子爵府

Astra00 發表於 24-4-21 20:31
同意。試過那個黑面臣曾經當自己上司咁,嚟到話我啲嘢錯,我即刻問佢,我同你同級,你憑乜嘢話我做錯?要 ...

我都有諗過好似你咁,但是我驚佢人事上會係咁唱我,因為佢係我地哩個職級最長命個個,佢係好識埋八婆堆嘅人,我地最討厭嘅上司,佢會去刷鞋,但是全世界都好討厭上司日日茶餘飯後都會鬧嘅人!

水晶宮

belle_0828 發表於 24-4-22 08:08
我都有諗過好似你咁,但是我驚佢人事上會係咁唱我,因為佢係我地哩個職級最長命個個,佢係好識埋八婆堆嘅 ...

做好自己本分及找新工轉。

男爵府

belle_0828 發表於 24-4-20 02:11
返工大家咁高咁大,佢早嚟我幾年,成日都好似監工咁check你做過嘅嘢。
然後總係抽D蛛絲馬跡嚟抽稱你可以做 ...

有錯你話我會接受,冇錯但又要比你話,冇得到尊重,我會同佢講返,重點係講到係對事吾係對人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

揾新工啦, 臨走個日鬧返佢一大餐。 有咁勁鬧咁勁。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我呢到好多old season, 閒閒地做夠十幾廿年
因為我地工種夠hae, 擺明個個都R到等退休
大家post都一樣, 總係有人自我感覺良好
我做得兩三年, 人地開到聲, 呢到無5年以上無人當你存在
我統統當耳邊風
慢慢我學識多一樣野
就係佢地班賤人同你講野時, 你頭腦要200分清晰
你要對自己每句說話200分自信+肯定
班賤人慢慢就謝晒皮
我無搞你, 不過你唔好搞我
佢地試過投訴我, 但唔成功
我更清楚誰是賤精更要自保

大宅

belle_0828 發表於 24-4-20 18:28
好彩,老細唔覺得我有問題,只係話人事關係需要我自己處理,周圍都有哩種人,唔好理人地點講,做好自己本 ...

老闆唔喜好擦鞋又係好難搞 所以擦鞋有時有擦鞋既好

伯爵府

belle_0828 發表於 24-4-20 13:07
唔知點開聲wo
好似小朋友吵唔贏穩阿媽投訴咁……

轉個心態,係反映工作問題

複式洋房

大宅

belle_0828 發表於 24-4-20 18:28
好彩,老細唔覺得我有問題,只係話人事關係需要我自己處理,周圍都有哩種人,唔好理人地點講,做好自己本 ...

如果係咁就繼續做軟皮蛇,左耳入右耳出

水晶宮

Mimmy 發表於 24-4-22 13:28
大家post都一樣, 總係 ...

所以自己負責部分要做熟,不好比位人地入到。

子爵府

Mimmy 發表於 24-4-22 13:28
大家post都一樣, 總係 ...

其實我份工都係一樣,幾乎冇人走咖!

子爵府

多喝水有益 發表於 24-4-22 17:40
如果係咁就繼續做軟皮蛇,左耳入右耳出

我依家就係咁!左耳入右耳出EQ唔夠高個陣就真係會燥底!平時我都係哦多!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊