自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

柳飄飄 發表於 24-4-20 14:56
以為講緊我個仔

(emoji)(emoji)

水晶宮

kcpak 發表於 24-4-20 16:14
我囡都係主觀又偏執,自我
我唔會第一時間否定佢觀點,等佢平靜時再同佢傾,雖然唔係一講佢就明! 要軟硬 ...

補充:
我囡19歲啦…近呢年佢好左好多,同我講返話好多謝我,識點同佢相處
佢話我既表現好影響佢情緒,所以我冷靜佢先可以冷靜
重要一點多說愛多擁抱
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

萬樂豬 發表於 24-4-20 14:03
我仔性格偏激主觀,可以點教佢?
無乜同理心,人比較自私

我最近看小紅書的1個視頻,1個媽媽係屋企暈左係地,嗰仔望左1望周圍有冇人幫手,冇,然後就坐係度睇電視由得媽媽暈係度,網評1面倒的說這孩子冷血,冇同理心,教育失敗。

幼兒講師,有另1番見解小朋友角度他在想什麼。她說,有些小朋友思維好直的,你冇講過,冇教過佢地,佢地完全冇呢個概念,冇諗過你有咩的需要。例如要同小朋友講,我生病時,你要好似我,細時照顧你咁,問吓你有冇唔舒服,要唔要飲水,我生日時,你要好似我咁每年花心思送你禮物,你要諗送咩比我,心意又得煮1餐飯又得唱首歌又得,唔1定要比錢買。有時有d人,畫公仔要畫出腸先明白的。

侯爵府

好媽媽勳章

萬樂豬 發表於 24-4-20 14:25
就係佢做錯了,他都會話係人哋嘅錯,用好多歪理去俾藉口自己

所以俾人感覺好偏激,其實我知他是死雞撐飯 ...

我個女以前都有呢個情況
我會同佢講成件事係由唔同人互動組成
唔能夠控制人哋嘅想法做法,
唯有從自己出手
目的唔係叫你原諒人哋明白人哋,
而係令自己過得安樂平穩
慢慢佢又做到

有時成件事
得你自己一個唔開心又何必呢?

[img align=right][/img]

男爵府

千祈唔好硬碰硬,搵吓共同話題,有傾有講先可以溝通,青春期啲男仔好難攪

侯爵府

2024年龍年勳章

spikenard 發表於 24-4-20 16:28
我最近看小紅書的1個視頻,1個媽媽係屋企暈左係地,嗰仔望左1望周圍有冇人幫手,冇,然後就坐係度睇電視由 ...

片段中個仔幾大先
如果已經10幾歲
會唔會係智能問題?

男爵府

sky_blue618 發表於 24-4-20 16:38
千祈唔好硬碰硬,搵吓共同話題,有傾有講先可以溝通,青春期啲男仔好難攪
...

盡量就重避輕傾計,不過,佢成日覺得「講你都唔明,講你都唔識㗎啦」 所以都唔算太肯分享

男爵府

yanfaifai 發表於 24-4-20 16:34
我個女以前都有呢個情況
我會同佢講成件事係由唔同人互動組成
唔能夠控制人哋嘅想法做法,

好。我又試吓(emoji)

男爵府

Charlotte_mom 發表於 24-4-20 14:48
咁大個,你叫佢上社交班,佢會嬲你,覺得你睇佢唔順眼
其實社交班亦只係潛移默化式去令佢反思(我仔係非典 ...

我仔不是A仔。係ADHD

所以衝動,大脾氣

男爵府

kcpak 發表於 24-4-20 16:14
我囡都係主觀又偏執,自我
我唔會第一時間否定佢觀點,等佢平靜時再同佢傾,雖然唔係一講佢就明! 要軟硬 ...

我會提醒自己+老公…..少囉嗦

公爵府

佢對住爸爸都係咁態度?

男爵府

加菲貓3 發表於 24-4-20 16:55
佢對住爸爸都係咁態度?

因為我夠惡,所以佢點都尊重我少少,爸爸係好淋善,同埋爸爸工作為主,所以好少理佢嘅嘢,所以更加冇禮貌

珍珠宮

2024年龍年勳章

volan 發表於 24-4-20 14:13
養寵物

千萬唔好,就算係佢本人要求都要諗清楚。
養寵物一世承諾,做唔到,做唔好,不但害咗小動物,害咗樓主要負責照顧,但阿哥要話事,隨時世界大戰家變。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

捨得嘅比佢撞下板瀨下嘢,唔使下下都呵護住,經一事長一智。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

萬樂豬 發表於 24-4-20 16:50
我仔不是A仔。係ADHD

所以衝動,大脾氣

我仔打孖上(ASD+adhd)
續步嚟,先打開溝通之門,唔好用針對性嘅討論(即佢點錯,我覺得應該點)
而係從平時入手,大家用唔同情景去分析,你亦要了解佢看法(唔同意都要俾機會佢講)
到佢肯自我思考分析(唔需要佢「認錯」,佢有上心就好),再之後又出現類似情況,就可以輕輕提點令佢同樣地進行反思

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我仔有時都會冇咩同理心,因為佢唔識用第二個角度睇事情,或者反向思考,要我提佢先會諗到。但我見佢社交正常,都識到好多好朋友,係學校老師讚佢會幫同學,做事又盡責。有時佢做錯事,我話佢如果你咁既態度諗法,出去社會點算,肯定比人鬧甚至打你都有份,佢話佢對出面既人就唔會咁,只有對自己人先會咁。原來佢都識做雙面人

男爵府

2024年龍年勳章

萬樂豬 發表於 24-4-20 14:03
我仔性格偏激主觀,可以點教佢?
無乜同理心,人比較自私

期間限定
保持親密態度,唔好關係破裂。
慢慢講慢慢教,男仔口硬心軟。

男爵府

回覆樓主:

人既性格除了天生或遭遇極大衝擊,先會突變,否則係自細儲返嚟。某程度15歲仔性格形成,係來自父母自細俾乜佢

水晶宮

yauchuchu 發表於 24-4-20 16:45
片段中個仔幾大先
如果已經10幾歲
會唔會係智能問題?

睇落有10歳的,而我細路細時都發現佢有呢個問題,我以前都以為佢冷血,無人性,冇同理心 有同社工講過呢個問題當然冇視頻咁誇張,細路本身好乖,但就有呢個問題,後來我先明白,呢類細路真係對同理心無概念,唔明,同抽象的。我真係要求細路要點做,咩叫同理心,要點做先會體諒別人。佢而家先明

珍珠宮

萬樂豬 發表於 24-4-20 14:24
我會盡量忍氣吞聲,但有時忍唔住長氣了,因為覺得要經常提醒他。

我明白佢會嫌麻煩,但問題,我又驚佢會 ...

做父母一啲都唔難,但做有責任嘅父母非常艱難
15歲應該有青春期嘅反叛,溝通確實痛苦,但只要父母有足夠耐心,呢段時間可能好快過,好彩嘅2年到就正常返。盡量同佢拉近距離,有共通話題會好好多。加油,媽咪!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊