自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

如風火輪,尿袋(電),自動吸塵機,電風扇等等。。。怕火災,大家有換?

大宅

2024年龍年勳章

brother4 發表於 24-4-21 08:20
如風火輪,尿袋(電),自動吸塵機,電風扇等等。。。怕火災,大家有換?

很好post!

無論咩國家嘅電器有問題都要換,如果冇得維修。

https://www.hk01.com/%E6%95%B8%E7%A2%BC%E7%94%9F%E6%B4%BB/996804/%E9%9B%BB%E7%86%B1%E6%B0%B4%E5%A3%BA%E5%94%94%E6%87%89%E8%A9%B2%E7%94%A8%E6%8B%96%E6%9D%BF-%E5%8F%B0%E9%9B%BB%E6%95%994%E5%A4%A7%E7%A6%81%E5%BF%8C%E5%8B%BF%E7%8A%AF-%E9%99%84%E6%B6%88%E5%A7%94%E6%9C%83%E8%A9%95%E6%B8%AC%E7%B5%90%E6%9E%9C

子爵府

風火輪係違法嘅,唔應該喺香港使用

吸塵機,我嗰個正零負用咗咁多年都未壞,我等佢話然後換多個Dyson

風扇更加唔好講,啲小米風扇係我懷疑24/7咁樣開,佢都係唔會壞,已經幾年啦

你買大陸嘢,你買正牌。你就算買香港嘢買埋啲唔知乜嘢雜物,唯一一樣危險。

大宅

回覆樓主:

小米尿袋都可以用好多年喎,唔只兩三年

男爵府

回覆樓主:

所有生意人都唔希望個產品用極唔壞囉

公爵府

2024年龍年勳章

壞當然要換

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

無論邊個國家產地嘅電器用品,都要符合香港標準,壞咗要維修或者換嗰新

男爵府

大陸電器, 有牌子嘅係正常,其他不知名牌子邊個國家出都會差d
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

男爵府

回覆樓主:

其實電產品,如抽濕機,電話叉電,係會有著火風險,所以點解成日話唔好叉電overnight,或開抽濕機時,要有人係屋企。

至於大陸牌子,我只買小米。小米水煲我2年換一次,但是衛生問題,不是怕佢著火。

男爵府

我買開內地大牌子,好多都用左好幾年,小米、巴焦扇、小熊etc

子爵府

啲嘢賣得平就唔會珍惜,大家都粗用咪容易壞囉!我之前買過D字頭吸塵機,2年唔夠就壞,嬲嬲地去TB買個百幾蚊,點知鬼咁襟用

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

用電器有時都係碰運氣。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

唔覺得內地的電器兩三年就要換一次。我屋企的小米電視,華為尿袋用左五六年仲唔知幾好,海爾蒸焗爐都用左五六年先打柴,宜家都係換返國貨美的的微蒸烤炸一體機,一機有齊晒微波蒸爐焗爐氣炸鍋功能,正到呢 ,反而買左個德國牌子的無線吸塵機,用左唔夠一年舊電開始唔掂,叉滿吸兩三分鐘已經罷工

伯爵府

亮亮@ 發表於 24-4-21 08:44
很好post!

無論咩國家嘅電器有問題都要換,如果冇得維修。

壞唔係問題,最怕著火

男爵府

回覆樓主:

華為用了4-5年仲好暢順係因為電池老化才換
芭蕉扇用了6年才壞
小米尿袋其實無壞係怕用得太久所以才換,就算係SONY 尿袋我都係2年換新

其實買電器係撞手神,人哋買嘅日本製三菱抽濕機用十幾年,我嗰部用咗四年就壞咗

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

紫米MF855尿袋兩年就壞跌眼鏡
其他冇問題

象牙宮

風火輪? 咩野?

尿袋 (電),自動吸塵機, 電風扇 坏自然更換。
2至3年要換, 有的少于2年坏, 有的3年坏。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

rebeccalin 發表於 24-4-21 09:13
唔覺得內地的電器兩三年就要換一次。我屋企的小米電視怕,華為尿袋用左五六年仲唔知幾好,海爾蒸焗爐都用左 ...

我部凱度蒸焗爐用得兩年幾面版撳嗰啲掣已經出現問題,都幾激氣,不過電器都係撞手神….

大宅

2024年龍年勳章

moon_o_o 發表於 24-4-21 09:18
壞唔係問題,最怕著火

你啱!

https://www.hk01.com/%E6%95%B8%E7%A2%BC%E7%94%9F%E6%B4%BB/996804/%E9%9B%BB%E7%86%B1%E6%B0%B4%E5%A3%BA%E5%94%94%E6%87%89%E8%A9%B2%E7%94%A8%E6%8B%96%E6%9D%BF-%E5%8F%B0%E9%9B%BB%E6%95%994%E5%A4%A7%E7%A6%81%E5%BF%8C%E5%8B%BF%E7%8A%AF-%E9%99%84%E6%B6%88%E5%A7%94%E6%9C%83%E8%A9%95%E6%B8%AC%E7%B5%90%E6%9E%9C

真係要小心!

男爵府

我個洗碗機用咗5、6年了,點解要換

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊