自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

OHIMESAMA 發表於 24-4-21 09:11
啲嘢賣得平就唔會珍惜,大家都粗用咪容易壞囉!我之前買過D字頭吸塵機,2年唔夠就壞,嬲嬲地去TB買個百幾蚊 ...

我部Dyson用咗8年了,舊電就換過

琥珀宮

brother4 發表於 24-4-21 08:20
如風火輪,尿袋(電),自動吸塵機,電風扇等等。。。怕火災,大家有換?

個九陽熱水煲用左6年,仲用到但想換個小米有保温功能,最後忍痛掉左個九陽水煲

水晶宮

jon12345 發表於 24-4-21 08:53
所有生意人都唔希望個產品用極唔壞囉

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

係日本城見到格力風扇好平買咗 , 諗住用二年都底 , 點知把kdk 仲快打柴 , 格力用咗4 年 , 亞仔比咗把無葉風扇 , 把格力就送咗比人

水晶宮

如風火輪,尿袋(電),自動吸塵機,電風扇等等。。。怕火災,大家有換?

有視頻的工廠的維守員曾經講過,有set 使用時間,到期時,各零件慢慢的停用。

水晶宮

simple430 發表於 24-4-21 10:04
係日本城見到格力風扇好平買咗 , 諗住用二年都底 , 點知把kdk 仲快打柴 , 格力用咗4 年 , 亞仔比咗把無 ...

我家3把kdk超20年,以前的零件好㦗用

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Tesla 電車都著火啦!

我成日都講、如果中國電池[非常]不安全、中國有14億人、假設每人的用品中,有10個電池、講緊都140億個、如果真係要爆、日日都燒煙花甘~

如果擔心、就唔好叉電過夜、擔心問題已經解決了99.99%~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

spikenard 發表於 24-4-21 10:06
我家3把kdk超20年,以前的零件好㦗用

真的以前好襟用

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

liverpool2023 發表於 24-4-21 09:34
我個洗碗機用咗5、6年了,點解要換

邊款?

水晶宮

大力大力 發表於 24-4-21 10:16
Tesla 電車都著火啦!

我成日都講、如果中國電池[非常]不安全、中國有14億人、假設每人的用品中,有10個 ...

家中有2個雪櫃用咗估4x年還用到,冷氣機上手留低用咗3x年以上

珍珠宮

我買嘅風扇燈,抽油煙機,都用咗四五年,風扇燈只係換燈片,但上兩日師傅嚟我屋企講過,新嗰啲風扇燈,兩年貨仔好快壞,我相信都係,因為佢真係見得多….

而家普遍嗰啲電器都冇咁襟…

子爵府

liverpool2023 發表於 24-4-21 09:35
我部Dyson用咗8年了,舊電就換過

水晶宮

炒菜機用咗8年

男爵府

pomanlife 發表於 24-4-21 10:17
邊款?

CAL,當年見佢做開商用機,又有五年保用,就試下,一直到而家仍然無問題。
而家沒了這個品牌,其實佢就係做美的既,所以我弟弟去年要買機,我都幫佢訂了美的。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

liverpool2023 發表於 24-4-21 10:57
CAL,當年見佢做開商用機,又有五年保用,就試下,一直到而家仍然無問題。
而家沒了這個品牌,其實佢就係 ...

都係淘寶買架?

男爵府

brother4 發表於 24-4-21 10:20
家中有2個雪櫃用咗估4x年還用到,冷氣機上手留低用咗3x年以上

其實大型電器經常出新技術,5/6年換就差不多,可以有新款用

我部洗碗機當年未出自己彈門+消毒功能
而家新出的都有(我弟去年買了),但我部未壞又無理由俾幾千蚊買過部

男爵府

pomanlife 發表於 24-4-21 10:59
都係淘寶買架?

係,官方旗艦店買

珊瑚宮

回覆樓主:

小米果汁機, 一星期起碼用6日, 用左3年幾, 覺得刀片鈍左先換, 機未壞

水晶宮

回覆樓主:

真實之前淘宝買了吸塵機,運到來家,1來就game over,佢話換,但要寄番俾佢,件貨一百元內,最後放棄

瑪瑙宮

金黑街矇 發表於 24-4-21 08:46
風火輪係違法嘅,唔應該喺香港使用

吸塵機,我嗰個正零負用咗咁多年都未壞,我等佢話然後換多個Dyson

佢话就换

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊