自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

大宅

我係國泰嘅銀卡會員,一般就訂機票都有廿四小時免費取消。最近我喺國泰網站買咗一張商務優惠套票、跟住我改變主意、覺得好似好貴所以想取消,但係又怕取消會比罰款、所以我特登打上去國泰客戶服務嗰度查詢、問佢哋話呢隻優惠套票如果銀卡會員取消有冇廿四小時免費優惠、佢哋嘅答案係有。我好開心,跟住三個小時後取消咗張商務機票,跟住就特登買一張經濟機票同一個日子起飛。但係一個禮拜之後佢哋email 我就話要罰我五成機票價錢、成$23,000!、我打去問點解?佢哋就話因為我張機票係七日之內起飛不可以取消,銀卡優惠都不適用。
但係我話你哋啲客戶服務當時冇同我講呢個條件,跟住佢哋就呢個條款就係Terms and condition有寫,但我話我哋一般都以你客戶服務個回答為準。點解當時佢個同事冇同我講有呢一個額外條款。
佢哋跟住話佢地同事喺電話裏有同我講呢個條款,我邀請佢哋再次聽返電話錄音,跟住佢哋調查後覆返我話在電話裏有同我講呢個條款,我話冇可能、因為我好清楚我打個電話個目的。佢哋啲同事在電話裏根本冇同我講七日內cancel又罰款、如果我知我根本就唔會cancel因為不費用實在太大。
我要求佢哋提供錄音為證,但佢哋堅持話唔可以俾我聽錄音,堅持要罰我$23,000取消的罰款。
我話呢個數字實在太離譜、 如果佢個啲國泰客戶同事冇誤導我,我根本就唔會取消嗰個商務機票、而家佢夾硬屈我話我知情才取消、佢哋又不願意出示錄音記錄、話係內部訓練作用。證明佢哋係有心隱瞞佢哋電話錄音嘅內容。
我好嬲呀,講緊$23,000罰款喎,都唔知喺邊度可以投訴,好真係好想東張西望唱衰嘢個國泰!
有冇人可以俾啲建議我可以點做?點先可以追返呢筆咁大個罰款!

伯爵府

想生BB熱投

elegant 發表於 24-4-21 20:51
我身為國泰嘅銀卡會員,一般就訂機票都有廿四小時免費取消。最近我喺國泰網站買咗一張商務優惠套票、跟住我 ...

唔識但係咪可以報警?消費者委員會?小額錢審裁處?
I am Agent P

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

支持報警 詐騙

侯爵府

我身為國泰嘅銀卡會員,一般就訂機票都有廿四小時免費取消。最近我喺國泰網站買咗一張商務優惠套票、跟住我 ...
報消委會+報東張

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

我估, 如果佢真係屈你, 報警的話警方應該有權聽呢個錄音, 但前提係警方唔知受唔受理呢D案件?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

國泰? 咁揾東方吖,應實幫你。

保險啲,加埋東張。

雙東齊下。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

2024年龍年勳章

報東張

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又會咁怪
個罰款唔係取消個下即刻收?

之後先打黎話要罰?

一般有咩要扣款應該當下收

男爵府

再寫封信比CEO

水晶宮

咁大間公司都咁屈人

la_source    發表於 24-4-23 10:34
自由太多會令世人失去平衡

複式洋房

其中有誤會嗎?早前我三月尾出發悉尼但前二日亞女發燒狂咳,我打俾客服佢請示左上級後免費比我改遲二日,重話可以退返八百多元稅,雖然稅仍未收到,但我打返去問,佢哋都話仍然處理中,我覺得好有交帶,亦感激比我免費改機票,大前提當然機位吾滿

水晶宮

回覆 Bbpig2014 的帖子

要報埋東方

Bbpig2014    發表於 24-4-21 21:45

大宅

eightnine89 發表於 24-4-21 21:21
又會咁怪
個罰款唔係取消個下即刻收?

系,應該即刻收,無收即係可以24小時取消

伯爵府

2024年龍年勳章

電郵去國泰,要求書面解釋

男爵府

話要收番你罸款,果個糸咪部門主管講?

大宅

回覆樓主:

https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/membership/24-hour-free-cancellation.html#:~:text=%E5%8F%AA%E9%9C%80%E6%96%BC%E9%A0%90%E8%A8%82%E6%99%82,%E6%89%80%E6%9C%89%E4%B9%98%E5%AE%A2%E9%87%8D%E6%96%B0%E8%A8%82%E7%A5%A8%E3%80%82

如果佢條款寫明,佢最多話個cs答錯野,你攞番錢機會微

不過你網上取消時有冇警告要罰23000?如果無,你可以爭取下。

子爵府

支持樓主繼續追究!起碼都要比你聽返錄音吧。如果佢地真係有講過,扣錢都服!你同CX 講,如果明知取消要扣咁多錢,你冇理由會取消又買返同一日的機票吧!
題外話,我以為business 多數係冇cancellation fees 的?定係我記錯?

大宅

我已經寫過無數郵件去國泰所謂高層個客戶服務,但係佢哋經過幾個星期個回覆都係一樣、
買票嗰時一般都要即時付款,佢哋都會話取消會有罰款,但係國泰銀卡就有廿四小時免費取消。一般係會即時退返俾你但係今次就冇。最關鍵嘅係我再退票之前已經打過去國泰航空公司問佢哋話銀卡廿四小時免費取消都可以受惠、佢哋都話有、呢個係事實如果我知道係要罰款嘅話我一定唔會取消
佢哋一般係先收費後退回,所以我而家係冇得退回,因為佢哋話我係知道呢個罰款,但係又唔肯出示錄音內容因為我好肯定佢哋話唔係有廿四小時免費取消。
請問東張西望係點報料啊?

大宅

回覆 my005 的帖子

請問點聯絡佢哋呀?

大宅

elegant 發表於 24-4-21 21:58
我已經寫過無數郵件去國泰所謂高層個客戶服務,但係佢哋經過幾個星期個回覆都係一樣、
買票嗰時一般都要即 ...

whatsapp 60886600 東張

首頁
12345...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊