自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

伯爵府

peaceaa1122 發表於 24-4-22 08:26
但不銹鋼飲管唔好得去邊,鋼材品質優劣難分,容易有看不見的花痕,從而累積細菌。飲管中的研磨液等礦物油 ...

我從來唔用,亦唔鼓勵人用,尤其餐廳提供,如果飲管入面有曱甴或曱甴卵,成件事幾嘔心!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 24-4-22 08:49
家陣報紙都無人睇喇
遲吓大把嘢都會冇呀,咁多電子嘢、AI 嘢
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

Kennedyjason 發表於 24-4-22 08:39
我會自備膠飲管,一早買定幾包,唔環保都係咁話,紙個啲好快軟,了多幾野開始解體,你要人環保唔該你搵到啲更環 ...

我無自備,但開始少飲凍飲,所以用嘅機會少好多

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

LoveYinYin1215 發表於 24-4-22 08:53

其實用返不鏽鋼餐具仲好
香港老闆只會睇錢,佢哋賺少個錢都同你死過

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-4-22 07:29
最好自備不鏽鋼吸管,或者乾脆不用吸管。
而且政府要做好監管。

我買咗開椰青飲品,有不鏽鋼飲管,但感覺真係好危險,帶咗出去,飲緊嘢俾人撞一撞,即刻冇命….

紙做產品,真係好懷疑佢嘅安全性,我驚環保做唔到,人嘅健康先出問題

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

天貓 發表於 24-4-22 09:00
我買咗開椰青飲品,有不鏽鋼飲管,但感覺真係好危險,帶咗出去,飲緊嘢俾人撞一撞,即刻冇命….

紙做產品 ...

可以選擇唔用

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

近日辦白事,問長生店有關環保棺木一事,佢俾咗D圖我睇,話係紙做的,但基於要做到一定承受力,所以係要用好多好多好多嘅紙壓成,再響面層塗上大量的漆作防水及外表睇嚟似木,而呢D漆於燃燒時係會(色)放好多化學物質,到底環保與否呢? 真係值得深思。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

esmehouse 發表於 24-4-22 08:50
唔好話用紙呀,有啲咪會俾啲類似木嘅餐具,杯奶茶搞完,我都覺得有陣味
...

完全走晒味。

伯爵府

Giant 發表於 24-4-22 09:14
近日辦白事,問長生店有關環保棺木一事,佢俾咗D圖我睇,話係紙做的,但基於要做到一定承受力,所以係要用 ...

而家好多所謂環保物料都係表面睇似環保,實質會釋放出有毒氣體,造成空氣污染,影響大自然動植物生態,更加會令人類出現氣管敏感、出各種各類皮膚疹。

水晶宮

大力大力 發表於 24-4-22 08:13
查實環保團體班人、真係個腦入水、唔該走去超級市場睇下、幾多包裝、幾多膠樽、家庭裝修、垃圾一車車、車 ...

係囉,其實應該源頭減廢,太多額外包裝先最唔環保。不過商家實唔肯去改

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-4-22 09:10
可以選擇唔用

係可以唔用,但其他紙紙歺具呢?除非完全唔食外賣,一係每次連個盒都帶埋…..行行吓街,就想買啲嘢食都唔得,如果習慣帶個盒出街,個袋都一定會好重

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

我數年前已經係用矽膠飲管,可以拆開洗嘅。

不銹鋼我成日覺得入面會好污糟。

伯爵府

baby_yee 發表於 24-4-22 09:20
係囉,其實應該源頭減廢,太多額外包裝先最唔環保。不過商家實唔肯去改
...

到無獨立包裝,何止商家會出聲,有班人又會話唔衛生之類。

象牙宮

幸福花 發表於 24-4-22 07:30
回覆 kl1 的帖子

見到紙仲痛心!一顆樹要多少年成長!一埸大火又會燒光!
題外話,每年清明都睇到山頭被燒到黑晒.

珍珠宮

回覆樓主:

記住一係唔用,一係自帶啦!

象牙宮

kl1 發表於 24-4-22 07:52
上星期試過用紙羹食通心粉,入到口無通心粉味,只有一陣臭紙味,可想而知幾多毒素。
...

有d平價,一落飲或食品會出泡,
唔知唔知用咩物質做。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

大力大力 發表於 24-4-22 08:13
查實環保團體班人、真係個腦入水、唔該走去超級市場睇下、幾多包裝、幾多膠樽、家庭裝修、垃圾一車車、車 ...

對啊,還有街市全日的垃圾留比食環署清潔

複式洋房

以後會少飲凍飲

男爵府

kl1 發表於 24-4-22 06:56
https://medicalinspire.com/posts/92822/%E7%B4%99%E9%A3%B2%E7%AE%A1-%E5%A1%91%E8%86%A0%E9%A3%B2%E7%AE ...

政府走塑走得太誇張,宜加經濟麻麻,甘樣遊客會嫌煩唔會再來。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

早幾年為咗支飲管喊打喊殺,跟本就是虛偽, 要環保, 最好是源頭開始, 減少購物,不要買咗一大堆, 然後扮哂野話要斷捨離, 斷捨離出嚟的物品不環保, 還是飲管不環保, 人類真是虛偽得入骨

仲要, 飲管用咩材質都是不好, 飲管內壁藏菌容易清潔難, 對身體危害大, 寧願棄用飲管

首頁
12345...25

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊