自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

tszchungmama 發表於 24-4-22 16:53
酒店方面 真係無得講, 而家啲年輕人唔肯住1-2星架啦

一兩星你放心?最緊要安全呀!學生住5星無需要,如果全個行程入面住一兩晚,佢地夠 budget 都無問題。

男爵府

mandy952 發表於 24-4-22 16:53
我仔考完dse都未夠18歲,所以我應該唔會比佢同其他人去旅行

係呀,有啲酒店未滿18歲唔俾單獨入住

複式洋房

其實跟團最好, 一嚟安全, 二嚟有個實在價錢冇數拗

水晶宮

YuYuMother 發表於 24-4-22 16:54
同意。住得差會叫佢唔好去。

去旅行嘅partner 真係要大家價值觀各樣配合先得,唔好講酒店機票,出去食嘢 ...

係呀!我要求阿仔旅行要住酒店,安全要緊。3 星都無所謂,最緊要係有信譽嘅酒店。

珍珠宮

會俾意見佢哋,有時佢哋人生經驗不足,係可邊教邊學,唔需要吓吓受教訓才會學懂。

水晶宮

PW530 發表於 24-4-22 16:59
我女讀緊大學,幫人補習有收入都問過我啲錢點用架, 其實有相有量幾好呀!我唔會理人講吔 :happy ...

大數先商量,阿仔投資有問我意見

大宅

我仔考完dse都未夠18歲,所以我應該唔會比佢同其他人去旅行

我果個計月份應該都未夠,不過我已經同佢講要搵D夠18歲嘅一齊去,
只要同行有人夠18歲攞到房就OK
btw.....佢仲未有耐考DSE

水晶宮

趙元嵩 發表於 24-4-22 17:01
我有提意過!
但同學仔未有定案時已經急不及待去訂酒店.....

既然有 free cancellation 有咩問題?仔女可以 counter offer 再一齊決定。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 24-4-22 17:10
係呀!我要求阿仔旅行要住酒店,安全要緊。3 星都無所謂,最緊要係有信譽嘅酒店。
...

安全、衛生、地點各樣都好重要。 尤其是佢地剛畢業咁細個,有咩未必識應對,住好啲嘅酒店都安心啲

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

上校車 發表於 24-4-22 17:05
旅遊網同一日check 多幾次都會有價格變動架, 試過我check 左2至3次, 到我家人自己check 第一次已經平過我c ...

呢個一早明白!
所以關於價錢的, 我一律開 incognito window.

男爵府

Me too

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

趙元嵩 發表於 24-4-22 16:07
家中青年DSE 後同同學去日本旅行, 由訂機票到訂酒店處處比我上網check 都貴, 一早check 過個價錢係包行李, ...

唔包行李係咪坐廉航呀?

如果旅行社訂係貴過航空公司網頁訂

大宅

趙元嵩 發表於 24-4-22 16:46
唔係今日check 價有價差,係同日報價,同日check! 知佢買邊隻,有連行李20 kg,到出票時變咗冇行李。
...

Trip.com試過上一分鐘包行李,下一分鐘就冇包行李㗎

大宅

我覺得如果係我俾左budget佢,我就唔會干預,佢咁大個應該要學下點格價同分配洗費,呢度大左另一度就要洗少D

象牙宮

pauline_c 發表於 24-4-22 17:10
...
我都係要佢地住酒店,
有咩問題起碼有人幫手.

公爵府

2024勳章

趙元嵩 發表於 24-4-22 17:01
我有提意過!
但同學仔未有定案時已經急不及待去訂酒店.....

既然有free cancellation, 就梗係訂左先啦
你有更好提議咪照講,可以再訂你心水果間, 之後cancel 原本果間,唔太明問題係邊?

公爵府

2024勳章

pauline_c 發表於 24-4-22 17:08
一兩星你放心?最緊要安全呀!學生住5星無需要,如果全個行程入面住一兩晚,佢地夠 budget 都無問題。
...

同意嘅, 所以我覺得4-5星都唔係問題, 仲要年輕人們可以夜晚買零食啤酒去同一間房吹水, 地方靚啲安全啲, 大人都放心啲呀

侯爵府

2024年龍年勳章

仔女咁大個,叫佢哋自己安排自己畀錢,冇錢就唔好要求要去旅行,唔做直升機父母

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我覺得如果佢哋係第一次自己去旅行,家長幫手book吓機票同酒店好正常,始終呢兩樣都大影響,不過正常佢哋自己搵咗,再由其中一個家長book, 比錢前會再比其他同學/家長睇過ok先落實比錢,咁就最穩陣,至於去到當地點玩,就由得佢哋自由發揮了!

不過我仔舊年去,我哋幾個家長都開咗個WhatsApp group, 預touchwood有咩突發事件,大家都知道

象牙宮

趙元嵩 發表於 24-4-22 16:46
唔係今日check 價有價差,係同日報價,同日check! 知佢買邊隻,有連行李20 kg,到出票時變咗冇行李。
...
有無問點解?

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊