自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

未出嚟做野就可以去旅行, 羨慕又妒忌, 仲要係DSE學生喎

我以前就無咁幸福, 都係自己出嚟做野先儲錢去旅行咋

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

mandy952 發表於 24-4-22 20:34
夠18歲我管唔到佢,佢未夠18歲我就有權唔比佢去,呢啲唔係心唔心軟問題,係法例問題,等多一年半戴有幾難 ...

等一年半載不是DSE畢業旅行,意義不一樣。

未成年家長當然有權限制佢出行係為咗保護佢,但如果係一班佢好老友的同學一齊去,唯獨佢無去,可能對佢嚟講係遺憾。

每個人不一樣,或者你個仔不感興趣。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

ChloeBiluku_FB 發表於 24-4-22 21:12

我以前就無咁幸福, 都係自己出嚟做野先儲錢去旅行 ...

我女DSE畢業旅行都係自己儲錢

水晶宮

我女自己比錢去的,所有嘢:目的地 機票酒店行程都係佢同同學商量然後自己俾錢買

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女DSE後做兼職+積蓄用自己錢去2個旅行,我不會過問,安全就可以。

男爵府

趙元嵩 發表於 24-4-22 16:07
家中青年DSE 後同同學去日本旅行, 由訂機票到訂酒店處處比我上網check 都貴, 一早check 過個價錢係包行李, ...

同學媽咪如果是旅遊業的,應該收平點先啱呀!話晒係自己仔女既朋友喎!

子爵府

趙元嵩 發表於 24-4-22 17:01
我有提意過!
但同學仔未有定案時已經急不及待去訂酒店.....

想問酒店連來回機票幾錢1個人?

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

一二星酒店我都唔放心佢住

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實我怕人之前唔幫手,到人地搞掂又話呃又話唔抵

水晶宮

karenlyk 發表於 24-4-22 21:14

未成年家長當然有權限制佢出行係為咗保護佢,但如果係一班佢好 ...

我女舊年考完即飛

佢話嗰個旅行係最難忘的一個旅行

係真真正正可以拋開哂所有學業上既嘢

冇功課測驗默書喺度等緊你既旅行

goldpiglet    發表於 24-4-23 00:46

大宅

karenlyk 發表於 24-4-22 21:14

未成年家長當然有權限制佢出行係為咗保護佢,但如果係一班佢好 ...

我都覺得係一個遺憾,自己以前考完ALevel都同朋友揹背囊去旅行,好難忘。我同老公都會同佢哋分享,呢d經驗同大學住hall一樣咁珍貴。佢哋大個自己慢慢體驗,不過我又覺得而家唔同以前咁窮,我都會資助佢嘅。

公爵府

趙元嵩 發表於 24-4-22 16:07
家中青年DSE 後同同學去日本旅行, 由訂機票到訂酒店處處比我上網check 都貴, 一早check 過個價錢係包行李, ...

一次半次就算啦,廢事掃佢哋興。
有時成班同學一齊進行嘅事,真係要睇開啲,唔係好離譜就由得佢哋。

男爵府

polliebb 發表於 24-4-22 22:10
其實我怕人之前唔幫手,到人地搞掂又話呃又話唔抵

係嘅,好似我咁,幫佢哋買機票,出咗差錯自己要硬食,萬一有家長背後又話呃又話唔抵,咁真係有冤無處訴,又係要硬食。不過,我又唔識得啲家長,理唔到咁多啦。

男爵府

cattz288 發表於 24-4-22 18:45

有無拎晒同學passport睇清楚?

有睇清楚,不過,入嗰下鬼遮眼冇辦法,以為嗰個system會再出個list 俾人check多次,點知直接已經係confirmed 啦⋯⋯

男爵府

趙元嵩 發表於 24-4-22 16:48
其實DSE學生都係用緊家長錢去旅行!

咪係

翡翠宮

love2talk 發表於 24-4-22 22:19
我女舊年考完即飛

佢話嗰個旅行係最難忘的一個旅行

我個女study leave, 考緊,考完總共飛咗3次

考完同同學飛真係好開心

大宅

以前啲機票、酒店做咩價格,要agent 行內先知道。個陣時佢地可能賣到平野畀你。

家陣旅遊業主要靠網上賣機票酒店。個啲做 agent 嘅,冇哂 pricing information 啲專利。佢未必係搵你笨。可能係佢本身都唔知價。普通網上價低過佢一啲都唔奇。

本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

子爵府

兩孩之媽 發表於 24-4-22 17:10
其實跟團最好, 一嚟安全, 二嚟有個實在價錢冇數拗

阿仔話齋,而家無人(後生仔)跟團的
佢猛問:點解有人跟團?

大宅

ychan^ 發表於 24-4-22 00:06
我都聽過屋企人講過,第一次睇cap咗圖,跟住隔咗一陣再入想買都已經貴過第一次價錢,佢話網站認得個ip你入 ...

啲心理遊戲黎㗎。啲網站特登將個僨升高㩒低,目的係令消費者心理上覺得要 lock 個低價著數啲。因為旅遊係discretionary spending 可用可不用,商人用啲手法等你地去commit 落決定。

所以,冇必要太過著意些少價格上落..好似股票冇人可以最低價買入最高沽出。
本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ChloeBiluku_FB 發表於 24-4-22 21:12

我以前就無咁幸福, 都係自己出嚟做野先儲錢去旅行 ...

我係靠自己賺錢先去旅行,不過中學同學有畢業旅行,坐飛機嗰 d,同學家境大多數普普通通。

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊