自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

麥當勞隨政府最新政策,首階段禁用即棄塑膠,除了棄用外賣膠叉、膠匙、膠飲管等,就連粟米杯和熱飲杯蓋,都全面轉用紙製,引起食客熱議。

有網民於社交網站稱,當紙蓋被熱飲蒸氣薰熱過後,紙質明顯變軟,結果新紙蓋很難揭開,要花逾一分鐘打開,甚至要撕爛杯蓋才可飲用。

不過「暴力」撕爛杯蓋後,杯內咖啡、奶茶即時濺到一手都係,倒是狼狽。亦有網民放棄揭開杯蓋,索性打開杯蓋小口飲用,可是又抱怨飲品經過杯蓋後,有陣紙怪味混入飲品,還未習慣,更稱「越飲越不安」。

紙蓋飲果時既觸感奇怪,呢杯熱奶茶越飲越不安呢啲蓋有啲怪味太鬆又俾人話易瀉出嚟,太緊又話難開,即係點?

珍珠宮

我昨天買佢熱奶茶,佢轉左膠蓋,可能俾人狂投訴

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

個紙蓋真係唔太掂,特別係熱飲

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔好話麥記啊,茶餐廳啲奶茶都變晒味 一個杯蓋譭咗杯奶茶

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

2024勳章

天貓 發表於 24-4-23 11:30

子爵府

回覆樓主:

星期日幫襯KFC買外賣, 汽水及飯都轉咗用紙蓋,好ok喎,蓋得實又幾美觀

大宅

Angelice-BeBe 發表於 24-4-23 11:33
個紙蓋真係唔太掂,特別係熱飲

個感覺好奇怪好核突咁

大宅

esmehouse 發表於 24-4-23 11:33
唔好話麥記啊,茶餐廳啲奶茶都變晒味 一個杯蓋譭咗杯奶茶

變晒味

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

今日麥記買咖啡,係啡色膠蓋,仲可以用膠袋裝。落雨如果無膠袋裝,都吾知點算好。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

蛋花湯 發表於 24-4-23 11:25
麥當勞隨政府最新政策,首階段禁用即棄塑膠,除了棄用外賣膠叉、膠匙、膠飲管等,就連粟米杯和熱飲杯蓋,都 ...

終於見到有人認同了,我星期日先出左個post 講麥當奴奶茶杯蓋,還比d人話佢地覺得無問題……

珍珠宮

回覆樓主:

真喎 我上星期飲杯熱o茶有怪味
我飲咗少少就無飲
但明明嗅個蓋又唔覺有味

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我今日喺麥當勞飲咗咖啡,冇怪味喎!香港啲熱飲一直都用紙杯㗎啦,幾時用過膠杯啊?咁點解以前紙杯會冇味?一個紙蓋會影響杯嘢嘅味道?!

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

如果商戶仲有膠製品未用曬,係有幾個月 畀佢哋用埋唔犯法,用完之後我估就唔會有喇。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

熊妹妹 發表於 24-4-23 11:49
星期日幫襯KFC買外賣, 汽水及飯都轉咗用紙蓋,好ok喎,蓋得實又幾美觀

麥記個紙蓋都好實, 但就係實得滯想打開 幾乎要搣爛佢 ,跟住又好難蓋返埋佢。

伯爵府

2024勳章

ydoris 發表於 24-4-23 15:42
今日麥記買咖啡,係啡色膠蓋,仲可以用膠袋裝。落雨如果無膠袋裝,都吾知點算好。 ...

溶晒

珍珠宮

docomo 發表於 24-4-23 15:50
如果商戶仲有膠製品未用曬,係有幾個月 畀佢哋用埋唔犯法,用完之後我估就唔會有喇。
...

因為之前其實已經轉咗用紙幾日,但突然間昨天用返膠,我都突左一突,今朝見到有客唔滿意佢啲紙蓋新聞先敢寫出嚟…..

大宅

驚攞去化驗有咩危害至癌物質啩

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

尋日堂食用紙蓋, 今日外賣用膠蓋.

上星期外賣都係紙蓋, 可能俾人鬧得多依家轉軑, 而且外賣係可以膠蓋的.

不過個紙蓋好唔安全, 已見唔少人照頭淋, 唔可以的開個窿仔就咁飲, 隨時倒到成身都係, 一係成個蓋拎走, 一係插自備飲管.

珍珠宮

nldw2012 發表於 24-4-23 16:20
驚攞去化驗有咩危害至癌物質啩

我估應該未咁快攞去化驗,但個蓋真係太難開,我下午茶食麥記,今日杯奶茶都係膠蓋,都唔知幾好用

珍珠宮

goo_littlebb 發表於 24-4-23 16:32
尋日堂食用紙蓋, 今日外賣用膠蓋.

上星期外賣都係紙蓋, 可能俾人鬧得多依家轉軑, 而且外賣係可以膠蓋的.

佢個紙蓋真係好鬼難開,個紙杯就嚟禁到爛都未開到

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊