自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為小朋友門牙倒及,醫生話倒及要箍。 現在唔夠位生,發育後好大機會要再箍。

c6話箍2次牙好甘,話大左先箍,其實唔箍會點?

是否搵普通牙科都可以?

好煩惱

大宅

Little2014 發表於 24-4-23 13:08
因為小朋友門牙倒及,醫生話倒及要箍。 現在唔夠位生,發育後好大機會要再箍。

c6話箍2次牙好甘,話大左先 ...

倒及不單影響個樣,好多野都影響
而家係處理左倒及問題,再大只係怕出智慧齒,唔夠位出就會推前d牙變哨牙,但都係2x歲既事,而家處理左倒及問題先。

到大個個時,都讀大學或出黎工作,到時自己處理都得。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

阿女小五,早兩年話佢倒及牙磨蝕同頂鬆左下面門牙嘅恆齒,戴左個牙箍 15星期明顯改善。隨著爸爸家族強大基因,predict 到佢將來都會倒及同埋鞋抽,加上阿女又瘦而且上顎細,牙齒大隻,今個星期開始為期一年嘅擴闊上顎工程,之後仲要等多一兩年發育穩定後先正式箍牙2年去矯正牙齒排列。

所以我係分3次去箍…

男爵府

lamlam0710 發表於 24-4-23 22:49
阿女小五早兩年話佢倒及牙磨蝕左下面門牙嘅恆齒戴左個牙箍 15星期明顯改善,隨著爸爸家族強大基因,predic ...

咁驚,小朋友都辛苦

侯爵府

lamlam0710 發表於 24-4-23 22:49
阿女小五早兩年話佢倒及牙磨蝕左下面門牙嘅恆齒戴左個牙箍 15星期明顯改善,隨著爸爸家族強大基因,predic ...

想請問你搵邊位牙醫箍牙?Thanks

侯爵府

回覆樓主:

門牙倒及有機會頂鬆下面門牙、要cool 左先架

我仔都係咁

別墅

留名學野 大家係幾歲去見牙醫?之前去話太早 要換晒恆齒先

珍珠宮

白羊花花 發表於 24-4-23 23:01
想請問你搵邊位牙醫箍牙?Thanks

阿女第一次箍嗰15星期係蘇麗英醫生,今次擴闊上顎係由胡春琳醫生。

其實最佳擴闊上顎黃金期係 10歲,醫生唔講真係唔覺阿女上顎佢比較扁,側面睇有 d 凹跟下顎相比有 5度偏差,算係大,希望用一年時間拉返上顎,增加立體感,因為發育時期下顎都會繼續發育(可能拉長)唔想變成鞋抽咁,所以而家要開始箍,密切 monitor 住。

珍珠宮

jlht 發表於 24-4-23 23:14
留名學野 大家係幾歲去見牙醫?之前去話太早 要換晒恆齒先

我係3年級時學童牙科保健嘅牙醫叫我地出去搵牙齒矯正科去處理。

子爵府

要整得好,係真係要預箍多過一次的。無得慳。

伯爵府

外國小朋友好多6、7歲就搵專科牙醫檢查一次。檢查完就牙醫決定點整,唔係由家長覺得太細、覺得換哂乳齒先囉!

伯爵府

睇到你出咗好多個topic, 一定係好擔心阿仔棚牙。
其實你都諗住箍,就梗係一不做二不休,搵個專科唔好搵普通牙醫啦。
箍兩次好多人都要㗎啦。
可以出齊牙先一次過搞掂嘅話,有冇咁多人咁蠢走去做兩次,又貴又痛多次?
我眼見就係大把十歲以下已經搞掂咗第一round。
第二round 到時先再算啦。
最緊要係你話睇咗嗰個梁醫生有冇解釋到令你明白點解依家就要箍,說唔說服到你?

象牙宮

yiqiyihui 發表於 24-4-23 23:39
睇到你出咗好多個topic, 一定係好擔心阿仔棚牙。
其實你都諗住箍,就梗係一不做二不休,搵個專科唔好搵普通 ...

另一問題應係錢,
見佢係咁問幾錢,
其每個人情況唔同,
一定要見醫生評估,才可以報價,搵多兩個專科評估。

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

我大女都係倒及牙,10歲時箍咗1年,擴闊上顎同箍入下排d牙,箍完無倒及。
到咗依家13歲開始有d反彈,因為下顎仲發育緊,所以醫生話要等到16歲後再睇下情況,睇下到時箍牙可以改善到幾多,如果太嚴重就要做顎骨手術了。
8w1d - 1.68cm
11w5d - 5.15cm
13w2d - 6.3cm
17w5d - 169g
20w5d - 382g
25w5d - 798g
30w5d - 2.86lbs
35w5d - 5.11lbs
38w1d - 5.72lbs
阿 B 喺29/9/2010出世 la ^^ 2.65kg

子爵府

好媽媽勳章

mamingyin72 發表於 24-4-24 00:16
我大女都係倒及牙,10歲時箍咗1年,擴闊上顎同箍入下排d牙,箍完無倒及。
到咗依家13歲開始有d反彈,因為下 ...

same case

伯爵府

mercurycc 發表於 24-4-23 23:51
另一問題應係錢,
見佢係咁問幾錢,
其每個人情況唔同,
啱呀,人人情況唔同。人哋四萬可能你要六萬。大家棚牙唔一樣,點比較?
再揾多兩個專科評估都係錢,一個幾千加埋都近萬。不過搵多個睇下有冇唔同建議同比較價錢都好。

不過你話倒及,唔明點樣等出齊牙先箍? 啲骨都硬晒,仲點縮返入去?

男爵府

呢啲錢唔慳得,影響外觀,可能影響成長

伯爵府

回覆樓主:

大女都係倒及,6歲時我已帶佢睇牙醫,睇過幾個出名都叫換晒牙先,但我同 c6 都唔想等,怕越大做可能要好大工程,希望可以越快攪越好,因為知道遲早都要攪,於是繼續不斷搵資料,終於搵到個兒童齒科醫生,佢檢查完照晒 x 光話可以即刻落箍,一路箍一路換牙,當時阿女除咗倒及,連牙嘅中線都歪,當年阿女 8 歲,箍咗兩三個月都睇到明顯有改善,最後箍咗 3 年拆箍,醫生話可以做嘅都做晒,只能等阿女過咗發育期睇吓有冇反彈,到時先再處理,咁阿女過咗發育期,暫時都仲 okay,係佢自己唔肯戴牙膠,所以有少少移位。佢都成年,日後要再箍就等佢自己決定。

伯爵府

回覆樓主:

過來人經驗,可以早做就做咗佢,而家做咗有機會唔駛再做,反正而家唔做日後都要做,可能而家你覺得貴,講真到你小朋友大 d,到時價錢都一定再貴 d,相信價錢一定只會越嚟越貴,有機會係 double。

珍珠宮

Little2014 發表於 24-4-23 22:59
咁驚,小朋友都辛苦

唔驚,上到高小,身邊同學至少1/3 都有箍牙,阿女仲安慰返我轉頭。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊