自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

唔係樣樣食物都可以用紙餐具,同埋外賣都好麻煩...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

走火入魔
其實佢地應該搵左d 可以代替塑膠外賣用品 先實行
琴日東張果間鋪頭,一大堆代替品擺左出黎 都話未搵到最好,真係陰公
我見到都鄧佢煩 果堆唔知點算

不過佢都好正面,話會繼續搵

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

物極必反
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

selinako^^ 發表於 24-4-23 17:05
走火入魔
其實佢地應該搵左d 可以代替塑膠外賣用品 先實行
琴日東張果間鋪頭,一大堆代替品擺左出黎 都話未 ...

琴日東張見到,好多鋪頭唔係唔合作,宜係要搵到好既 要試 始終係成本
生意已經難做,仲要咁搞

水晶宮

好反感!經濟已很差!還要搞咁多花巧嘢!食個飯啫!我呢D打工仔身上唔帶得太多東西。。方便四處跑!有時怱忙忙的難道要用手。。。呢度加一元嗰度加兩蚊!小數長計。。

E_gold8806    發表於 24-4-26 19:04
qoo888    發表於 24-4-24 06:52

公爵府

你地理解錯,綠色環保先發言,話換木,紙都唔環保。係要你地自帶可再用。。所以佢地話好唔滿意

男爵府

借鑒啦!天才~

透過走塑令支持環保,世界各地都不乏先例,南韓有之,台灣有之,英國等等西方國家同樣有之。值得留意的是,南韓早於二〇一八年實施推行走塑令,禁止在食肆使用即棄塑膠例如飲管之類的用品,違規者可被罰款最高三百萬韓圜(約一萬七千六百港元),不過受到新冠疫情影響,此規定在疫情期間暫停執行,寬限至去年十一月。寬限期過後,南韓政府今年初宣布撤銷禁令,該國環境部解釋,膠飲管和攪拌棒在禁令執行期內,根本無法順利落實,另外社會未形成充分共識,加上在高成本、高物價和高息環境中,小型企業生存艱難,政府不應再給他們施加壓力。南韓政府還說,紙飲管是膠飲管的替代品,價格卻貴二點五倍,消費者滿意度較低,往後當替代品的質素提高且價格穩定時,才會禁止使用膠吸管和攪拌棒。

From HKEJ

翡翠宮

加菲貓3 發表於 24-4-23 17:12
你地理解錯,綠色環保先發言,話換木,紙都唔環保。係要你地自帶可再用。。所以佢地話好唔滿意 ...

都唔明,點解政府比佢地拉住鼻子走

E_gold8806    發表於 24-4-26 19:05

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

一紙索, 滿盤皆落索

大宅

幸福花 發表於 24-4-23 17:10
好反感!經濟已很差!還要搞咁多花巧嘢!食個飯啫!我呢D打工仔身上唔帶得太多東西。。方便四處跑!有時怱 ...

睇圖就知
夏天熱到出汗,打工仔 想買罐又凍又有氣ga汽水……都甘……見到都頭暈
商戶應該更頭痕
attach0/tmp/phpwElnfV

水晶宮

本身我對環保唔反感既, 不過政府做得差又做得慢, 配套做唔好, 自然事倍功半, 令人反感係好正常的情緒

特別呢幾日不停在FB 見到好多為反而反既POST, D回覆好多明顯對政府政策本來就不滿既人, 想盡方法去證明自己反對係正確既

先不論環保餐具質量真係差呢個問題, 呢D 唔係我地可以控制到

其實餐具問題真係可以好簡單解決, 好似買外賣返屋企點解唔係用自己用開既餐具而一定要用環保餐具呢?擺明就係為鬥氣架喎

利申, 我唔係鍵盤戰士口中的環保L, 政府配套唔好係事實, 但自己解決到問題唔係製造問題又另一件事

一罐可樂    發表於 24-4-23 22:27

子爵府

selinako^^ 發表於 24-4-23 17:15
都唔明,點解政府比佢地拉住鼻子走

環保署及所有環保團體組織權力過大, 衣食住行樣樣佢都要插隻手, 新界發展嘅地又要諮詢過佢哋, 總之要發展搵地就到到都唔得, 環保組織變另類政黨, 一直拖住民生同社會發展個頭。

E_gold8806    發表於 24-4-26 19:06
selinako^^    發表於 24-4-23 18:30

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

擾民

男爵府

回覆樓主:

政府鼓勵市民生育就最唔環保,人一生制造幾多廢物污染環境?

珍珠宮

nldw2012 發表於 24-4-23 17:20
睇圖就知
夏天熱到出汗,打工仔 想買罐又凍又有氣ga汽水……都甘……見到都頭暈
:sigh ...

其實唔用飲管唔得嘅咩?

水晶宮

nldw2012 發表於 24-4-23 17:20
睇圖就知
:sigh ...

我唔明點解飲罐裝飲品一定要用飲管。多鬼餘,搵嘢嚟鬧。我一向冇用飲管飲,唔覺有咩問題。

男爵府

呢啲政策會做唔長
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

大宅

薯圈 發表於 24-4-23 17:29
其實唔用飲管唔得嘅咩?

有牙齒敏感
又慣咗飲可樂嘅咖啡因和梳打氣 去提神做野
正如有啲人覺得飲咖啡係多餘,有啲人要日日飲先返到工

E_gold8806    發表於 24-4-26 19:07

複式洋房

伯爵府

幸福花 發表於 24-4-23 17:10
好反感!經濟已很差!還要搞咁多花巧嘢!食個飯啫!我呢D打工仔身上唔帶得太多東西。。方便四處跑!有時怱 ...

X 2

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊