自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

呀囡小四,要開始想升中問題,所以入了升中谷。

本身係打算去直屬中學女津校。
但見升中谷好多人話有直資一定去直資,資源同彈性差好遠。

如果學費不用考慮,入直資是否比較好?
我考慮的全是band 1B-1C直資。
見big exam出的資料大部份主科4以上的介乎30至60%不等。

但我見有啲話band 1b, 33222率得60幾%,但band 1c, 33222率70幾80%。其實係點比較架?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

小艾美 發表於 24-4-23 17:42

可以參觀左直資學校先決定

子爵府

帶呀女感受吓開放日,等用家覺得邊間鍾意,家長再從旁協助,用家讀6年,佢鍾意就會讀得開心。
情況許可,睇埋中四容唔容易揀科,若果心儀理科,津校可能開得一班,而直資就會開2班,又多個選擇

珍珠宮

呢啲都好視乎個人睇法
最終係你自己點睇

我自己覺得,除非係好一線嘅直資(人脈關係強大、超強課外活動、設IB, IGCSE,IAL等),否則band1A/1B校風良好嘅官、津校絕對係一個好選擇

特別係近呢幾年⋯⋯

公爵府

由band 1 至band 3來都有直資學校。要學校同學校比較,而唔係直資同津校比較。

珍珠宮

我個人認為直資好啲
啲老師門檻高啲
教學資源唔同,有啲直資有歸屬感
將來校友脈落好啲

大宅

回覆樓主:

參考下
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3879337

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

直資定津貼, 視乎邊間學校

珍珠宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-23 19:31
參考下
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3879337

伯爵府

回覆樓主:

我都係聽朋友講,有直資就直資
願意比錢讀直資嘅嘅家庭
証明父母都係比較肯洗錢落小朋友身上,或家庭背景唔會好差
講白啲,起碼排除左一啲例如淨拎著數嘅新移民,南亞裔嘅小朋友做同學

侯爵府

hihisasa 發表於 24-4-23 18:43
帶呀女感受吓開放日,等用家覺得邊間鍾意,家長再從旁協助,用家讀6年,佢鍾意就會讀得開心。
情況許可, ...

點樣可以知中4選科情況?我上學校網頁都只係讀有咩科,冇好詳細。

侯爵府

heilok 發表於 24-4-23 19:27
由band 1 至band 3來都有直資學校。要學校同學校比較,而唔係直資同津校比較。
...

大家都係band 1b-1c level。

子爵府

小艾美 發表於 24-4-23 20:18
點樣可以知中4選科情況?我上學校網頁都只係讀有咩科,冇好詳細。

可以在開放日問老師,不過我最鍾意係問高中學生,通常開放日會邀請佢哋幫手的

男爵府

樓主最好再諗遠D,女將來大學會响邊度讀,如一心去外國留學,又吾太介意成績,去直資係好選擇,因直資學校學生思想傾向洋化,較open minded。

公爵府

小艾美 發表於 24-4-23 20:19

基本上,同level 我唔會考慮直資。

子爵府

唔知係咪高才通關係, 今年直資比以往難入

珍珠宮

有直資一定讀直資?邊個講加,好多直資得band2, 有d甚至band 3,入得到梗系入官津band1

QUEEN314    發表於 24-4-24 16:50

男爵府

如果考慮到學校DSE成績,我會睇3322、達4率和達5率
3322和達4對考大學基本要求
我亦覺得反映學校教學(補底)能力
達5對考三大比較重要,亦反映學校尖子數目
不過如果是B1B/C學校,就未必有公布達5率

我認為直資比較好的,是老師無咁old seafood,對學生比較包容
另外就是家長比較優質
學校有可能有不同學制、開既選修科比較多⋯

男爵府

angiehouse 發表於 24-4-23 20:25
有直資一定讀直資?邊個講加,好多直資得band2, 有d甚至band 3,入得到梗系入官津band1
...

有直資讀直資既下一句係「同級揀直資」

男爵府

小艾美 發表於 24-4-23 20:19

雖然level一樣,但學習生活可以好唔同
例如:中基與聖嘉勒
男女vs女
新派vs傳統

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊