自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

liverpool2023 發表於 24-4-24 23:11
我有,但我都揀直資
家長質素不同,學生背景不同
值得

睇下咩直資vs咩津校啦,如伊中、上智、林謢、鄧顯、英華女呢啲band1A最top的,同普通band1直資就一定係津校

大宅

2024年龍年勳章

已經唔係文科班、理科班咁分好耐啦....

男爵府

豬師奶8 發表於 24-4-25 09:45
睇下咩直資vs咩津校啦,如伊中、上智、林謢、鄧顯、英華女呢啲band1A最top的,同普通band1直資就一定係津 ...

林護上智鄧顯呢啲我就無興趣,我係名校愛好者,無論官津定直資,只對傳統名校有興趣
同級我會揀直資
DBS>LSC
SPC>SJC
YW>KC
樓主考慮既係新派直資vs傳統名津
咁呢個情況,我就會揀津唔揀直

大宅

2024年龍年勳章

liverpool2023 發表於 24-4-25 11:19
林護上智鄧顯呢啲我就無興趣,我係名校愛好者,無論官津定直資,只對名校有興趣
同級我會揀直資
DBS>LSC

林護上智鄧顯 唔係名校???

大宅

B.BB 發表於 24-4-25 11:21

唔係傳統名校,只可以話係地區名校

男爵府

B.BB 發表於 24-4-25 11:21

我講得唔清楚,我係講傳統名校

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-4-25 11:19
林護上智鄧顯呢啲我就無興趣,我係名校愛好者,無論官津定直資,只對傳統名校有興趣
同級我會揀直資
DBS>L ...

我有得揀都會揀傳統名校,始終直資收生係學校自己揀,津校收生冇得揀,升到上去中學,朋輩影響得緊要,家長有時控制唔到…

公爵府

2024年龍年勳章

yeikaki 發表於 24-4-25 12:07
女仔

其實直資好處就係揀科比較自由組合,唔係分理科文科班,建議去各學校information day了解下

男爵府

天貓 發表於 24-4-25 11:46
我有得揀都會揀傳統名校,始終直資收生係學校自己揀,津校收生冇得揀,升到上去中學,朋輩影響得緊要,家 ...

無錯,小學無所謂,家長影響較大
中學就朋輩最大影響

公爵府

loveclementine 發表於 24-4-25 11:48
其實直資好處就係揀科比較自由組合,唔係分理科文科班,建議去各學校information day了解下
...
thanks

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-4-25 11:54
無錯,小學無所謂,家長影響較大
中學就朋輩最大影響

我自己係一個比較懵查查嘅家長,但好彩係我幫個仔升中時揀咗傳統直資,啲同學仔都比較乖,係有直接影響,學習風氣好緊要,同一班乖嘅會變得有心機讀書,相反亦然

男爵府

天貓 發表於 24-4-25 12:02
我自己係一個比較懵查查嘅家長,但好彩係我幫個仔升中時揀咗傳統直資,啲同學仔都比較乖,係有直接影響, ...

贊成

男爵府

天貓 發表於 24-4-25 11:46
我有得揀都會揀傳統名校,始終直資收生係學校自己揀,津校收生冇得揀,升到上去中學,朋輩影響得緊要,家 ...

我當年讀傳統名津校,同學有公屋家庭,但都努力讀書,非常純品,所以唔太明白為什麼要用錢分類呢?

珍珠宮

nancy29 發表於 24-4-25 12:57
我當年讀傳統名津校,同學有公屋家庭,但都努力讀書,非常純品,所以唔太明白為什麼要用錢分類呢?
...

絕對唔係想用錢分類…..咁當然傳統名津校都有啲好乖品學兼優嘅同學仔, 但最主要睇吓自己個小朋友群D咩同學仔玩,呢樣嘢係家長控制唔到…..特別升上中學,頭嗰三年真係好緊要…..但直資學校相對津校收生始終係有老師自己篩選過,亦相對上會有多啲可以比到資源學生嘅家長,好現實,家庭背景應該係會好啲….

公爵府

天貓 發表於 24-4-25 13:23
絕對唔係想用錢分類…..咁當然傳統名津校都有啲好乖品學兼優嘅同學仔, 但最主要睇吓自己個小朋友群D咩同 ...

agree

公爵府

nancy29 發表於 24-4-25 12:57
...

當年係幾時? 我發現現在讀直資,私校,津校課程都好大分別,而且同學背景都不相近,津校始終是抽入,會有些少參差,當然如果小朋友係 top 個批,去哪裡都一樣,我小朋友是中間個類,希望可以近朱者赤 。。。

男爵府

yeikaki 發表於 24-4-25 14:08
當年係幾時? 我發現現在讀直資,私校,津校課程都好大分別,而且同學背景都不相近,津校始終是抽入,會有 ...

當年係5個band時期 我80後,0幾年讀中學,除咗有部分一早決定去外國讀書,中七全部有大學學位offer

男爵府

小艾美 發表於 24-4-23 17:42
呀囡小四,要開始想升中問題,所以入了升中谷。

本身係打算去直屬中學女津校。

我和你一樣都是小四家長,其實市面上有太多直資學校,除非真係好出名,我又看不到他們比傳統一線中學有什麼不同,但其實報名收左你你先再考慮讀唔讀,始終有選擇好過無選擇

大宅

我以前都係咁諗,但現在我唔會咁諗,除非好出名既直資,我女初中讀band 2津中,高中轉去一間 band 1尾直資,有收非華語果間,之後我有小小後悔,並唔係想像咁好,因為我女入去果年轉新校長,D老師上年走左好多,今年都會走,老師學歷係好,但佢哋唔教書,例如教公教果位老師上年走左,今年教果位係教開家政,本身未教過高年級和未教過公教科或之前既通識,變左上堂唔識教,只係係度同D同學吹水,同埋我女之前那間津中D教材重好過呢間D教材,因為我女同之前D同學比較過,所以都唔一定直資好D

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

選校,直資定津校完全無關,只可以話直資會少左一批綜援戶或好窮既同學啫,相對有錢既同學比較多,來自唔同地區既同學都有,無甘單一大家住同一區,我仔當年讀B2直資,佢果一屆包括小兒,有一半同學最後無考DSE。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊