自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

想問吓大家,如果人哋介紹咗份job畀你,無論雙方(公司同你)o唔ok,係咪都應該禮貌地同返介紹人單聲呢?

我有個朋友,介紹咗啲自由報更炒散工俾佢。
前兩次(不同公司、工種),都係我主動問佢o唔ok?有冇派job畀佢?佢先同我講。

我介紹其他朋友,頭job無論成唔成事,,佢哋都會同我單聲,亦會講句唔該或者多謝。

今次第三次介紹呢個人返演唱會,距離返工仲有個令星期,無論佢有無得返,如果到開咗show佢都唔出聲嘅,我以後唔會再介紹工畀佢。

大宅

回覆樓主:

係呢個人既問題,如果係咁,我係你都唔會再介紹工俾佢

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

iamyumi 發表於 24-4-24 10:40
係呢個人既問題,如果係咁,我係你都唔會再介紹工俾佢

係呀!我唔係雞頭,只係有時見到有啲筍嘢就諗住益下親友,佢哋有工開我都唔會收介紹費或回傭。有朋友話請我食飯多謝我,我都話唔需要,如果日後有機會同場工作請我食兩粒糖就ok喇!
只係我覺得,我介紹咗份工畀你,雖然之後嘅嘢係唔關我事,但如果我唔幫你開咗個頭,搭通條線,你搵唔搵到呢份同之後嘅工?
其實你同唔同我講多謝、唔該,我都唔在意,就算你好簡單打兩隻字搞掂或者畀個ok符號我,我都係想得個知字。

伯爵府

11B 發表於 24-4-24 10:30
想問吓大家,如果人哋介紹咗份job畀你,無論雙方(公司同你)o唔ok,係咪都應該禮貌地同返介紹人單聲呢?

我有 ...

明白你嘅諗法,佢得唔得都想有個知字。
自尊心問題可能佢唔想提尤其如果佢唔得。 當然依樣亦有禮貌及性格問題。

男爵府

唔識做人 我係你第二次就唔會有下次
唔好亂幫人 留返善心比應該幫既人好過

水晶宮

我有 ...

是什麼公司?免費聽唱

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

佢可能無興趣做呢d工作?但點都好,你介紹份工俾佢,禮貌上佢都應該要講聲謝謝

象牙宮

回覆樓主:

我介紹左人就算,唔求多謝,亦唔會想知結果喎!又唔係有錢收

侯爵府

回覆樓主:

無交帶,似乎唔成熟,如果你唔知佢有無拎咗個offer,真係唔知重彈唔彈畀其他friend好。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

bobomia 發表於 24-4-24 11:19
佢可能無興趣做呢d工作?但點都好,你介紹份工俾佢,禮貌上佢都應該要講聲謝謝
...

佢就係想做,因為之前傾開計,知我做咩,佢就話,嘩!咁正嘅,如果下次有通知我。今次個演唱會show佢想聽,又係佢主動問我有冇得介紹。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

LoveCorgi2 發表於 24-4-24 10:58
明白你嘅諗法,佢得唔得都想有個知字。
自尊心問題可能佢唔想提尤其如果佢唔得。 當然依樣亦有禮貌及性格 ...

前兩次介紹佢都有返,之後佢都繼續有得返。但前兩次佢真係完全唔出聲,要我問先知。今次個演唱會show佢想聽,又係佢主動問我有冇得介紹。

男爵府

咁佢咁唔識做,下次咪唔介紹job比佢,唔好唔開心。

珍珠宮

2024年龍年勳章

11B 發表於 24-4-24 11:28
佢就係想做,因為之前傾開計,知我做咩,佢就話,嘩!咁正嘅,如果下次有通知我。今次個演唱會show佢想聽,又係 ...

你介紹job俾佢時,佢是否已經說了謝謝?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我有 ...

如果不是agent, 純粹是朋友關係, 以後不用再為他/她憂心

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

無話可說 發表於 24-4-24 11:22
我介紹左人就算,唔求多謝,亦唔會想知結果喎!又唔係有錢收

x 2

普通散工之嘛,好閒

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

bobomia 發表於 24-4-24 11:39
你介紹job俾佢時,佢是否已經說了謝謝?

佢交帶我再有好嘢時通知佢,當時只係同我講~記得呀!無講其他嘢。到今次我問佢係咪想報,佢淨係答我~好呀!跟住我問咗嗰間公司,然後同佢哋雙方搭咗橋,跟住到就冇曬影。已經兩個星期前嘅事。

男爵府

我有 ...

返演唱會都ok喎,可以睇埋

琥珀宮

我有 ...

好多呢d人,以後唔好揾佢
之前有個唔算熟嘅,但佢個仔同我個仔差不多年紀,咁有d英文小說比佢,佢好快話要,但到第二次諗住佢個仔升中問佢要唔要舊書,但就但已讀不回,要唔要出句聲都好,呢d人唔識做人

珍珠宮

2024年龍年勳章

11B 發表於 24-4-24 12:09
佢交帶我再有好嘢時通知佢,當時只係同我講~記得呀!無講其他嘢。到今次我問佢係咪想報,佢淨係答我~好呀! ...

即係成件事都無講過一句唔該,謝謝,thanks?如果係咁的話都好離譜,咁無禮貌好似老奉咁,有好嘢都唔再揾佢

子爵府

我有 ...

唔做中唔做保唔做媒人三代好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊