自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ccyybb 發表於 24-4-24 22:31
會跌成點...

你悲觀啫,我就睇到樓價會比以前更貴

男爵府

回覆樓主:

一定會

男爵府

回覆樓主:

北京上海深圳三大城市都跌梗,香港都會。。

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

2023,股市、樓市都跌到媽媽聲,股市已經從最低位升咗好多

男爵府

一到跌一到橫行、看看估價升但成交趺、新樓平就知

男爵府

cocomelon_2019 發表於 24-4-24 22:44
預期走勢平穩甚或5%升幅

朋友話睇加息情況喎

子爵府

ccyybb 發表於 24-4-24 22:31
會跌成點...

據聞耶倫訪問中國之前,已經同中國達成初步協議,中國會購買500億美債,美國會馬上減息,呢個做法對全世界都有利,但有人出爾反爾,既要逼中國購買500億美債,但又唔肯取消制裁中國

自從耶倫4月5號,同中國傾唔點數,就開始一年串動作,製造亞洲金融風暴,先係日元創歷史新低,南韓亦都跟隨,仲有越南等等亞洲國家,印尼貨幣亦暴跌,印尼政府不斷出手,買回本土貨幣,可惜仍然止唔到跌,一籃子亞洲貨幣暴跌之下,但美元就不斷屢創新高

美國亦都表明要攬炒,就算美國通貨膨脹爆燈,今年只有加息,不會減息,目的就係誓要令中國爆煲

美國真真正正要攬住中國一齊死
attach0/tmp/phpgoGCv1

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

chanti 發表於 24-4-26 07:15
一到跌一到橫行、看看估價升但成交趺、新樓平就知
但新樓有時都要睇地區,況且嗰個發展商起係大西北、黃竹坑、深水埗都叫豪宅,喺我心目中嘅豪宅依然都係山頂、淺水灣、九龍塘
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

回覆 sasa615 的帖子

咁想換樓換, 應該都係時機了, 希望賣 到個價位好d.

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

c9ha 發表於 24-4-25 05:36
即係某一個位會L型跌,然後橫行到2028?

已經跌近,睇吓幾時到底,就會橫行

珍珠宮

baby668 發表於 24-4-26 08:56
據聞耶倫訪問中國之前,已經同中國達成初步協議,中國會購買500億美債,美國會馬上減息,呢個做法對全世界都有 ...

中國企硬唔賣賑,自己都會爆煲嗎?既然橫死掂又死,不如留多個錢自己爆煲時自用啦,何必去買美債?買完又被打壓衰過掟落鹹水海!

珍珠宮

sasa615 發表於 24-4-25 18:40
你悲觀啫,我就睇到樓價會比以前更貴

短期會有個小陽春,但長期呢?完全睇唔到有上升的條件

男爵府

esmehouse 發表於 24-4-26 09:03
但新樓有時都要睇地區,況且嗰個發展商起係大西北、黃竹坑、深水埗都叫豪宅,喺我心目中嘅豪宅依然都係山頂 ...
黃竹坑站都叫豪宅、我幾年前睇3 萬蚊呎、agent 用淺水灣5 萬蚊呎去比話起抵、仲好多名人入貨

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

chanti 發表於 24-4-27 08:02
黃竹坑站都叫豪宅、我幾年前睇3 萬蚊呎、agent 用淺水灣5 萬蚊呎去比話起抵、仲好多名人入貨
...
黃竹坑根本就係工業區,毫咩宅呀,啲 agent 真係黐線,用淺水灣去比 仲有啟德初期我都睇好,現在規劃到同將軍澳差不多
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

MissMaMa 發表於 24-4-27 07:35
短期會有個小陽春,但長期呢?完全睇唔到有上升的條件

咁係你悲觀啫,睇唔到由治入興既好處。

珍珠宮

sasa615 發表於 24-4-27 09:16
咁係你悲觀啫,睇唔到由治入興既好處。

如果你腦袋思維咁簡單,建議你多用腦思考

珍珠宮

esmehouse 發表於 24-4-27 08:11
黃竹坑根本就係工業區,毫咩宅呀,啲 agent 真係黐線,用淺水灣去比 仲有啟德初期我都睇好,現在 ...

啟德太雜亂浪費塊靚地
家人搬去黃竹坑望遊艇會不是望工業區
話空氣比起以前住西半山好
我就在佢家養傷住了一段時間幾唔錯
都改變了我以為是工業區
豪宅未算是勝在樓下有港鐵商場
雖然商場未開齊
港島區同樣有商場地鐵的屋苑已是好舊

男爵府

72leelily 發表於 24-4-27 09:35
啟德太雜亂浪費塊靚地
家人搬去黃竹坑望遊艇會不是望工業區
話空氣比起以前住西半山好

而且嗰度附近好多名校國際學校
的確有其吸引力

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

一路加息落去一路跌
經濟發展已過全盛時代
人口下跌普遍收入下降完善社會福利公共房屋
無條件再讓物業價值上升

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-4-27 09:39
而且嗰度附近好多名校國際學校
的確有其吸引力

津校就不值一提
中產家長亦志不在此
如果讀那兩間國際中小好方便
樓下好似寶翠園有間維多利亞幼稚園就好了
最近要去海怡

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊