自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章

Onlok 發表於 24-4-25 12:08
最慘係今時今日係自己人都係咁。

唔使今時今日啦, 你睇彭楚瑩案

伯爵府

tszchungmama 發表於 24-4-25 17:34

好多事心照不宣。
如果仲係有咁多道德高地人仕幫注某一方真係無言。
人在做,天在香

翡翠宮

manfatcentre 發表於 24-4-25 07:42
叫舂坎角女傭冤獄案。
非常精彩

X2

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

my005 發表於 24-4-25 16:38
希望翁小姐可以查証下第四集後人所言。 查証下案發時Andrew係唔係响香港?定根本一直唔响香港。呢個係重點 ...

但之後無報警,而再去揾第三者,亦係之後指證冤案主角嘅人。呢單案疑點重重,其實唔應該咁快定罪,況且唔係話疑點歸被告嘛!

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

睇到好激氣

別墅

manfatcentre 發表於 24-4-25 07:42
叫舂坎角女傭冤獄案。
非常精彩

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

tszchungmama 發表於 24-4-25 17:34
隻手遮天

男爵府

叫舂坎角女傭冤獄案。
非常精彩

仲有陳乜安乜個阿哥果單案又係

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

究竟我是誰 發表於 24-4-25 21:45
但之後無報警,而再去揾第三者,亦係之後指證冤案主角嘅人。呢單案疑點重重,其實唔應該咁快定罪,況且唔 ...

當認定有人能隻手遮天既,而嗰個偵探係專屈華人既,當時街坊既口供係在警方威嚇下而改成既,咁其實仲有咩好討論?

雖然我都相信嗰個年代有唔好既警察,但一直有「懸案」存在,有啲案都係破唔到架,點解要搵一個無辜既人去老屈?是否有人好大喜功一定要破案?但若萬一拆穿左會好大鑊架喎,甘受咁大既風險?各人既真實口供等等,係唔係已搵唔到?點解呢單法庭唔批上訴?究竟當中有無資料我地唔知既,又或散失左?

而家既然矛頭指向左某一人,而又有人提出當時疑人身處外地,咁查下佢當時身在何方,就係最好既明証。我相信証據唔會講大話。

當然就算証明到當時個細路唔係兇手,都未必表示到呢單係定唔係冤案既。

所以在無更多既資料參考下,我對此案暫且唔作評論先。我只係指出女士開門見疑而不入係合理既。

我反而希望翁小姐再查下姐妹巨鑽劫案,個犯人好似仍在生坐緊監既。翁小姐都曾認為此案有可疑。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

當然,我都期待翁小姐能再有第5集甚至第6集⋯⋯既研究同分析,能使此案真

相大白,死者真正得以安息。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

非常精彩

子爵府

好媽媽勳章

my005 發表於 24-4-25 16:38
希望翁小姐可以查証下第四集後人所言。 查証下案發時Andrew係唔係响香港?定根本一直唔响香港。呢個係重點 ...

其實我有懷疑個女主人
我梗係覺得兇手想佈局成一宗姦殺案,受害人下身嘅長褲除咗但冇比性侵,呢一點我覺得好奇怪。

公爵府

polliebb 發表於 24-4-25 08:04
當事人個後人竟然留言,估唔到

咁我去八下先

男爵府

2024年龍年勳章

麥生家人提到書名其實指的是菲林,咁點解唔直接講菲林?又要講柔軟的繩索?菲林我覺得非常堅韌並非柔軟一d都不貼題,另外詩集入面咁多變態的題材,意景用詞又如何解釋?

珊瑚宮

chole_bb 發表於 24-4-26 02:24
其實我有懷疑個女主人
我梗係覺得兇手想佈局成一宗姦殺案,受害人下身嘅長褲除咗但冇比性侵,呢一 ...

當未搵到任何証據之前,在場既人,個個都有可疑之處。

在未有更多資料提供之下,呢宗可能係因姦不遂殺人案,亦可能係報局扮姦殺人案。

我亦諗唔明,假若個警察有心強屈人,咁點解响鄰居、前警員落第一份口供時,唔就威嚇佢,令佢地第一份口供就坐實疑人罪名?

點解又要再用好花人力物力時間既交差詢問法,重新再對所有有關既人落多一次口供?(呢點翁有無提到?我以前聽過小醉俠分析好似有提過)

總之,暫時太少資料參考,唔明太多喇。

子爵府

邊度可以聽呀?

男爵府

究竟我是誰 發表於 24-4-25 12:38
3集聽哂,真兇呼之欲出

尋日出左4,快睇

男爵府

再近d睇包大人個姪女

珍珠宮

Goldfat 發表於 24-4-25 12:20
最攪笑係有啲後生話以前香港人可以自己選邊個做港督。真係笑死人。

佢地傻啫 跟本系英國佬指定 果時香港人跟本就系2等人 50 60 70年代基層既人大多都唔理政治 最緊要有飯食同有得住
80年代開始起飛 環境好左大部份人有足夠既溫飽 又有免費教育至開始真系好 差不多80年代中 同尾跟著有果D所謂知識份子就嘈97後一定死硬 果時國內又俾人感覺唔太好 好多人移民 話怕國內收番就有錢都無得駛 而家甘多年過去大家有眼睇

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

案發單位嘅洗衣房有好多鞋印,Andrew 嘅一班洋人朋友有無嫌疑!?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊