自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

▲ 全民「走塑」用紙餐具,K.Kwong揭造紙成分:一張紙有過百隻有害化學品。

4月22日起政府實施首階段管制膠餐具,不少食肆不再向顧客提供即棄膠餐具,改用紙製或木餐具代替。不過,網絡社交紅人兼化學博士K Kwong(鄺士山)指出,一張紙或有過百隻有害化學品!

K Kwong日前在Facebook個人專頁發文表示,紙一般使用過好多酸 (H2SO4)、碱 (NaOH)、漂白劑 (Cl2,Cl2O,SO2)、螢光劑、防腐劑、fillers(填料)等成分而造成,因此,一張紙就已經有過百隻有害化學品。

"我唔會食紙,亦唔會用紙巾抹筷子、匙羹同碗。你用佢印書、寫字冇問題,因為你唔會食咗本書。"

他續指,紙是親水性,會吸水,因此如果要防水就要加「coating」塗層,「你買嘅紙盒飲品嘅coating 有膠、鋁,你用嘅紙餐具要防埋油同唔黐食物,亦有可能有『Teflon』 (有PFAS)」。

由於紙吸了水就不夠硬,所以又要加一些「filler」(填料),而常見的填料,如CaCO3、TiO2、膠粒都不是「食用級」,

"所以呢啲所謂「composite materials kitchenware(紙/木加膠)」,外國產K仔都唔敢用,何況淘寶貨?"

還有人提出,還可以用木餐具,不過K Kwong表示,木筷子、竹筷子有臭味,「果啲係二氧化硫,我都係被迫先用,臭㗎!」

帖文發出後引起大量網民討論,認為最好的方法是自備餐具,「自帶餐具,自己救自己」、「唉,講到尾可能都真係要自備,但唔係個個打工仔都得,可以點?」。

對於K Kwong不會用紙巾抹餐具,有網民提出疑問,「如果紙巾唔可以抹筷子、匙羹同碗,但大家又用紙巾抹咀,其實又有冇問題?」,K Kwong則指,「紙巾如果印吓個咀冇乜太多嘢吸到,但食具會掂到D食物好耐」。

另外,亦有網民提出,若使用其他材料的餐具是否安全,「以前用膠完全無問題?」、「咁係咪用不鏽鋼餐具安全啲?」。對此,K Kwong回覆指,「PP、PE好安全」、「都係膠安全D,用不銹鋼餐具食酸嘢有金屬味。陶瓷要睇乜廠出」。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

呢個帖要推

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實都係果句,自己買/淘套非即棄餐具用啦,鐘意用膠/(emoji)鏽鋼/陶瓷乜都得,係唔比食肆派啫,唔係唔比人用呀

一罐可樂    發表於 24-4-25 13:28

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

其實塑膠都唔見得有幾安全,對我黎講都只有比bb 用果種先叫比較安全,其他果啲根本都唔知用啲咩膠

同埋recycle 啲產品都最多化學物一樣唔安全

珍珠宮

回覆樓主:

應該紙都唔俾,要重用餐具

珍珠宮

apelok 發表於 24-4-25 12:40
其實塑膠都唔見得有幾安全,對我黎講都只有比bb 用果種先叫比較安全,其他果啲根本都唔知用啲咩膠

同埋rec ...

全對!

水晶宮

回覆 babytt2 的帖子

霸道!

侯爵府

開心吸收勳章

紙杯, 紙碟都用左好多年, 又無事. 膠餐具都有劣質. 環保餐具都有好材料. 但最好係自備餐具.

珍珠宮

2024年龍年勳章

咁麻煩,我盡量自己煮早餐或杯麵,午餐就堂食。

伯爵府

回覆樓主:

非常同意第一個網民所講嘅嘢,環保原本係一件好事,但政府搞咁多嘢擾民迫人做,就搞到件事好討厭 話塑膠唔環保 ,用多咗紙用木,又要斬多啲樹,咪又係唔環保

男爵府

meowmeow34 發表於 24-4-25 12:58
非常同意第一個網民所講嘅嘢,環保原本係一件好事,但政府搞咁多嘢擾民迫人做,就搞到件事好討厭 ...

同意!
以前提到環保團體只會無乜感覺,
宜家係十分討厭!!

大宅

最近班綠嶺仔好囂張跋扈,just for fun, wiki吓班友,原來班友就係以前「學生綠色聯會」,2009之前未有正式膠袋費,超市好鐘意鬼鬼鼠鼠收多5毫子,話係膠袋捐款俾「綠色學生聯會」咁話,原來就係依班綠嶺仔嚟。其實班綠嶺仔有乜背景咁把炮?要本地人不停俾錢佢哋駛?可以唔去正正經經返工都有咁多錢駛呢?點解可以十幾歲就做到張志恒咁?

伯爵府

領養喵回家 發表於 24-4-25 13:35
最近班綠嶺仔好囂張跋扈,just for fun, wiki吓班友,原來班友就係以前「學生綠色聯會」,2009之前未有正式 ...

政府好應該調查所有環保團體背景,最好唔資助。

男爵府

其實自己帶餐具都唔係好重啫

男爵府

回覆樓主:

妖言惑眾

珍珠宮

自備餐具最好

複式洋房

珍珠宮

幸福花 發表於 24-4-25 12:43

霸道!

no, 你可以用優質可回收餐具,$10 一次買個方便

大宅

回覆樓主:

呢條友話日本核廢水冇問題
可信成疑

水晶宮

點解要加重別人負擔?揾食已經好艱難!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊