自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

長者想返國內,即日來回,但國內要電子支付,應該點安排?

電話只可以單咭,應該用邊種方法:
1. 數據漫遊?
2. 一咭多號(好似月費,如果只去幾次,好似唔抵)
3. 國內買電話咭?到時先綁香港銀行信用咭?

珍珠宮

有D台有漫遊day pass, 申請左咪可以漫遊又唔駛換卡

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

電話卡同電子支付都要睇你位長者受唔受教
我認識一位由疫情前教到而家都係唔受教
佢屋企人只好放棄

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

kaheiboy 發表於 24-4-25 15:13

用緊儲值卡so sim
即日買一日$10
alipay hk WeChat hk都可以支付

珍珠宮

Mimmy 發表於 24-4-25 15:21
電話卡同電子支付都要睇你位長者受唔受教
我認識一位由疫情前教到而家都係唔受教
佢屋企人只好放棄 ...

其實都驚佢唔上到去,唔識用。

子爵府

好媽媽勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

唔常返只係收短訊就咁用數據漫游, 付款用支付寶香港, 帶定少量現金for一些用唔到支付寶香港嘅店鋪

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

1... 好耐都唔去多次...用漫遊啦, 佢都是預防有咩問題先打來... 重要即日來回.... 有咩好擔心呢...

電子支付... 如果一直都未用過, 就直接帶多少少現金.. 最好多D 細面額D, 大陸是收現金GA... 不過亦要留意可能對方未必有足夠現金找贖的可能

Stay Hungry , stay foolish !!

子爵府

回覆樓主:

電話可以用漫遊,長者搭車免費,消費可以用現金。
國內除左電子支付,係絕對絕對絕對可以可以可以用現金。

水晶宮

如果長者就唔攪咁多,直接比現金

大宅

漫遊+現金(最好打散)

水晶宮

2024勳章

返一日就用數據漫遊算。
支付可以用香港支付寶俾,申請好方便,不過要提前幾日開,審核要時間。另外上面都收現金,我見過好多長者都用現金俾錢,一啲問題都無。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

視乎佢想用邊種支付工具, 如果要用微信支付國內錢包, 就要綁大陸手機同戶口, 如果用支付寶HK/WECHATPAY HK, 用數據漫遊就最方便, 我用CSL 包左每月2GB 大陸漫遊數據

翡翠宮

回覆樓主:

我媽老人家,時不時返廣州,我會畀張內地中移動電話卡佢放sim2位,佢識過關後轉sim2上網,用微信通訊;

佢唔識用二維碼支付,我出張銀聯附屬信用卡畀佢,拍卡搭深圳廣州和諧號,以及拍卡坐深圳地鐵。

其他消費照用現金,或者有啲鋪頭主掃的話,可以拍照二維碼畀我幫佢付款。

男爵府

數據漫遊最簡單, 又可以用到whatsapp.

如果就約滿, 揀啲有送大陸漫遊嘅月費計劃.
中移動/CSL/3 都有. 價錢同以前一樣.
一般送1-3G, 應該好夠用.

大宅

长者就用现金啦……月初去成都啲长者都係用现金,有d人妖魔化大陆长者都唔可以用现金

琥珀宮

帶多部電話share數據

珍珠宮

lyh80115 發表於 24-4-25 20:26
我媽老人家,時不時返廣州,我會畀張內地中移動電話卡佢放sim2位,佢識過關後轉sim2上網,用微信通訊;

佢 ...

因為電話只可單咭,唔可以插2張sim, 所以冇買sim比佢。請問係咪拍二維碼再傳相比你,你在港代佢比錢(好似有啲難度)

如果現金仍可流通,現金可能較方便佢,謝謝你嘅提議。

男爵府

我係微信整左親屬卡比我爸,直接係我大6戶口扣錢,佢7x歲都識用

男爵府

kaheiboy 發表於 24-4-26 08:13
因為電話只可單咭,唔可以插2張sim, 所以冇買sim比佢。請問係咪拍二維碼再傳相比你,你在港代佢比錢(好似 ...

你係自己WeChat錢包度開通親屬卡比佢,唔識比錢叫佢問收錢果個,問下問下就識
attach1/tmp/phpxcT7c5

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊