自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

牛年勳章

當時Beyond 已經提出改編歌的問題,扼殺在香港嘅音樂創作。
如果冇記錯,商台都係家駒走後先大力推本地創作。

但當時的填詞人真係好勁,有文采。好多詞填得好靚。

伯爵府

nisha 發表於 24-4-25 18:35
當時Beyond 已經提出改編歌的問題,扼殺在香港嘅音樂創作。
如果冇記錯,商台都係家駒走後先大力推本地創作 ...

填詞就見仁見智啦

而家click上youtube聽, 好多d詞都成陣土味
個詞又重複完又重複, 好似文盲詞出黎咁

伯爵府

kwokdicken 發表於 24-4-25 18:38
填詞就見仁見智啦

仲有好多用詞都好尷尬
好夾硬插入去咁樣
林振強好多詞都填到好核突啦
唔好講以前有d亞視味歌
林振強

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

nisha 發表於 24-4-25 18:35
如果冇記錯,商台都係家駒走後先大力推本地創作 ...

當年Beyond 同期出左好多隊Band, 曲詞都原創,好多都好聽,太極,Radias, 達明,小島,藍戰士,我全部都有聽 ,果個年代真係好精彩

伯爵府

blackberry 發表於 24-4-25 18:44
當年Beyond 同期出左好多隊Band, 曲詞都原創,好多都好聽,太極,Radias, 達明,小島,藍戰士,我全部都有 ...

以前果D樂隊多數自己作曲

伯爵府

芒果米池 發表於 24-4-25 18:04
樂器都求其啦,得幾個聲好簡單,相對外國除咗鼓、結他、琴之外,會用多幾款樂器,曲都豐富好多。

到而家 ...

仲有一個好錯嘅問題,香港歌星宜家係咪都都玩假音,難唱嘅歌以為就係好歌,作詞嘅人刻意失戀,刻意受人冷眼去作寫歌,根本就寫吾出個真實情景,真實感受,聽完個腦海完全冇個畫面,根本令人好難聽得投入

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kwokdicken 發表於 24-4-25 18:48
以前果D樂隊多數自己作曲

咁張國榮,譚詠麟有咁多歌,有改編都冇問題,一隻碟十首,基本上十首都hit, 好難全原創

伯爵府

牛年勳章

kwokdicken 發表於 24-4-25 18:38
填詞就見仁見智啦

當然唔會每一首都好

但用宜家比較hit 嘅歌比,宜家d 詞好多冇意景,夾硬啱音

詞有年代感在所難免,每個年代用詞不一様。

我自己就好喜歡「早班火車」聽住可以聯想到個故事咁

珍珠宮

ilovehuman 發表於 24-4-25 18:48
仲有一個好錯嘅問題,香港歌星宜家係咪都都玩假音,難唱嘅歌以為就係好歌,作詞嘅人刻意失戀,刻意受人冷 ...

我又未去到咁舊,聽最多係千禧歌,失戀其實幾十年前已經係,除咗老派歌手外,點解會得一種。相反好多日文新歌好勵志好有活力,而唔係舊款五星戰隊feel喎,以前果種舊日文戰隊曲風我認真麻麻地。
難唱同多假音唔緊要,最重要旋律靚同歌手唱得到,睇日、韓夠難唱多高音,人地旋律真係聽一次已經識哼。J arie首新歌,聽十次都唔會記得。
陳蕾果種鬼鍊頸咁,聽到辛苦。
本地呢我好讚see all star首海之戀廣告歌,夠哂輕快休閒
其實sammi啲跳舞快歌都係韓國曲嚟,張學友都好多日文曲

伯爵府

回覆樓主:

始終香港是一個地區,日本是一個國家,人材邊夠人黎,而當時日本歌旋律真係好好聽

Teresa_tempo    發表於 24-4-25 19:58

伯爵府

芒果米池 發表於 24-4-25 19:09
我又未去到咁舊,聽最多係千禧歌,失戀其實幾十年前已經係,除咗老派歌手外,點解會得一種。相反好多日文 ...
總之日文歌快又好慢又好同埋寫嘅感情種類,深入程度只要翻譯成中文,真係完勝

珍珠宮

奇奇媽媽 發表於 24-4-25 19:15
始終香港是一個地區,日本是一個國家,人材邊夠人黎,而當時日本歌旋律真係好好聽
...

而家比以前更多種類,都好好聽,好彩嘅係AKB48果種老土曲風冇乜聽到

珍珠宮

ilovehuman 發表於 24-4-25 19:35
總之日文歌快又好慢又好同埋寫嘅感情種類,深入程度只要翻譯成中文,真係完勝
...

咁就唔敢講,中島美嘉首泳兒花無雪,我鍾意泳兒多啲,但濱崎埗首中文歌我反而覺得難聽
葉文輝果首,都係原牌好聽,佢唱果首編得娘娘地

珍珠宮

kwokdicken 發表於 24-4-25 16:10
而家YOUTUBE聽倒D好聽果D歌查一查係邊度作曲

發覺梅艷芳、陳慧嫻、張國榮年代好紅, 又金曲果D

吾好話抄,系比左版權費改編,其實都無問題,有d改編得好好重紅過原曲

大宅

kwokdicken 發表於 24-4-25 16:10
而家YOUTUBE聽倒D好聽果D歌查一查係邊度作曲

發覺梅艷芳、陳慧嫻、張國榮年代好紅, 又金曲果D
cover version 唔使八、九十年代, 再早啲都有

https://www.youtube.com/watch?v=yvFWcQBspWA

https://www.youtube.com/watch?v=Bo-tDccMQzg

https://www.youtube.com/watch?v=8744nG6vR-8

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

不嬲都知當年好聽嘅歌多數係「改編」返嚟嘅、算吧啦

大宅

blackberry 發表於 24-4-25 18:51
咁張國榮,譚詠麟有咁多歌,有改編都冇問題,一隻碟十首,基本上十首都hit, 好難全原創
...

https://www.youtube.com/watch?v=XmlaySjyxUc

如果張國榮唱呢啲都紅得起真係奇蹟

伯爵府

好似抹殺了顧家輝、黃霑、許冠傑.......

獅子山下、上海灘等名曲,仲有好多TVB以為劇集的主題曲

伯爵府

js1204 發表於 24-4-25 21:04

獅子山下、上海灘等名曲,仲有好多TVB以為劇集的主題曲 ...

顧家輝d歌差唔多都係靠劇集紅

你話紅到出華人圈既, 基本上無, beyond都仲有d西人會聽
藝術成份黎講顧家輝大概係唔多入流

許冠傑更加唔洗講, 唱黎唱去都係地攤歌, 歌藝又唔見得了得
只係當時最早唱廣東歌先至紅而已

會話顧家輝、許冠傑成就高既基本上都係情意結而已
就好似大陸既西遊記主題曲雲宮訊音,被好多內地人捧為神曲、經典
但如果你唔係果個年代內地人,細細個日日睇同追呢套劇,大個先聽就會覺得真係好普通,成陣娘味,又唔知咩電音+人聲+中樂完全唔夾
只係三流老土音樂
但你見倒內地人係將呢首歌捧到上天的,呢d就係情意結

大宅

js1204 發表於 24-4-25 21:04

獅子山下、上海灘等名曲,仲有好多TVB以為劇集的主題曲 ...

早期獅子山下冇主題曲㗎, 得呢隻開場音樂

https://www.youtube.com/watch?v=rHh_rsZXe1A

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊