自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Png 發表於 24-4-26 18:31
我認同近年冇一首家傳戶曉
但有D都幾流行,已好過201x年那時期

佢哋又邊首係人人識唱架?

我講緊係上海灘、當年情、似水流年...... 當年所有香港人都識、這才叫家傳戶曉。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

畀面勳章

唔係抄,係買版權呀!

子爵府

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 24-4-26 20:20

我講緊係上海灘、當年情、似水流年...... 當年所有香港人都識、這才叫家傳戶曉 ...

你睇番#94我講既歌啦
係呢班人作曲/作詞㗎
例如: K歌之王- 陳輝陽,喜帖街 -Eric Kwok, 下一站天后 -伍樂城 .....
唔止香港人識唱
大陸人都唱緊啦

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

kwokdicken 發表於 24-4-25 16:10
而家YOUTUBE聽倒D好聽果D歌查一查係邊度作曲

發覺梅艷芳、陳慧嫻、張國榮年代好紅, 又金曲果D

當年本地有創作曲詞,
你唔知點解只係重點係嗰啲外國改編歌曲。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

caryfox 發表於 24-4-26 20:41
當年本地有創作曲詞,

當年係好多日本、外國歌曲、填上中文詞、例如 beyond 的海闊天空、便是原創了~

海闊天空真是厲害、就算係廣東話、在國內也是家傳戶曉、年青人更為喜歡~

今天我 寒夜裡看雪飄過
懷著冷卻了的心窩漂遠方
風雨裡追趕
霧裡分不清影蹤
天空海闊你與我
可會變(誰沒在變)

多少次 迎著冷眼與嘲笑
從沒有放棄過心中的理想
一剎那恍惚
若有所失的感覺
不知不覺已變淡
心裡愛(誰明白我)

原諒我這一生不羈放縱愛自由
也會怕有一天會跌倒 OH NO
背棄了理想 誰人都可以
那會怕有一天只你共我......

大宅

大力大力 發表於 24-4-26 20:20

我講緊係上海灘、當年情、似水流年...... 當年所有香港人都識、這才叫家傳戶曉 ...
我覺得呢個世代較難做到幾十年前咁一首歌人人都識,咁比較唔係咁公平。宜家網上太多資源、串流又可以自己揀睇咩,唔似以前唔係電視就電台、無得自選睇D咩聽D咩。

你提既幾首個聽係聽過,但唔係因為我鍾意所以走去聽,尤其後兩首我唔識欣賞覺得好悶,係電台電視台播我逼住聽過。我以前同宜家都無特別去聽廣東歌的,但宜家係完全無接觸廣東歌既機會。

伯爵府

藝術旨在感動人心,顧嘉煇、許冠傑作品價值高低冇必要跟全球流行程度掛鉤。昭和J-POP亦不見全球流行,藝術價值如何?世界傳媒掌握在何人之手?聽眾接收甚麼音樂其實十分被動,西方人民根本冇甚至少接觸亞洲音樂,如何流行?

當年的確改編歌大行其道,但本地創作亦佳作不斷,顧嘉煇、許冠傑、黎小田、林敏怡、盧冠廷、陳百強、郭小霖、達明、beyond、太極、林慕德、蔡國權、radius、林敏驄、黃霑。。。很多優秀作品。音樂市場蓬勃會有更多資源刺激丶支持本地創作。相比今天,好聽的新歌真的鳳毛麟角,有幾多首可以沖出香港?傳媒獨尊本地創作矯枉過正,扼殺左香港人接觸外國音樂機會。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ASUS_JT 發表於 24-4-26 21:35
藝術旨在感動人心,顧嘉煇、許冠傑作品價值高低冇必要跟全球流行程度掛鉤。昭和J-POP亦不見全球流行,藝術 ...

樂壇低收入、是致命原因、現今乐壇收入衹是最蓬勃時期、收入的10%、試問怎能吸引、有才華的人加入呢?

ASUS_JT    發表於 24-4-26 21:53

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

caryfox 發表於 24-4-26 20:41
當年本地有創作曲詞,

係囉,咁奇怪。

樓主只聽改編歌?

大宅

應該係譚伯彈起個一段時間,最多改編日本歌。唔單只買日本已經流行咗嘅歌番黎,仲有請日本音樂人幫佢作曲。個陣時,試過一隻碟七八成都係日本歌。、

咁當時的確係日本歌啱香港市場口味,啲歌手唱日本歌就大紅,本地唔夠或者冇咁嘅供應,輸入都係一種方法。

之後完全唔播改編,係咪有啲"音樂保護主義"。
本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

剛剛聽到夢話錄的廣東歌詞、真係似初中學生的文筆~

作詞:楊熙
作曲:覃璵瞬
編曲:Freddie Lo
監製:劉易昇

未忘掉定情在那面
只知道從未平靜地開始
喜歡你不會怕未如素願
只因我已挑選

若承諾就留著兌現
夢想也定必會實現
挑選了不計較路途再亂
被彈任性但光陰只得一次

明天開始給你的不會輸
不記那些壞昨天給你好日子
如若要愛你有風險
但我有你會不驚跌損

明天開始不繼續兜圈
寒風吹但仍然溫暖
要攜手過日子
決定好以後不逆轉

買基金真係好傷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

同是國內夢話錄的填詞、在修辭技巧上、真是差天共地~

https://youtu.be/QnbY0HzD04o?si=j1ztUED7PctRa7e4

電視劇 夢華錄 主題曲

作詞:江珂、代岳東、閆立嚴
作曲:逄博
編曲:陳思同
製作人:代岳東

有一種蕭瑟 的模樣
似月光落在離人的心上
於江河 如何相忘
風吹過 歲月的熙攘

嘆繁花落盡 空餘香
回憶的角落拾幾瓣憂傷
訴不完 悲歡一場
怪只怪 這紙短情長

星辰為你蕩漾
風月為你痴狂
誰為你不惜時光
等地老 等天荒
等某天再回望
笑看所有滄桑
執子之手 不負思量

有一種不渝 的盼望
是雙眼始終為你含著光
不懼怕 天涯路長
甘為你 披滿身風霜

願一夢滄海 別無恙
故人於故地故心仍未忘
一定有 柔軟目光
一回眸 便融化蒼茫

星辰為你蕩漾
風月為你痴狂
誰為你不惜時光
等地老 等天荒
等某天再回望
笑看所有滄桑
執子之手 不負思量

子爵府

Dauntlessff 發表於 24-4-27 00:53
應該係譚伯彈起個一段時間,最多改編日本歌。唔單只買日本已經流行咗嘅歌番黎,仲有請日本音樂人幫佢作曲。個陣時,試過一隻碟七八成都係日本歌。、

咁當時的確係日本歌啱香港市場口味,啲歌手唱日本歌就大紅,本地唔夠或者冇咁嘅供應,輸入都係一種方法。

之後完全唔播改編,係咪有啲"音樂保護主義"。

日本歌?
定係日本人作曲,中文歌詞?
日本人作曲,中文歌詞,應該係中文歌!

子爵府

ASUS_JT 發表於 24-4-26 21:35
藝術旨在感動人心,顧嘉煇、許冠傑作品價值高低冇必要跟全球流行程度掛鉤。昭和J-POP亦不見全球流行,藝術價值如何?世界傳媒掌握在何人之手?聽眾接收甚麼音樂其實十分被動,西方人民根本冇甚至少接觸亞洲音樂,如何流行?

當年的確改編歌大行其道,但本地創作亦佳作不斷,顧嘉煇、許冠傑、黎小田、林敏怡、盧冠廷、陳百強、郭小霖、達明、beyond、太極、林慕德、蔡國權、radius、林敏驄、黃霑。。。很多優秀作品。音樂市場蓬勃會有更多資源刺激丶支持本地創作。相比今天好聽的新歌真的鳳毛麟角,有幾多首可以沖出香港?傳媒獨尊本地創作矯枉過正,扼殺左香港人接觸外國音樂機會。
其實係咪年齡問題?
年輕人會唔會認為 Mirror 的歌不好聽?
阿爸阿媽代又點睇你嗰代?
阿爺嗰代又點睇?

藝術喎!
我識鬼藝術咩?我只識覺得好聽定唔好聽,亦可以係我覺得好聽,人哋覺得唔好聽;或者我覺得唔好聽,人哋覺得好聽。咁係同每人嘅學識、經歷、成長環境等相關。
有啲人鍾意聽古典音樂,有啲人鍾意睇歌劇,有啲人鍾意聽流行曲,有啲人鍾意搖滾樂,有啲人鍾意民歌。
有啲人認為流行曲無乜藝術可言,但係雅俗共享,藝術則多係曲高和寡。

珍珠宮

choyki 發表於 24-4-27 10:42
其實係咪年齡問題?
年輕人會唔會認為 Mirror 的歌不好聽?
阿爸阿媽代又點睇你嗰代?

我估大家都系反駁樓主話改篇歌系抄人,神曲(風繼續吹)又話吾系自己歌,大家都吾讚成點解佢要踩當時一級填詞人,連林振強都話填得核突吾岩音,佢尼d見解10個有9。9個都吾同意囉,至于以前同現今既歌曲各有所好,但以前樂壇質素不容否定

複式洋房

明白樓主講咩,抄唔抄俾唔俾版權費唔係重點,而係根本好多歌就本身係極度好聽嘅歌(本身第二個國家已經好hit再買返嚟,)即係任何人唱都好聽嗰啲歌,所以譚詠麟其實躺着贏,只可以話佢好命

伯爵府

pugpuglover 發表於 24-4-27 11:05
明白樓主講咩,抄唔抄俾唔俾版權費唔係重點,而係根本好多歌就本身係極度好聽嘅歌(本身第二個國家已經好hi ...

人類詞彙語意, 塑造左人類對世界既理解, 同時間好多時限制左概念既形成

伯爵府

明白樓主講咩,抄唔抄俾唔俾版權費唔係重點,而係根本好多歌就本身係極度好聽嘅歌(本身第二個國家已經好hi ...

阿譚都只能做樂壇校長,竟然上不到歌神地位

珍珠宮

你咁講有d奇,譚校長好多歌都系原創,比如幼影系林敏怡作,甘佢唱紅左又系好命囉喎,甘陳奕迅,容祖兒,張學友都系唱人作既歌(吾理日本定韓國)只系好命?吾好抹殺人地既獨特性同努力啦,版權歌就梗係買d好歌加啦,佢地唱到大中華都識連聽眾都吾知原來系改編可想而個有幾大影響力

大宅

angiehouse 發表於 24-4-26 16:49
你咁講有d奇,譚校長好多歌都系原創,比如幼影系林敏怡作,甘佢唱紅左又系好命囉喎,甘陳奕迅,容祖兒,張 ...

往日資訊冇咁流通,先會有人未聽過甚或唔知啲歌係改篇嘅。啲歌冇比較,先至容易响香港唱紅。個陣邊度可能聽到日本嘅原唱?

好似 "風繼續吹",83 年張國榮唱嘅時候,山口百惠己經退出咗樂壇三年。聽鄭國江講,佢填詞嘅時候,知係山口百惠,但竟然佢都唔知原來係引退嘅專曲。更唔可能睇過山口百惠最後一場唱呢首歌唱到喊,放低枝白色咪响地下個一幕。換轉今日,人人都可以 YT 睇到,只怕呢首歌點改,都會珠玉在前,好難唱得紅。
本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊