自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

bhamcy 發表於 24-4-25 20:36
咪自備餐具囉!

差人叔叔信咪就係
唔信就

男爵府

呢個對我真係無影響,好少買外賣,買的話唔係返屋企就係返公司,實有餐具用,如果要晌街,一係堂食,一係就三文治輕食。有帶不鏽鋼管晌身,不過好少用,好少晌街買飲品。

子爵府

鴨鴨比 發表於 24-4-25 20:40
差人叔叔信咪就係
唔信就

你試過?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

kwokdicken 發表於 24-4-25 17:58
最後一句講得最好"食得開心最緊要"
所以我繼續淘膠餐具, 膠飲管, 自備出街用
有膠先食得開心, 無謂為左d無 ...

做得好

珍珠宮

banbanmm 發表於 24-4-25 20:40
唔怪得我唔明,屋企男士冇被查證、搜身。
相關法例唔係straight liberty, 正常喺街唔會關公安條例事,而 ...

你代表律政司

珍珠宮

畀面勳章

鴨鴨比 發表於 24-4-25 20:42
你代表律政司

法例係公開的,你知㗎。

瑪瑙宮

大廚勳章

banbanmm 發表於 24-4-25 17:54
明白“方便”兩字對香港人來說非常重要,但自備餐具其實難度不高。

買飯盒返公司食的,就擺一套餐具係offi ...

係呀。。自己開心就最緊要

所以如果真係要食外賣。。我仍然都用緊一次性木筷子配膠匙羹。。獨立包裝膠飲筒

公爵府

明白“方便”兩字對香港人來說非常重要,但自備餐具其實難度不高。

同意

珍珠宮

畀面勳章

kwokdicken 發表於 24-4-25 17:58
最後一句講得最好"食得開心最緊要"
所以我繼續淘膠餐具, 膠飲管, 自備出街用
有膠先食得開心, 無謂為左d無 ...

如果你有膠先食得開心,可以考慮淘可重用的膠餐具,一般而言,該類餐具質素較一次性餐具有保証, 釋放有害物質的機會較低。

公爵府

banbanmm 發表於 24-4-25 20:40
唔怪得我唔明,屋企男士冇被查證、搜身。
相關法例唔係straight liberty, 正常喺街唔會關公安條例事,而 ...

住咗香港幾十年,真係未被查身份證,搜身。
我暫時唔需要帶餐具,如果要帶,通常只帶筷子,匙羹,好少帶刀。

男爵府

回覆樓主:

有啲話去廁所洗餐具再用紙巾抹乾,紙巾有過百隻有害化學成份喎!

▲ 全民「走塑」用紙餐具,K.Kwong揭造紙成分:一張紙有過百隻有害化學品。

4月22日起政府實施首階段管制膠餐具,不少食肆不再向顧客提供即棄膠餐具,改用紙製或木餐具代替。不過,網絡社交紅人兼化學博士K Kwong(鄺士山)指出,一張紙或有過百隻有害化學品!

K Kwong日前在Facebook個人專頁發文表示,紙一般使用過好多酸 (H2SO4)、碱 (NaOH)、漂白劑 (Cl2,Cl2O,SO2)、螢光劑、防腐劑、fillers(填料)等成分而造成,因此,一張紙就已經有過百隻有害化學品。

"我唔會食紙,亦唔會用紙巾抹筷子、匙羹同碗。你用佢印書、寫字冇問題,因為你唔會食咗本書。"

他續指,紙是親水性,會吸水,因此如果要防水就要加「coating」塗層,「你買嘅紙盒飲品嘅coating 有膠、鋁,你用嘅紙餐具要防埋油同唔黐食物,亦有可能有『Teflon』 (有PFAS)」。

由於紙吸了水就不夠硬,所以又要加一些「filler」(填料),而常見的填料,如CaCO3、TiO2、膠粒都不是「食用級」,

"所以呢啲所謂「composite materials kitchenware(紙/木加膠)」,外國產K仔都唔敢用,何況淘寶貨?"

還有人提出,還可以用木餐具,不過K Kwong表示,木筷子、竹筷子有臭味,「果啲係二氧化硫,我都係被迫先用,臭㗎!」

帖文發出後引起大量網民討論,認為最好的方法是自備餐具,「自帶餐具,自己救自己」、「唉,講到尾可能都真係要自備,但唔係個個打工仔都得,可以點?」。

對於K Kwong不會用紙巾抹餐具,有網民提出疑問,「如果紙巾唔可以抹筷子、匙羹同碗,但大家又用紙巾抹咀,其實又有冇問題?」,K Kwong則指,「紙巾如果印吓個咀冇乜太多嘢吸到,但食具會掂到D食物好耐」。

另外,亦有網民提出,若使用其他材料的餐具是否安全,「以前用膠完全無問題?」、「咁係咪用不鏽鋼餐具安全啲?」。對此,K Kwong回覆指,「PP、PE好安全」、「都係膠安全D,用不銹鋼餐具食酸嘢有金屬味。陶瓷要睇乜廠出」。

▲ 全民「走塑」用紙餐具,K.Kwong揭造紙成分:一張紙有過百隻有害化學品。

4月22日起政府實施首階段管制膠餐具,不少食肆不再向顧客提供即棄膠餐具,改用紙製或木餐具代替。不過,網絡社交紅人兼化學博士K Kwong(鄺士山)指出,一張紙或有過百隻有害化學品!

K Kwong日前在Facebook個人專頁發文表示,紙一般使用過好多酸 (H2SO4)、碱 (NaOH)、漂白劑 (Cl2,Cl2O,SO2)、螢光劑、防腐劑、fillers(填料)等成分而造成,因此,一張紙就已經有過百隻有害化學品。

"我唔會食紙,亦唔會用紙巾抹筷子、匙羹同碗。你用佢印書、寫字冇問題,因為你唔會食咗本書。"

他續指,紙是親水性,會吸水,因此如果要防水就要加「coating」塗層,「你買嘅紙盒飲品嘅coating 有膠、鋁,你用嘅紙餐具要防埋油同唔黐食物,亦有可能有『Teflon』 (有PFAS)」。

由於紙吸了水就不夠硬,所以又要加一些「filler」(填料),而常見的填料,如CaCO3、TiO2、膠粒都不是「食用級」,

"所以呢啲所謂「composite materials kitchenware(紙/木加膠)」,外國產K仔都唔敢用,何況淘寶貨?"

還有人提出,還可以用木餐具,不過K Kwong表示,木筷子、竹筷子有臭味,「果啲係二氧化硫,我都係被迫先用,臭㗎!」

帖文發出後引起大量網民討論,認為最好的方法是自備餐具,「自帶餐具,自己救自己」、「唉,講到尾可能都真係要自備,但唔係個個打工仔都得,可以點?」。

對於K Kwong不會用紙巾抹餐具,有網民提出疑問,「如果紙巾唔可以抹筷子、匙羹同碗,但大家又用紙巾抹咀,其實又有冇問題?」,K Kwong則指,「紙巾如果印吓個咀冇乜太多嘢吸到,但食具會掂到D食物好耐」。

另外,亦有網民提出,若使用其他材料的餐具是否安全,「以前用膠完全無問題?」、「咁係咪用不鏽鋼餐具安全啲?」。對此,K Kwong回覆指,「PP、PE好安全」、「都係膠安全D,用不銹鋼餐具食酸嘢有金屬味。陶瓷要睇乜廠出」。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

有啲人話要用五張紙巾去抹套餐具

子爵府

Forgetmenot999 發表於 24-4-25 20:55
有啲話去廁所洗餐具再用紙巾抹乾,紙巾有過百隻有害化學成份喎!

k kwong只驚呢啲化學嘢,但唔驚日本核污水,仲話要好多幾次添

珍珠宮

畀面勳章

bhamcy 發表於 24-4-25 21:04
k kwong只驚呢啲化學嘢,但唔驚日本核污水,仲話要好多幾次添

每樣物質都有其缺點,我比較好奇該位人士有冇測試過市面上塑膠餐具喺畢熱湯、 酸嘢等時會否釋放有害物質。

侯爵府

牛年勳章

已自備多年,有啲喺公司附近買開嘅小店,都一直用自攜麵包袋,食物盒同杯去買嘢食

大宅

回覆樓主:

屋企d細路日日都帶餐具返學架啦,細路做到,大人無理由做唔到。

珍珠宮

banbanmm 發表於 24-4-25 21:11
每樣物質都有其缺點,我比較好奇該位人士有冇測試過市面上塑膠餐具喺畢熱湯、 酸嘢等時會否釋放有害物質。 ...

仲有d人啊支啊Jor話金屬有毒
咁多年以來餐廳金屬食具用左咁耐唔見佢地話有毒

而家係政府政策就即刻突然會有毒

珍珠宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-25 21:16
屋企d細路日日都帶餐具返學架啦,細路做到,大人無理由做唔到。
係,在隔離帖我就係咁講,即時有人反對,話佢小朋友係唔識,係父母放入佢書包喎。。。無奈

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

公司一向有自備餐具, 不過冇刀要買囉

珍珠宮

啱呀。返office的,放多套餐具即等於帶隻杯返工咁,呢個係做到的。

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊