夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

兩公婆點樣處理家用係最好? 有冇例子可以參考吓, 唔該晒!

子爵府

畀面勳章

ILoveBaby1001 發表於 24-4-25 18:15

你係ftm?

嗰陣小朋友細 我唔放心比工人湊 所以全職照顧小朋友。。得我老公返工。。佢每個月一出糧會比大部份我。。只留自己食同搭車用(家用已包全屋雜費等)

到而家小朋友大,我出返黎做pt.. 自己賺嗰份留起。大仔亦大學畢業 已出身。。仔嗰份家用亦留起。。我老公搵4萬。。佢比大半我。。。冇話因為我自己同大仔嗰份而剋扣佢比我嘅家用。。用錢嗰方面 我老公從來唔會管我。。因為佢知我有分寸。。

男爵府

ILoveBaby1001 發表於 24-4-25 18:15

個個唔同, 有d一人一半, 有d 按人工比, 邊個揾多邊個比多d, 亦有人每個月放錢落pool, 一齊洗

如果難, 一齊揾一個信任的人傾, 無就揾社工, 因為大家成長背景唔同, 理財差好遠, 亦無對錯, 例如有朋友唔會比家用, 自己洗自己錢,全部家用家務都係男方做, 佢原生家庭就係咁, 而男就係不滿, 佢家係一人一半, 最後都要慢慢傾, 揾人幫手, 揾第三者好處係有個中立人比意見, 當然大家聽唔聽“中立”意見就另一個問題

大宅

我就同老公開了個聯名戶口, 同佢一切計下每個月屋租水電煤,買餸,雜費等睇下幾錢, 佢再加多少少預留不經常開支, 得一個總數佢每月入聯名戶口, 當然要佢份糧負擔得起啦, 慢慢你留意用多了用少了自己精打細算下, 可能仲有錢儲呢, 我也用手機收支app記錄下每月D錢使左去邊, 都叫同佢有交代丫雖然佢冇話要睇

男爵府

我係WKM, 公一份婆一份
結婚前開咗個聯名户口每人每月set個金額 autopay, 供樓水電煤小朋友學費興趣班保險工人出糧etc. 喺聯名户口扣
自己比自己食飯坐車返工, 再各自比原生家庭家用

其實冇特定答案, 你地兩公婆按照你地情況, 人工幾多大家傾

男爵府

其實, 除左家用, 好多錢的問題要搞, 例如比左家用, 佢自己d錢點用有無問題?例如佢買名牌同玩具, 又或者興趣係賭錢(無欠債)

男爵府

唔明,比家用點樣影響感情

比自己父母定你兩公婆家庭?

比自己父母的話用自己錢,關對方咩事?
比自己家庭都會影響感情,呢個老公仲要黎做咩?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

標題同內文不相關喎,樓主其實想問乜?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

回覆 kwhkwh 的帖子

系自己人銀行存幾多,又支出由大家分擔!.

大宅

發表於 7 天前 |只看該作者
老公無俾家用我
我地兩個都有收入
基本上啲開支都老公出,買餸就我出
咭數都係老幫我找

未試過因為錢嘈交

男爵府

發表於 7 天前 |只看該作者
唔俾家用先影響感情,攪清楚俾家用唔等於俾老婆,家庭係兩公婆都有責任去維持,去維護

男爵府

發表於 6 天前 |只看該作者
SUMSUM_88 發表於 24-4-28 22:59
唔俾家用先影響感情,攪清楚俾家用唔等於俾老婆,家庭係兩公婆都有責任去維持,去維護
...

家庭係兩公婆都有責任去維持,去維護
-> 其實係架, 但個個講到好似只需要個男人比晒, 女人咩都唔使比咁, 但明明屋企大家都有份....

男爵府

Mini20160607 發表於 24-4-29 09:18
家庭係兩公婆都有責任去維持,去維護
-> 其實係架, 但個個講到好似只需要個男人比晒, 女人咩都唔使比咁, ...

香港人好少有呢個心態,一般人都係公一份婆一份

子爵府

我同老公都係全職工作,老公每月會俾一筆家用我,唔會理我點用,佢仲會交埋水、電、媒、管理費,其他錢我唔會理佢點用,當然,大家都係審慎理財嘅人,亦互相信任,所以無為錢嗌交。

複式洋房

咁⋯⋯係唔係唔用「俾」家用呢個字會舒服啲呢~

計劃都係大家開個聯名戶口,所有出入都係呢個戶口…當然出入兩公婆都要傾啦…感覺會好啲~

男爵府

發表於 5 天前 |只看該作者
SUMSUM_88 發表於 24-4-29 14:20
香港人好少有呢個心態,一般人都係公一份婆一份

我見好多女人都係自己賺錢自己洗, 叫老公比晒屋企同小朋友所有洗費

男爵府

發表於 5 天前 |只看該作者
ILoveBaby1001 發表於 24-4-29 20:39
咁⋯⋯係唔係唔用「俾」家用呢個字會舒服啲呢~

計劃都係大家開個聯名戶口,所有出入都係呢個戶口…當然出 ...

我有朋友係兩公婆,每月固定金額放聯名戶口,作家庭開支
另有朋友將夫婦收入(兩夫婦收入不一)全部放入公款各自取一定數額作零用,給各自父母的錢,返工使費,買衫扮靚從自己的零用出,用剩可作私己錢,公款分開日常家庭開支、保險、儲蓄、投資、買樓、養老之用,總之公款係共產制
總之喜歡邊種要夫妻有共識,大家都同意

男爵府

發表於 4 天前 |只看該作者

回覆樓主:

真係個個唔同。你同老公對錢既看法就會磨合到一個你地既家用分配方法。
我老公視錢財如糞土,十幾年嚟我地都從來無傾過錢銀問題,無共同戶口。我有返工,有其他收入,最初我唔駛佢比家用,後來我媽話男人點都要比啲錢老婆買嘢食,我才叫佢比,佢又無所謂,我話要幾多就比幾多,銀碼都唔細。

民房

發表於 4 天前 |只看該作者

回覆樓主:

一分一毛都比晒老婆係最好的做法

男爵府

發表於 11 小時前 |只看該作者
無限城 發表於 24-4-28 22:36
老公無俾家用我
我地兩個都有收入
基本上啲開支都老公出,買餸就我出

我同老公基乎同你一模一樣

首頁