自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有一個問題,困擾咗我好耐,我都問過好多人士,都得唔出一個結論。
就係呢個股票派息問題,例如某某股票派息每股三毫子,今日除淨,股票開市就會調節減去呢三毫子。

多數人嘅睇法:
A.因為上市公司要辨別邊啲人,除淨前有買到股票
B.因為要派三毫子利息,所以除淨日開市,就要扣咗呢三毫子,股價第時會升返

咁樣做法,股價扣咗三毫子除淨,再用現金派返三毫子俾持股人,咁其實上市公司都冇拎到錢出嚟,利息根本上就係喺股票資本裏面扣除

有冇人可以確實了解箇中原因?

大宅

其實好簡單,例如我係老細,覺得你表現好好,所以會年尾出一筆$3000獎金俾你,但係呢$3000獎金會喺你人工裏面扣出嚟,至於人工方面,第時會加返俾你,但實際時間係唔知幾時

水晶宮

回覆樓主:

派息,係由上市公司派發。
除淨日之後的股價調整,係由市場投資者決定,同上市公司本身,沒有直接關係,上市公司沒有扣起股票差價。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

sherrykwakdme 發表於 24-4-25 22:46
有一個問題,困擾咗我好耐,我都問過好多人士,都得唔出一個結論。
就係呢個股票派息問題,例如某某股票派 ...
數字遊戲

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

sherrykwakdme 發表於 24-4-25 22:46

有盈利先至支持到派息

珍珠宮

派息真係間公司攞出嚟派,至於股票除淨係因為派完息公司嘅資產真係每股都少咗派息嘅價值,股價要相應地反映返個公司減少咗嘅市值,所以公司唔係冇拎到錢出嚟

水晶宮

回覆樓主:

舉個例子,市場願意用$10買一隻母雞,而雞蛋賣$1隻,母雞生蛋前可以賣$10,生了蛋之後,市場理論上只會用$9買,母雞將來仍然會生蛋,所以慢慢市場亦會用返$10買母雞。$10/$9 都係由市場投資者決定,同隻雞本身無關。
股票同母雞,都係會產生價值的商品,除咗其他因素之外,商品產出價值的前後,必定會影響商品本身嘅價值。

複式洋房

whyyou 發表於 24-4-25 23:11
派息真係間公司攞出嚟派,至於股票除淨係因為派完息公司嘅資產真係每股都少咗派息嘅價值,股價要相應地反 ...

如果間公司市值100,今年賺到10,決定派息5,理論上市值是105
但點解要在股價先扣減5,再現金派發5
除淨扣減咗呢5,去咗邊?之後又唔見加返

複式洋房

howmuch 發表於 24-4-25 23:01
派息,係由上市公司派發。
除淨日之後的股價調整,係由市場投資者決定,同上市公司本身,沒有直接關係,上 ...

我知係由上市公司派發,但點解除淨日開市,股價會自動減去股息,減咗嗰啲,會去咗邊度?
attach1/tmp/php2vuZoq

別墅

sherrykwakdme 發表於 24-4-26 09:11
如果間公司市值100,今年賺到10,決定派息5,理論上市值是105
但點解要在股價先扣減5,再現金派發5
除淨扣 ...

股價扣減派息的價值(你既例子5元)呢個概念已經係錯左。
股價價值低左係市場自行調節,股價係跌左,唔係扣左,亦有可能跌多過5元,亦有可能升都唔定。

水晶宮

sherrykwakdme 發表於 24-4-26 09:19
我知係由上市公司派發,但點解除淨日開市,股價會自動減去股息,減咗嗰啲,會去咗邊度?

...

股票價額,每日都變,咁減少咗嗰啲,又去咗邊度?

男爵府

回覆樓主:

表面上係咁理解,但例如工商銀行,廿年前上市時冇記錯 $3.07,依家過 $4,但佢係每年派幾厘息比你,所以又唔可以單純話派幾多都一樣

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實呢好多人覺得公司派息就係好似定期存款利息,其實公司吾系派利息,系派股息,即刻系股價反應出來,有無聽過股東應佔股價利益,就係將股價計算出來,而除淨日就會先除淨股權先再開市,即系一個餅計100,政策50%派股息,即系攞$50去派,到除淨日先減左50先,再用50開市

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

給大家參考
港交所會在開市前除淨上一日公司股東享受所有股權先,而不是嗰別公司自行調整價位,伊個系規定

attach1_sign/tmp/phpd6VHIt

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

"咁樣做法,股價扣咗三毫子除淨,再用現金派返三毫子俾持股人,咁其實上市公司都冇拎到錢出嚟,利息根本上就係喺股票資本裏面扣除"如果係依個意思,就係上市公司做回購行動;公司買回自己股票(不是派股息)

股價("某程度"上)反映上市公司嘅資產(包括現金),派股息係由上市公司自己嘅銀行戶口拎現金派俾小股東
"某程度"因為重有市賑率

大宅

回覆樓主:

1. 股息係由上市公司真金白銀派出去
2. 股價係由市場供求關係決定,並非由上市公司「扣除」
3. 在除淨之前,持有股票可以分到股息 (例如 $0.3),假設當時股價 $10。但除淨之後,買入股票不能獲派股息,假設一切市況不變,冇人會願意用 $10 買入,好自然合理價錢會變成 $9.7
4. 港交所將上日收市價改為 $9.7,純粹為方便投資者参考

子爵府

就係呢個股票派息問題,例如某某股票派息每股三毫子,今日除淨,股票開市就會調節減去呢三毫子。

多數人嘅睇法:
A.因為上市公司要辨別邊啲人,除淨前有買到股票
B.因為要派三毫子利息,所以除淨日開市,就要扣咗呢三毫子,股價第時會升返

咁樣做法,股價扣咗三毫子除淨,再用現金派返三毫子俾持股人,咁其實上市公司都冇拎到錢出嚟,利息根本上就係喺股票資本裏面扣除

有冇人可以確實了解箇中原因?

股價 $10,派息 $0.3,
除淨日前有息收,
除淨日起無息收,
咁係除淨日,你肯唔肯以 $10 買?
因為無人肯 $10 買,個個都只肯以 $9.7 買,
股價係由買賣雙方角力而成,
無人肯 $10 買,個個都只肯以 $9.7 買,
所以股價咪少咗 $0.3。

所以除淨前買,除淨後賣,係無意義嘅。
派息其實只係左袋袋右袋,所以巴郡唔派息。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊