自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

bufferzone 發表於 24-4-28 12:48
「體藝書齋」呢個名又真係….
見到班學生咁叫我真係笑到咔咔聲,個名好抵死

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

米菲媽媽 發表於 24-4-26 01:04
我知依家諗定升中,好似好誇張,但係想知道下資料
阿仔依家小三, 中數常有90分以上, 英文得70分 ...

體藝好難入,要成績好加運動好,不過一試無妨,如果真係好想入,成績同運動都要兼顧好,比張靚成績表學校睇

水晶宮

米菲媽媽 發表於 24-4-26 08:13
我都上網見到,點解體藝收咗,就唔可以再玩大抽獎呢
同埋我聽人講,中學只可以考兩 ...

體藝係唯一一間自行階段第三選擇,即係若你心儀中學A、B同體藝,可以填晒三間去interview

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

miriam 發表於 24-4-28 11:56
疫情期間個位校長做過既野,令到班學生成績大跌,份annual report無眼睇

當年去參觀學校有個大厨房設備好好,揀呢間學校除咗睇中佢美術方面仲有好好的設施,點知我女嗰年學校cut咗家政,你知唔知我幾sad?心情跌到落谷底。家長會我問學校點解要cut家政,因為佢哋覺得無用當場我爆炸質問老師。

然後下一屆同學就有家政,係我女呢屆無。

好短視的學校。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

bufferzone 發表於 24-4-28 12:07
副校長個花名叫「白咭」

亞女話係「白咭康」

中六嗰年學校遞校內VA成績上去,VA生不服,然後家長寫信去要求揾校外老師評審,副校「凶」係「凶」班學生,話佢哋唔識規矩。

我報上教署,佢的回覆係偏幫學校,我嬲到震。

好彩亞女靠自己上到大學,真係垃圾學校。

翡翠宮

miriam 發表於 24-4-28 11:56
疫情期間個位校長做過既野,令到班學生成績大跌,份annual report無眼睇

係無做嘢
如果無記錯亞女應該至少3個月無上堂無嘢做
學校乜都無安排

翡翠宮

米菲媽媽 發表於 24-4-28 10:57
現任校長好差?點解咁多負評嘅?真係唔清楚喎

中六生放榜嗰日,校長上台講嘢,家長未上hall,亞女話校長宣布有位同學得到體育5*的成績

校長宣布講:「係你喇A,隔離嗰個B」

當時大家都呆咗what???好搞笑咩?嗰位同學好尷尬囉

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

karenlyk 發表於 24-4-28 15:33
當年去參觀學校有個大厨房設備好好,揀呢間學校除咗睇中佢美術方面仲有好好的設施,點知我女嗰年學校cut咗 ...
呢個校長黎第二年即刻係S.1加多一科要讀既科,之前一直都無,可以話係俾學生慢慢熟習學校,之後先再讀個科

點解第一年唔加,因為都仲係舊校長時代審批課程,所以佢無得加咋

呢個校長有料到既,就唔會一日差過一日啦

當年個老師唔係為左件隊衫記我囡名,我都唔知玩到咁大鑊,校務主任俾我爆鑊勁真係超無辜

呢兜友得個名咋,將學校推向死路

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

karenlyk 發表於 24-4-28 15:39
亞女話係「白咭康」

中六嗰年學校遞校內VA成績上去,VA生不服,然後家長寫信去要求揾校外老師評審,副校 ...
我可能感受過舊校長既野,對呢兜友完全係唔妥至極

前PTA主席同我傾左好耐電話,講到明請佢係執成績,唔好意思囉,第一年就玩左體藝書齋呢個名出黎,真係夠晒光宗耀祖囉

翡翠宮

miriam 發表於 24-4-28 15:51
呢個校長黎第二年即刻係S.1加多一科要讀既科,之前一直都無,可以話係俾學生慢慢熟習學校,之後先再讀個科
...

呢條友真係唔掂咖,讀緊嘅自求多福。

王國長老

karenlyk 發表於 24-4-28 15:42
係無做嘢
如果無記錯亞女應該至少3個月無上堂無嘢做
學校乜都無安排
個時我囡S.4,上左極短時間堂之後完全停課,其他學校有堂上,我囡就係屋企日訓夜訓無野做,完全浪費時間,出到黎既成績係極差

好彩我囡都叫讀到書,讀緊Nursing Y3咋

翡翠宮

miriam 發表於 24-4-28 15:56
我可能感受過舊校長既野,對呢兜友完全係唔妥至極

前PTA主席同我傾左好耐電話,講到明請佢係執成績,唔好 ...

學校檢討咗自制教材先,港式英語都夠膽死寫出嚟,嗰位台藉英語主任仲叫我搵返資料俾佢,我出埋你份糧好唔好?

我無緣受舊校長帶領,但以我所了解真係兩位差太遠。

王國長老

karenlyk 發表於 24-4-28 15:48
中六生放榜嗰日,校長上台講嘢,家長未上hall,亞女話校長宣布有位同學得到體育5*的成績

校長宣布講:「 ...
佢只識吹虛讀到書既學生,讀唔到你收皮啦

王國長老

karenlyk 發表於 24-4-28 15:57
呢條友真係唔掂咖,讀緊嘅自求多福。
轉左呢兜友之後,我係EK都收聲,完全搵唔到位再讚呢間學校

翡翠宮

miriam 發表於 24-4-28 15:59
個時我囡S.4,上左極短時間堂之後完全停課,其他學校有堂上,我囡就係屋企日訓夜訓無野做,完全浪費時間, ...

我女後兩屆,當年我有睇你喺ek 分享,對呢間學校有期望。

疫情老師係白出糧,學生無嘢做,我女都係靠網上補習自己考大學返嚟。

講起真係勁嬲!!

師姐好叻咁難的條件下考到Nursing,明白你唔容易

公爵府

miriam 發表於 24-4-28 11:59
我極鍾意佢前任鬼佬校長,班學生玩運動同藝術都好好,成績不過不失,有40%或以上入到大學

佢黎左之後玩到 ...

我個女都心儀體藝,佢體同藝都好有興趣,應該讀得好開心,但收咁多b1最終升大學卻不算高,是卻步的原因(區內最弱的b1c 中學都七成升u),佢早幾日仲講緊「火炭果間我都鍾意,你唔俾我報咋嘛」

王國長老

karenlyk 發表於 24-4-28 16:00
學校檢討咗自制教材先,港式英語都夠膽死寫出嚟,嗰位台藉英語主任仲叫我搵返資料俾佢,我出埋你份糧好唔 ...
我囡係舊校長個時既學生,變左有部份野係跟返舊校長個套,聽到時我真係勁開心,唔使跟佢個套,否則死多幾錢重

翡翠宮

miriam 發表於 24-4-28 16:04
轉左呢兜友之後,我係EK都收聲,完全搵唔到位再讚呢間學校

只可讚設施好其他無喇

王國長老

karenlyk 發表於 24-4-28 16:00
學校檢討咗自制教材先,港式英語都夠膽死寫出嚟,嗰位台藉英語主任仲叫我搵返資料俾佢,我出埋你份糧好唔 ...
請一班fresh grade黎教書,點教丫

翡翠宮

feifei_baby 發表於 24-4-28 16:06
我個女都心儀體藝,佢體同藝都好有興趣,應該讀得好開心,但收咁多b1最終升大學卻不算高,是卻步的原因( ...

過來人同你講你係啱咖,我勁後悔

首頁
34567...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊