自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

MRS_LIN 發表於 24-4-26 09:12
聖誕新年放鬆左 肥左10磅
我都keep返168 2個月 0運動 減左5磅

我呢大半年食返澱粉,近幾個月早餐又無食沙律食full breakfast, 飯後又無散步就重返7kg, 三高指數又差咗,所以即刻注意返飲食又飯後步行,兩星期又減返2kg,但未去返之前最輕果個重量。不過醫生話之前最輕果個重量同我理想仲差4kg。但我d 朋友都話我之前果個係OK了,再瘦就唔係我嚟

侯爵府

回覆樓主:

我行168,空肚時好多胃氣,知唔知點解?
我而加早上11至7點食,如果遲下要返工時間應該點呢?放工即刻搵嘢食,但未必搵啱食?但返唔切屋企又太晏。

公爵府

mymarigold 發表於 24-4-26 14:13
我去年行咗168 個半月,0運動,減咗13、4磅,因為已去到我想要嘅體重,所以就保持返1日3餐,到而家半年了, ...

你就好啦,我之前行168冇特別介口同運動,最初減左4-5kg,但之後就冇用了,又肥返

侯爵府

Fishqqma 發表於 24-4-26 15:26
我長期6pm dinner,
早餐10am.

呢個時間最好,咁你中間有冇食晏晝?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

singwin 發表於 24-4-26 10:15
無食早餐差唔多十年了

從21歳已經冇食早餐、因爲我一直都怕肥~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

tutik 發表於 24-4-26 15:43
呢個時間最好,咁你中間有冇食晏晝?

除了約朋友食lunch先會食野。

公爵府

tutik 發表於 24-4-26 15:40
我行168,空肚時好多胃氣,知唔知點解?
我而加早上11至7點食,如果遲下要返工時間應該點呢?放工即刻搵嘢 ...

晚餐早食係比較好,但我返工早唔到食晚飯,差唔多8:30先食,所以只能唔食早餐,1點左右直接食午飯。

男爵府

大力大力 發表於 24-4-26 15:45
從21歳已經冇食早餐、因爲我一直都怕肥~

我初小至中學畢業都唔食早餐,唔覺意168咗多年。打工做野之後有食早餐,年紀大左又配合工作就開始 左168年幾。唔知關唔關事,由細到而家都係瘦底,不過我有定期做運動嘅

公爵府

回覆樓主:

我中午1點左右第一餐,夜晚7點第二餐,戒飯同意粉,食多咗好多菜,有食肉,雞/豬/牛/魚,麵包照食,可能習慣咗,呢個半月胃口細咗。減到磅停咗168之後,回復3餐,其他蛋糕/雪糕/薯片/蝦條嗰啲照食,只要 keep 住戒飯同意粉, 我就唔會反彈磅數。

我45+

珍珠宮

mymarigold 發表於 24-4-26 16:10
我中午1點左右第一餐,夜晚7點第二餐,戒飯同意粉,食多咗好多菜,有食肉,雞/豬/牛/魚,麵包照食,可能習 ...

睇黎夜晚戒澱粉質真係好重要!
之前我都得,但依家好似肚空空頭暈暈,都不敢冕餐戒澱粉,唯有食少啲

之前夜晚只食菜及豆腐肉類,真係減得快

公爵府

2024勳章

liverpool2023 發表於 24-4-26 09:11
我差不多星期一至五都是168,對我已無效果,長期60kg

有無加做運動?

子爵府

我覺得168 無咩實際作用,但因為會食少一餐,自然會食少d, 最終都係要做到卡路里赤字先會瘦到(其實我已經食到好少都瘦唔到,cry)

珍珠宮

子若 發表於 24-4-26 16:56
我覺得168 無咩實際作用,但因為會食少一餐,自然會食少d, 最終都係要做到卡路里赤字先會瘦到(其實我已經 ...

點少法?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cara.mak 發表於 24-4-26 16:42
之前我都得,但依家好似肚空空頭暈暈,都不敢冕餐戒澱粉,唯有食少啲:wahah ...

我夜晚只係食兩個乒乓波大小的飯、有時唔食、但去旅行、去玩、外出食飯就照常食~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我覺得168 無咩實際作用,但因為會食少一餐,自然會食少d, 最終都係要做到卡路里赤字先會瘦到(其實我已經 ...

中午食幾隻餃子、及一碟菜~

買基金真係好傷

公爵府

cara.mak 發表於 24-4-26 16:42
之前我都得,但依家好似肚空空頭暈暈,都不敢冕餐戒澱粉,唯有食少啲:wahah ...

加油呀 ~之前得過,咁其實即係有效

我都唔係完全戒曬澱粉質,我有食麵包/米粉/烏冬, 但就一定唔食飯

男爵府

tszchungmama 發表於 24-4-26 16:54
有無加做運動?

男爵府

食得太少會令肌肉流失, 新陳代謝減慢, 係會更難減重。

子爵府

cara.mak 發表於 24-4-26 17:42
點少法?

早餐唔食,午餐食一塊雞扒加一碗五穀飯,晚餐只食少量肉同菜
可能食得太少,降低左新陳代謝率
呢排又試下計下卡路里, 都係唔係好減到。
一星期五日會減少食,星期六日正常食會uu街食,星期一行168同晚餐食菜only. 有做gym 一星期3至4日。

子爵府

saladgab 發表於 24-4-26 18:52
食得太少會令肌肉流失, 新陳代謝減慢, 係會更難減重。

呢排我計卡路里食到基礎代謝率咁上下加gym, 都未見落磅。但我小基數 ,168cm 54kg ,想減到52kg 同腰圍減多一吋

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊