自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

子若 發表於 24-4-26 19:56
呢排我計卡路里食到基礎代謝率咁上下加gym, 都未見落磅。但我小基數 ,168cm 54kg ,想減到52kg 同腰圍減多 ...

168cm高54kg都瘦啦。 52kg會唔會過瘦啊。或者你跳下繩

子爵府

cara.mak 發表於 24-4-26 20:23
168cm高54kg都瘦啦。 52kg會唔會過瘦啊。或者你跳下繩

主要想減體脂,做帶氧無乜用,我之前都有做。同埋跳繩傷腳。所以而家主力做負重

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

行左168幾年,無瘦到,不過亦冇點肥到

別墅

Kennedyjason 發表於 24-4-26 09:05
過完年開始到現在,再加一星期3晚跑步3.5-5公里,由72kg到66.7kg.但有時都會破戒早上食小小野. ...

侯爵府

子若 發表於 24-4-26 22:32
主要想減體脂,做帶氧無乜用,我之前都有做。同埋跳繩傷腳。所以而家主力做負重
...

即係將脂肪變成肌肉?
上磅時會量到體脂下跌嗎?

子爵府

Kennedyjason 發表於 24-4-26 09:05
過完年開始到現在,再加一星期3晚跑步3.5-5公里,由72kg到66.7kg.但有時都會破戒早上食小小野. ...

我平日會行168, 已經有兩三至三年, 點解係平日? 因為weekend 要陪老公或放棄d, 我體重keep 喺47-48kg 多年, 不過或多或少都係同我長期瘋狂運動有關。 168 完全喺我生活入邊, 已經不存在故事skip餐, 因為自動食唔落。

大宅

我報到上年11月到現在,143lbs減到125lb

alau2021    發表於 24-4-27 09:37

男爵府

回覆樓主:

168咗好幾年,盡量加埋211(菜多,少飯,食肉增加蛋白質)
Brunch (食乜都得),晚餐7成飽仲可以食少少生果/甜品
無乜點戒口,不過食嘢要慢慢食(咀嚼好重要)
一星期上2至3堂運動(跳舞+yoga)
年紀over 40每年會自然流失肌肉,我反而增肌所以體重無乜改變但整體望落瘦咗(因為firm咗)

男爵府

子若 發表於 24-4-26 19:56
呢排我計卡路里食到基礎代謝率咁上下加gym, 都未見落磅。但我小基數 ,168cm 54kg ,想減到52kg 同腰圍減多 ...

你已經減到咁上下,可能最終要靠運動先可以減多一吋

珍珠宮

回覆樓主:

我168,其實係六點前食,每日一小時漫步機,keep左好多年…

細時好肥,152磅,155.5cm, 十幾歲時覺得買衫煩又貴開始減,一減40磅,都係節食,狂做運動,結果一停運動肥返,就算食好少都冇用,到自己10幾年之前,因關節痛到食止痛藥冇效,體重去返147磅,醫生都叫我減體重,俾埋營養班我上,但齋注意飲食係冇用,結果我個方法係照返我10幾年之前上中大校外課程幾個月營養學班嘅方法,食返多啲嘢,我出街食飯係成疊飯食晒,冇零食,但係做返多啲運動,仍然係168 ,提升返個新陳代謝先,初時每日運動四個鐘,早上踩兩個鐘漫步機,夜晚又係兩個鐘頭,慢慢減返去每日一個鐘, 食量而家係減返啲,一樣三餐初時中間食吓嘢,但因為牙醫建議唔好食中間啲餐,對啲牙會好啲,我跟住做,無預期之下又瘦多幾磅,我而家食量唔係算太少,不過,我keep咗99 ,100磅好多年…

子爵府

jyjy1684825 發表於 24-4-27 04:38
即係將脂肪變成肌肉?
上磅時會量到體脂下跌嗎?

我覺得個體脂磅唔係好準,佢可以今日就25%,聽日又23%,後日又24 . 所以我多數度條腰有無幼到,體脂低條腰就會出番黎。
我條腰其實都唔幼,成27吋,我想減到25.5吋。

象牙宮

回覆樓主:

無食早餐習慣超過25年,無咩運動,無減磅

子爵府

liverpool2023 發表於 24-4-27 09:34
你已經減到咁上下,可能最終要靠運動先可以減多一吋

其實都係,我主要想身型frim d, 所以我做好多負重,但我就唔知點樣飲食囉,之前睇左本書話168可以減脂(唔係減重),但試左一個月,減左1kg 之後就停滯左

男爵府

子若 發表於 24-4-27 10:32
其實都係,我主要想身型frim d, 所以我做好多負重,但我就唔知點樣飲食囉,之前睇左本書話168可以減脂(唔 ...

咁你做負重,有無配合膳食呀?高蛋白質嗰啲

伯爵府

上年5月高峰期體重133磅,37.6%體脂。身體變差了,意識真係要減肥啦!

上年11月開始168,加上喺公司差不多日日1小時做gym。

加上上個月開始喺屋企照燈,今朝磅110磅,體脂30.7%。

減咗23磅,體脂減7%,仍未達標,因我高153cm。

目標體脂減到27%,肌肉量到35kg 以上,磅數唔係幾注重。

可能係時候轉下運動,大家加油!

唔食早餐,午餐2點,晚餐8點

伯爵府

仲有168係要日日做,唔係一星期一、兩日囉!咁係冇用嘅!

大宅

回覆樓主:

想問下你哋行168咪係唔駛返工或者不用返朝九晚六個種工作?

假設1030自己位偷偷食完早餐,1230公司放lunch仲食唔食好? 六點鐘之前又話要完成晚餐。 我哋小薯無可能自己話事幾時食飯時間。

普通寫字樓工好難做到

子爵府

liverpool2023 發表於 24-4-27 11:45
咁你做負重,有無配合膳食呀?高蛋白質嗰啲

就係唔知點食先係高蛋白,我試過食多d 肉類,第二日又重番,我唔想食雞胸咁慘

男爵府

Etcetc 發表於 24-4-27 12:30
想問下你哋行168咪係唔駛返工或者不用返朝九晚六個種工作?

假設1030自己位偷偷食完早餐,1230公司放lunch ...

我返pt,9:00-11:00
朝早在家飲齋啡
到中午放工後才食late breakfast

男爵府

子若 發表於 24-4-27 14:06
就係唔知點食先係高蛋白,我試過食多d 肉類,第二日又重番,我唔想食雞胸咁慘
...

如果去到練肌肉,係飲蛋白粉
不過如果唔係咁極端,你可以食雞蛋和無糖希臘乳酪,都好高蛋白質的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊