自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

垃圾收費先行先試計劃不足1星期就會結束,據了解,指定垃圾袋生產商日前已經按政府指示暫停生產,只保留1至2個月的存量。環保署回覆本台查詢,指由於垃圾收費延至8月實施,暫時無需生產額外指定袋,都能滿足需求。特首顧問馬時亨認為,政府必須有充足準備,確保不會擾民,才推出新政策。不過立法會議員對應否延期落實收費,未有共識。
https://www.881903.com/news/local/2530090/%E6%8C%87%E5%AE%9A%E8%A2%8B%E5%B7%B2%E5%81%9C%E7%94%A2-%E6%B0%91%E5%BB%BA%E8%81%AF%E5%80%A1%E5%9E%83%E5%9C%BE%E6%94%B6%E8%B2%BB%E5%86%8D%E5%BB%B6%E6%9C%9F-%E7%8B%84%E5%BF%97%E9%81%A0%E5%86%8D%E5%BB%B6%E5%8D%B3%E7%8E%A9%E5%AE%8C

侯爵府

我已經自動自覺環保左好耐, 我寧願佢徵費, 都唔好要袋中袋咁唔環保, 袋中袋簡直反道而行

水晶宮

ff520 發表於 24-4-26 09:13
垃圾收費先行先試計劃不足1星期就會結束,據了解,指定垃圾袋生產商日前已經按政府指示暫停生產,只保留1至 ...

最好出多啲環保箱鼓勵市民分類!唔好搞垃圾袋徵費太擾民

幸福花    發表於 24-4-26 10:20
自由太多會令世人失去平衡

公爵府

想收錢。咁係同水電合作,按用量比例收費。好過一文個袋,生產商,中間人都占一半錢。政府收果幾豪。。。仲未計袋中袋,根本反智

侯爵府

畀面勳章

Bbpig2014 發表於 24-4-26 09:20
我已經自動自覺環保左好耐, 我寧願佢徵費, 都唔好要袋中袋咁唔環保, 袋中袋簡直反道而行 ...

係, 徵費反而仲好

珍珠宮

回覆樓主:

直頭停咗佢啦! 延乜野期?

E_gold8806    發表於 24-4-26 19:15

珍珠宮

mickeywinnie3 發表於 24-4-26 09:25

我有分類去三色箱,但盡頭也是當垃圾?

珍珠宮

計劃不周詳,又嘥一筆錢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

支持取消擾民措施。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

加菲貓3 發表於 24-4-26 09:32
想收錢。咁係同水電合作,按用量比例收費。好過一文個袋,生產商,中間人都占一半錢。政府收果幾豪。。。仲 ...

係唔係好似排污費咁

珍珠宮

周邊配套不完善,強行推行根本好擾民,停左佢

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

直頭停咗佢算啦..... 配套根本就配合唔到

侯爵府

mickeywinnie3 發表於 24-4-26 09:25

其實大家都好有心咁做分類,但係太多報道話俾大家聽辛辛苦苦清潔完分完,回收用品同廚餘原來最終都係去堆填區,咁樣市民先至失望,所以個垃圾袋徵費更加反感,咁多年執行力仍然低

不如嗰啲環保人士機構唔好坐喺Office做文宣搞環保啦,收千幾萬一年嗌佢哋落手落腳最前線開廠房開運送車做回收

水晶宮

做好配套,做好源頭減廢先再講啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

大姑娘 發表於 24-4-26 09:50
我有分類去三色箱,但盡頭也是當垃圾?

嘥我時間分類,結果都係去堆填區

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

xi_belle 發表於 24-4-26 10:14
直頭停咗佢算啦..... 配套根本就配合唔到

X2

大宅

2023年兔年勳章

即係垃圾徵費會叫停

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

政府先做好配套(6呢D)然後鼓勵市民分類回收以及減垃圾源頭好過只系收錢一刀切,管理費加,食店又加,市民又要比錢買膠袋,袋中袋真系無謂。

男爵府

大姑娘 發表於 24-4-26 09:48
直頭停咗佢啦! 延乜野期?

宜家已經一街垃圾,垃垃糟塞住。球場個桶都經常爆滿。。 入夜一街米奇小強。 遲啲收錢就更大鑊

侯爵府

收錢好呀,唔洗煩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊