自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

大宅

睇見都嬲,正苦幾時肯取消個垃圾環保政策

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

班死人環保人士冇能力管麻鷹,就玩死我哋班小市民,下下搵民生嚟搞!政府又陪佢顛!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

廢柴孖條 發表於 24-4-26 17:30
如果小學生放學想買嘢食,食完先補習咁點?天使與魔鬼

小學生,1.咪叫佢問下佢自己本心,想堂食定外賣先。識唔識走位呀。

2. 有無自己帶飯盒呀?若之前洗乾淨既,咪放落去飯盒囉,想堂食又得,街食又得,補習社食就唔知得唔得。

3. 食餅干,麵包或其他零食囉﹗

4...................

無計,法律無情,人要變囉。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

bobosweet 發表於 24-4-26 14:25
7仔因為比較平,唔少學生會選擇喺7仔lunch店內開餐,平平地一班人圍埋安心用餐,而家環保得有點趕盡殺絕:zo ...

日本大陸都唔會禁到甘,政府參考下其他國家啦! 淘寶網購用d膠同紙皮又唔見政府禁。

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

我昨日聽電台,主持人澄清左話在店內立食,例如donki 膠盒無犯規喎

珍珠宮

parrotking 發表於 24-4-26 17:48
我昨日聽電台,主持人澄清左話在店內立食,例如donki 膠盒無犯規喎

即係坐低食就犯法?
冇知一問冇惡意

上庭同個官講,我衰坐低?
香港真係世一,坐低而犯法嘅政府

象牙宮

Chowying 發表於 24-4-26 14:23
即係平時魚蛋嗰啲都唔得嗎

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

有d混亂要消化下先

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

呢個政府愈來愈白痴,成日做埋d擾民政策

伯爵府

小manman 發表於 24-4-26 14:32
想問其實係店內進食同有膠盒,有咩關係

即係店內進食就唔環保,但係店外進食就好 ...

買外賣先仲係第一階段,可以用膠器皿。如果堂食,就一定唔可以有膠器皿/餐具。

尋日新聞都有講,大型超市內主要作外賣嘅壽司,暫時仲可以用膠蓋。但如果買完,諗住喺嗰度食埋,就真係要買用紙蓋嘅盲盒壽司

水晶宮

犯法㗎? 如果係,個政府真係低能㗎喎

伯爵府

開不了口 發表於 24-4-26 14:52
其實便利店同超市有咩分別,點解超市買完堂食可以用膠,donki啲盲盒都無晒啦
...

尋日新聞已經講咗,大型超市內主要作外賣嘅壽司,其實暫時仲可以用膠蓋。但如果買完,諗住喺嗰度食埋,就真係要買用紙蓋嘅盲盒壽司

伯爵府

日日好攰 發表於 24-4-26 15:08
咁donki壽司又話可以用膠。

尋日新聞已經講咗,大型超市內主要作外賣嘅壽司,暫時仲可以用膠蓋。但如果買完,諗住喺嗰度食埋,就真係要買用紙蓋嘅盲盒壽司

水晶宮

鴨鴨比 發表於 24-4-26 17:54
即係坐低食就犯法?
冇知一問冇惡意
唔關姿勢事

伯爵府

apelok 發表於 24-4-26 15:15
其實係咪訊息混亂接收錯左?
同埋而家仲用膠盒裝野食?
如果7仔唔準食咁响街用膠盒食野都一樣犯法

而家先知,原來而家第一階段,外賣仲可以用膠盒,只係唔可以用發泡膠盒。零售都係,第一階段,仲有得買膠飯盒,只係唔可以賣冇發泡膠盒

水晶宮

回覆 TPMummy 的帖子

官員咁樣講

環保署回覆查詢時表示,商戶與顧客進行交易時,若客人表明是買外賣,店員亦相信客人購買時是外賣而非堂食,即使之後客人改變主意轉為堂食,商戶亦不屬違法。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1994770/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E8%B5%B0%E5%A1%91-%E6%97%A5%E5%BC%8F%E8%B6%85%E5%B8%82%E5%A3%BD%E5%8F%B8%E9%A9%9A%E8%AE%8A-%E7%9B%B2%E7%9B%92-%E9%A1%A7%E5%AE%A2-%E9%9B%A3%E8%BE%A8%E6%96%B0%E9%AE%AE%E5%BA%A6-%E5%A4%96%E8%B3%A3%E8%86%A0%E7%9B%92%E5%A3%BD%E5%8F%B8%E8%BD%89%E5%A0%82%E9%A3%9F%E9%81%95%E6%B3%95%E5%90%A6-%E7%92%B0%E4%BF%9D%E7%BD%B2%E6%9C%89%E8%A7%A3%E9%87%8B

珍珠宮

TPMummy 發表於 24-4-26 17:57
買外賣先仲係第一階段,可以用膠器皿。如果堂食,就一定唔可以有膠器皿/餐具。

尋日新聞都有講,大型超市 ...

如果遲D轉晒盲盒應該無咩人會買,睇過實測片用紙盒裝嘅壽司D飯勁黐底

珍珠宮

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-4-26 18:05
回覆 TPMummy 的帖子

官員咁樣講

真係要call埋重案、心理學家研究個食魚蛋犯個心理動機

大鑊過三狼

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-4-26 16:50
堂食轉外賣就經常會發生,何解調轉就叫做講大話呢

會唔會係諗多咗啦

話原本係外賣,然後改變主意係堂食,就可以堂食,店鋪就係觸犯法例。請問咁唔係教人走法律灰色地帶。

大宅

開不了口 發表於 24-4-26 17:03
其實係咪等於公屋綜援三無大廈掉果啲垃圾就唔係垃圾,佢地唔駛環保,有免費綠色垃圾袋,住私樓嘅人掉嘅垃 ...

我地天才級既環保署可能就係想咁。

首頁
34567...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊