自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

鴨鴨比 發表於 24-4-26 15:02
以前落大雨多人叫外賣
宜家真係冇人敢
堂食又要預早去拎位,除非獨家村自己食
真係連啖安樂茶飯都唔比人食

隔離吾自備餐具已經十惡不赦、禍害下一代⋯⋯地球末日都因為吾帶餐具

既然咁多人自備餐具,要用膠餐具只係少數人,影響唔大,點解要強制?咪由得帶餐具嘅自發用自己餐具,小數鈡意用食肆提供嘅膠餐具咪繼續囉。

侯爵府

2024年龍年勳章

真係痴晒線,多舊魚,

什麼環保組織,而家喺度擾民

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Goldfat 發表於 24-4-26 18:19
話原本係外賣,然後改變主意係堂食,就可以堂食,店鋪就係觸犯法例。請問咁唔係教人走法律灰色地帶。
...

香港發生咩事?只係想買魚旦燒賣開心下,但要心理交戰得如此複雜?李家超政府玩緊乜嘢?丟個垃圾已經好煩惱,而家想食串魚旦燒賣都咁艱難,憑乜話提升香港人幸福感?

公爵府

girlbear 發表於 24-4-26 14:53
即係好似DONKI咁囉 喺店食嘅唔可以用膠製品 所以變紙品盲盒壽司 外賣就可以用膠盒
咁7仔啲叮叮小食係膠盒 ...

今朝搭車聽到收音機,個零售乜乜乜議員解答,donki其實可以用透明膠盒,客人買完去隔離d枱食都得,唔記得點解,但佢話會聯絡donki解答返。

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 24-4-26 18:23
既然咁多人自備餐具,要用膠餐具只係少數人,影響唔大,點解要強制?咪由得帶餐具嘅自發用自己餐具,小數 ...

因為親戚要揾錢
你睇琴日生產商幾咁巴閉
「吾好下下用膠餐具比」
國內、日本一早生產好多粟米做生物降解餐具,吾知點解環保署淨係肯批嗰幾間呢,你哋以為有選擇,其實冇得揀

大宅

Momoko303 發表於 24-4-26 17:31
睇見都嬲,正苦幾時肯取消個垃圾環保政策

但7仔吾係同超市相同做法咩?

環保署表示,以零售為主的商戶,例如超級市場或百貨公司等,會銷售已預先包裝及可供即時食用的食物,包括盒裝壽司、三文治等,並放置在貨架上供選購,以便顧客將食品帶離商戶。該業務模式視為外賣,可使用膠杯及膠食物盒。「顧客在甚麼地方進食,並無關係。」

原文網址: DONKI盲盒壽司|環保署:預先包裝放貨架供即食 視外賣可用膠盒 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1013829?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

DoReMi媽媽 發表於 24-4-26 18:29
香港發生咩事?只係想買魚旦燒賣開心下,但要心理交戰得如此複雜?李家超政府玩緊乜嘢?丟個垃圾已經好煩 ...

買啲野食都要諗清諗楚要點做至為合適,呢點顧客係煩多,點夠做小店既慘吖。

人地做生意既,一方面要分開邊啲係現場可食既器皿,邊啲係唔可以現場食既器皿,又要金睛火眼咁睇清楚啲顧客响邊度食野,睇下

店舖自己有無犯規。 咁做,唔係加大左人地既人力、物力同成本咩? 請問高高在上既高官,而家係咩經濟環境呀?錢多到賺唔晒,好得閒咩?

仲話只要本想外賣,只要改變主意堂食就可用膠, 而店舖就唔犯法例。 若真係有咁既講法,咁叫店舖應點做呀?

哦,只要見客人用膠在店舖進食,就去查問客人:請問你點解响店內用膳呀? 要記低先。 唔好話花人力先,我諗到時會唔會

又產生爭拗呢?

若果間店舖唔問,又會唔會係有人放蛇捉店舖犯規呢?

總之顧客有顧客之煩,店舖有店舖之難﹗ 咁仲談何幸福感﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

都唔知講咩!
我地呢班小市民被一小撮高官玩死!

水晶宮

Goldfat 發表於 24-4-26 18:19
話原本係外賣,然後改變主意係堂食,就可以堂食,店鋪就係觸犯法例。請問咁唔係教人走法律灰色地帶。
...

你去問d 官員囉

子爵府

白痴

別墅

kavenzou 發表於 24-4-26 14:49
店内係堂食,店外係外賣,外賣就可用膠盒。以家啲政策根本吾係為環保,只係班膠官得閒無事做,為做而做:he ...

係⋯你喺七仔買完⋯行出門口出面食已經係外賣⋯3x度出門口食

水晶宮

香港人快被搞到神經病!

子爵府

回覆樓主:

直情比晒位深圳入,咩玩法?

珍珠宮

2023年兔年勳章

cy101 發表於 24-4-26 14:09
剛睇電視新聞!加返cap 圖!

Lm

珍珠宮

yywong200 發表於 24-4-26 19:09
係⋯你喺七仔買完⋯行出門口出面食已經係外賣⋯3x度出門口食
好多學生仔/小朋友7仔內一路食一路等媽咪/姐姐喎。。。。要佢地企出去食。。

子爵府

小manman 發表於 24-4-26 14:32
想問其實係店內進食同有膠盒,有咩關係

即係店內進食就唔環保,但係店外進食就好 ...

應該係,除非唔係

而家有點過猶不及了

男爵府

鴨鴨比 發表於 24-4-26 16:34
啲高官可能成世都未見過魚蛋
“Oh no ! 呢啲咁吾organic 嘅fish ball我未見過囉””係啲Chinese food “

你個描述同我之前食飯,有位富二代大媽(成世唔使做靠基金出糧),同我地班中產人士講「我呢世人唔食即食麵」一樣咁離地

唔知佢有乜咁proud of 自己唔食呢樣野

子爵府

回覆樓主:

唔明。咩原因唔比堂食。

別墅

TingTing 發表於 24-4-26 19:57
好多學生仔/小朋友7仔內一路食一路等媽咪/姐姐喎。。。。要佢地企出去食。。
...

方便(金魚佬)

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

黐線

首頁
45678...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊