自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

可降解 小麦秸秆/稻壳/玉米/甘蔗/大豆/重新循环使用农业废料包括重复利用玉米芯、甘蔗渣、稻草、小麦和大豆、花生壳、香蕉、葵花籽、纤维素等

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

可降解。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

可降解材料是指在一定环境条件下能够实现全部降解的材料

可降解材料是指在一定环境条件下能够实现全部降解的材料,其降解方式主要包括生物降解和光降解。
可降解高分子是一种聚合物,具有可降解性和生物降解性,并被广泛应用于包装、生物医学和环保领域。 其中,聚乳酸、PHA、PVA、PBS、PCL等是较为典型且研究较为成熟的可降解高分子材料1。 生物可分解材料是指在產品使用時有一定的性質可供利用且在空氣中不被分解,而在廢棄後於自然掩埋或堆肥環境下被微生物分解消化,而分解消化產物會隨環境為有氧或無氧環境有所不同2。

五種可望取代塑料的生物降解材料 你凖備好了嗎?

政府官員.... 去內地。學習下。

理性討論交流者。

珍珠宮

以前淘過20元100隻大膠义,個別包裝,衛生好用,絕不會斷

子爵府

333s 發表於 24-4-26 18:07

我都淘左第一張相嘅匙羹

公爵府

我淘左pla飲筒14元100隻,我女成日飲珍珠奶茶,不秀岡又危險,今日見天仁有環保可折膠飲筒,但要58元,買吾起

象牙宮

lilysun123 發表於 24-4-26 20:19
我淘左pla飲筒14元100隻,我女成日飲珍珠奶茶,不秀岡又危險,今日見天仁有環保可折膠飲筒,但要58元,買吾起 : ...

可降解。
根本 成本低…

58元不可能呀。

理性討論交流者。

瑪瑙宮

大廚勳章

我買咗第二幅圖嗰隻。。。唔知乜嘢麥製造。。。我覺得幾好用喎
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

333s 發表於 24-4-26 18:12
可降解材料是指在一定环境条件下能够实现全部降解的材料,其降解方式主要包括生物降解和光降解。
可降解高 ...
可XX降解嘅塑膠係何方聖神?聲稱可徹底被降解消失,貌似係塑膠問題嘅「救世主」,背後暗藏點樣嘅環保陷阱?

管制即棄膠餐具和其他塑膠產品以及優化現行生產者責任計劃的條例草案獲得通過

政府表示立法會已於今日(十月十八日)通過《2023年產品環保責任(修訂)條例草案》(《條例草案》),以管制即棄膠餐具和其他塑膠產品,以及優化兩個現行生產者責任計劃。

《條例草案》就即棄膠餐具和其他塑膠產品的主要規管包括:

禁止銷售和免費供應
  • 氧化式可分解塑膠產品(不論是否即棄性質)

https://www.info.gov.hk/gia/general/202310/18/P2023101800577.htm

子爵府

回覆樓主:

好似不錯.都想淘D

伯爵府

之前去海洋公園水上樂園見都係用呢隻,幾好用,食完都唔捨得扔拎咗返屋企,依家仲用緊
attach1/tmp/phpim7u1R

水晶宮

回覆樓主:

其實政府叫啲食店 淘呢種可降解嘅比市民用咪環保囉

象牙宮

回覆樓主:

唔識分,老闆叫淘定比司機用 ! 咩都齊又經濟,香港無咪淘寶買,環保bye bye
attach0/tmp/phpG7uawN
attach1/tmp/phpXpcaPi

333s    發表於 24-4-28 11:59

公爵府

333s 發表於 24-4-27 08:06
可降解。
根本 成本低…

真係58元
attach0/tmp/phpCgPOjt
attach1/tmp/php6m6qMq

象牙宮

lilysun123 發表於 24-4-27 13:21
真係58元

woo 超貴。我係「私樓窮人」

Rmb10元 包郵 +運費平過HKD58
高端貴多N元。

一次性勺子可降解小麦秸秆高端独立打包加厚硬西餐叉勺蛋糕意面叉

理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章

【淘宝】https://m.tb.cn/h.gbnBnqKpksyRVxq?tk=958FWsIcb8H HU9196 「多功能户外餐刀具不锈钢带开瓶开罐器便携旅行野营餐具套装四件套」
点击链接直接打开 或者 淘宝搜索直接打开

睇緊露營刀具

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ddkaka 發表於 24-4-27 10:22
其實政府叫啲食店 淘呢種可降解嘅比市民用咪環保囉

係囉,而家成日叫人自備,變相將成本轉嫁俾巿民

珍珠宮

2024年龍年勳章

呢種連吸管。

【淘宝】https://m.tb.cn/h.gbMbOu3vErcFuGh?tk=cBXjWsIdAGp CZ0016 「凉凉熊tritan婴幼儿吸管勺子一体两用喝汤硅胶宝宝辅食勺儿童餐具」
点击链接直接打开 或者 淘宝搜索直接打开

伯爵府

333s 發表於 24-4-26 18:12
可降解高 ...

其實將內地合乎香港使用嘅環保方式照搬或再優化已經好好,至少較唔擾民亦可以配合國家環保政策,將來要統一標準亦易於處理。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊