自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

我覺唔似碰瓷黨,係你背囊掃跌人地把傘先,同埋要教導阿仔,唔好隨便掂陌生人野。

珍珠宮

2024年龍年勳章

spikenard 發表於 24-4-27 11:40
佢媽整跌人地把傘仲打開左,呢個情況就咁放1把開左的傘係枱面,怪怪地
...

自動傘嗎?

公爵府

回覆樓主:

唔似敲詐!你賠一百都唔收!小朋友好乖!

複式洋房

hfl2000 發表於 24-4-27 14:37
好似有啲夾硬講喎⋯⋯明明係你背囊撞跌人哋把遮在先,點樣碰瓷呃人啊?又唔係把遮自己走埋去撞你⋯ 佢計算 ...

你講得岩,點解係我背囊掃到佢把傘;個男人唔捉住我去嘈,而去捉我個仔去兇?
原因係取易不取難。
背囊係我見到阿仔幫人收傘時我喺阿仔耳邊問:我整跌人把傘?阿仔同我講:係
所以我至知係我背囊掃跌人家把傘。
而點解我推斷係詐騙?
因常理路過見到呢啲情況,旁人唔會咁兇神惡殺對個小朋友。
當我開聲話入返去對質時,個女人都好強勢話阿仔整爛佢把傘。
個男人企喺度個感覺唔係陌生路人甲。
當個女人兇完阿仔,我至出聲話係一場誤會。
如果係一家人幫到咁,點會我開聲,佢就扮唔識個女人咁行開?
警訊都有好多呢啲案例發生,大家鬥扮路人甲,跟住就強勢要受害者賠償損失。無錢就夾佢去銀行襟。
香港騙案太多,你覺得呢個唔係騙局唔緊要。真的假不了。
之排啲女性咪被人騙色一樣,旁觀者當然覺得當事人活該,但為人父母有無自我反省,點解啲小朋友被騙了出事沒有即時向父母講。香港人永遠自我感觀良好。嘿嘿嘿

複式洋房

一隻鴨鴨 發表於 24-4-27 18:36
自動傘嗎?

係普通12蚊店嘅透明傘

複式洋房

TATEYAMA 發表於 24-4-27 18:41
唔似敲詐!你賠一百都唔收!小朋友好乖!

多謝你讚阿仔。
主要係個女人無留意到有家長喺身旁。
好耐之前旺角彌敦道有曾發生過類似事件(電視都有播過)。都好多人被騙了財。
醉翁之意不在於100蚊,而係更多。
平心靜氣講,如果兇阿仔果個男人係麥當勞職員、或者商場職員,我覺得合理。
但當我同個仔折返個女人到,阿仔被個女人兇咗一輪,我開聲話:係一場誤會。
個男人就走開咗?
一個同自己唔識嘅人打開個頭去嘈,但點解我出聲講:一場誤會;個男人就走去。
正常唔係應該聽晒先咩?
型型式式嘅騙案唔小。
我講出嚟
係想大家多留意下小朋友。
香港小朋友在外受欺凌很普遍。
香港家長只係識忙忙忙,鬧鬧鬧,永遠都唔識企喺小朋友角度去諗。小朋友有事就只會收埋收埋,最後就出現代溝、精神壓力。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mayies2004 發表於 24-4-27 13:00
因為琴日落雨,麥當當當時吉位多,我就同阿仔坐咗張4人檯(打斜坐)佢哋應該錯估阿仔無大人陪同,而且揸住 ...

明白你原意好意,係想提醒大家小心

但就你所講嘅情況,會唔會唔應該比仔仔用咁貴嘅電話,就無咁易比人覺得佢有錢,而成為易被敲詐嘅目標呢?

複式洋房

Angelice-BeBe 發表於 24-4-27 19:06
明白你原意好意,係想提醒大家小心

但就你所講嘅情況,會唔會唔應該比仔仔用咁貴嘅電話,就無咁易比人覺 ...

其實部電話,係我借比個仔用,佢恆常用緊部手機唔貴。
多謝你明白

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

mayies2004 發表於 24-4-27 18:43
你講得岩,點解係我背囊掃到佢把傘;個男人唔捉住我去嘈,而去捉我個仔去兇?
原因係取易不取難。
背囊係 ...

唉算啦,其實我唔係幾睇得明你講咩,好似奇奇怪怪咁,你話一場誤會,把遮只值$12,但你又奇怪一開口就話賠$100俾人?點解又唔堅持唔係你&阿仔整爛把遮呢?
講真你話小唔小朋友呢啲我無親眼見過你仔,我唔評論,但我仔依家中三,佢中二嗰陣已經180cm又戴住口罩,經常俾人誤會佢係大人,佢同我老公一齊行,佢甚至俾人誤會係我老公哥哥,所以如果發生喺我仔身上佢俾人兇,我唔會覺得係因為蝦佢係小朋友容易恰啲 我會偏向係一場誤會多啲。

水晶宮

mayies2004 發表於 24-4-27 18:19
係我背囊掃落人家把傘,正常人背囊唔係揹喺背脊嘅咩?我阿媽生小咗隻眼喺我後面,所以我睇唔到係正常。
把 ...

我唔覺你唔啱呀,你都唔知整跌,仔仔都好乖執番

水晶宮

一隻鴨鴨 發表於 24-4-27 18:36
自動傘嗎?

唔知,估

複式洋房

spikenard 發表於 24-4-27 19:30
我唔覺你唔啱呀,你都唔知整跌,仔仔都好乖執番

多謝你

首頁

尾頁