自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

入學堂失去朋友不惋惜, 當察是否好多時無晒啲朋友?
https://www.hk01.com/article/101 ... articlecopy&utm_medium=referral

警隊今日(27日)舉行結業會操,榮獲榮譽警棍的見習督察伍展宏在科技大學畢業,修讀工商管理的他曾在BIG 4會計師樓實習,惟有感「日日為盈利,冷冰冰意義唔大」,加上,當年正值反修例示威,希望可以維持香港繁榮穩定,毅然棄商從警,重拾童年警察夢。不過,他指在過程中「有得有失」,有朋友因此離他而去,但不感到惋惜,強調在學堂結識到更多志同道合的夥伴。

《基本法》23條立法,另有擔任警員11年、成功考獲見習督察的畢業學員指,「好開心23條立法,警察有責無旁貨嘅角色,亦係首要工作目標」。

獲頒榮譽警棍的見習督察伍展宏現年24歲,於科技大學工商管理學士畢業,主修資訊系統和會計,他坦言,當年受朋輩壓力影響,覺得畢業後一定要做銀行家或會計師,對未來感到迷茫。

BIG 4實習 感「日日為盈利奮鬥意義唔大」

在一年實習時期,伍展宏曾在BIG 4會計師樓做審計實習,不過,這反而令他更明白未必適合,「因為覺得喺呢啲機構度,日日為盈利奮鬥,覺得冷冰冰而且意義唔大」。

伍展宏又指,在讀書期間,本港發生反修例事件,讓他覺得香港的繁榮穩定受到威脅,故重燃起幼稚園時想成為警察的志願,決定跟隨退休警員父親的步伐,放棄商業世界,加入警隊。

入學堂失去朋友不惋惜 「認識到更多志同道合夥伴」

伍展宏認為,加入警隊「真係有得有失」,「有啲朋友真係會因為我嘅工作,而選擇離開我」,但在警隊訓練中,他認識到更多志同道合的夥伴,得着比失去更多。他表示,不會對離開的人感惋惜,因為已找到支持自己的夥伴,在過程中陪伴他一同追尋警察夢。

任職11年警員考督察 對基本法23條立法「好開心」

現年36歲,獲施禮榮盾及榮譽警棍的見習督察歐陽盈政,2011年在城市大學會計學系畢業,但因當時自覺性格内向兼沒有自信,是「宅男」一名,擔心沒能力勝任督察,所以先投考警員,直至在去年,歷經四次嘗試,終成功考上警長,並在同年再晉升為見習督察。

在11年的警務工作中,歐陽盈政最難忘在隸屬旺角警區時,曾有一名長者突然在家因病離世,其女兒到場後失控大哭,更怪責自己因工作失約,無緣見母親最後一面。歐陽盈政憶述,當時受這一幕感動,想盡辦法去安慰和開解對方,令他感受到當警察意義重大,可幫助更多有需要人士。

港府已就《基本法》23條立法,歐陽盈政指出「好開心」,強調警察有責無旁貨角色,維護國家安全是首要工作目標。

手球教練轉行做警察 盼用生命影響生命

薛富盃及銀笛獎得獎學警尤俊耀,現年24歲,曾經是一名手球教練,在中學教手球,所以希望在警隊裏「用生命影響生命」,他亦認為,中學生的思想十分容易受到影響,希望為他們樹立正確榜樣;

他又認為,手球教練的經驗對十分有用,因為與警隊講求團隊精神和意志力近,他承認有朋友因為他入學堂後疏遠他,但他強調:「我唔太介懷,大家有唔同價值觀同想法,唔會強逼大家接受一套價值觀。」

珍珠宮

依d朋友要唔要都罷啦!

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

mickeyeva 發表於 24-4-27 11:42
https://www.hk01.com/article/1014148?utm_s ...

無聊望見了猶豫
達到理想不太易
即使有信心鬥志卻抑止
誰人定我去或留
定我心中的宇宙
只想靠兩手向理想揮手
問句天幾高心中志比天更高
自信打不死的心態活到老

我有我心底故事
親手寫上每段得失樂與悲與夢兒

縱有創傷不退避
夢想有日達成找到心底夢想的世界
終可見

amalee    發表於 24-4-27 12:07

伯爵府

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章

當年响我office 最黃嗰班同事, 今天去深圳最頻密:吃喝玩樂! 當日嘅反送中卦口邊今天經常送中去!

saladhk    發表於 24-4-28 05:39

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

當日個個支持反送中,今日個個自動送中
返大陸被監控冇問題,香港裝監控又話冇私隱

伯爵府

回覆樓主:

會咖~親戚都會,何況朋友,真心覺得雖然警察平時表現都唔算好,但就有啲人真係因為上次暴動零舍憎差人,個人覺得嗰啲人係傻嘅,無咗唔可惜

大宅

回覆樓主:

對工作有熱誠係一件好事

珍珠宮

2024年龍年勳章

okgoodla 發表於 24-4-27 12:15
當年响我office 最黃嗰班同事, 今天去深圳最頻密:吃喝玩樂! 當日嘅反送中卦口邊今天經常送中去!
...

呢啲人自己吃喝玩樂一定無問題,但內心同把口都係憎警察
希望每天開心渡過 ;-)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

好老實講,其實 Big 4 真係唔好做,有返工冇放工,初初入職仲要超低人工,不過又咁講,如果捱得過的話前景係唔差嘅
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章

https://www.hk01.com/article/1014148?utm_s ...

一定會失去部分朋友同埋會比某啲人睇唔起

我有啲whatsapp group入面有啲人仍然係好憎警察,會罵佢哋係狗呀!又會重提721嗰啲事。但係有事時又照call警察,又要搵人幫手又要罵嗰隻囉!

希望每天開心渡過 ;-)

象牙宮

回覆樓主:

朋友可以搵過既!識人d仔做警察咪又係咁,唔通第時個仔做警察殺左佢咩

公爵府

回覆樓主:

支持

...果班黃人
而家唔只自己個人常常送中
仲要申請港車北上
連人帶車送中

珍珠宮

幾好呀

侯爵府

黃人咁低質唔做朋友冇損失

伯爵府

廢朋友要唔要都罷!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

腦殘嘅朋友都係遠離比較好!!

侯爵府

欣賞佢
呢啲先係香港嘅未來

男爵府

一表人材,有勇有謀.香港還有真正愛香港的年輕人.
那班200幻畜牲滿口中謊話,散佈謠言,破壞香港.現在卻續回鄉証自動送中.無恥真無敵.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊