自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

babybaby071 發表於 24-4-28 10:58
Del

Del

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

eightnine89 發表於 24-4-28 09:10
感覺上又無話好多人想做…..

我去選嘅時候係無人做 (我哋直資小,都多人考,中學就直升所以唔需要刷鞋)
嗰時嘅委員要周圍搵人去選,話根本唔夠人(體制係9正選2後備,即起碼11個委員)
我無經驗無人脈,菜鳥級候選人緊係做後備委員。無所謂,邊學邊做

公爵府

2024年龍年勳章

小學時期我有做家長義工,都係為咗可以返去睇吓自己小朋友活動情況,影吓相,其實又唔覺好多嘢8,不過係會同老師熟落少少,有問題都容易問到。

珍珠宮

Herobear 發表於 24-4-28 08:30
我自己經驗,當年中學中五仲要走2班時,家教會主席嘅仔女成績唔夠可以照升,另外家教會嘅成員嘅仔女又可以 ...

唔怪之得
個個打崩頭
我有自知之明,廁所都捐唔到個,就靠自己努力讀書

大宅

回覆樓主:

我記得我仔女小學時做家教會可以幫仔女加分,期未有獎攞 我寧願搵錢都唔想加入

珍珠宮

回覆樓主:

我做緊委員,好處係凡係有活動可以優先參加,睇多D仔女係學校情況,陪佢過渡好多活動。至於升中係有D幫助、我見有家長係可以優先得到果封特別推薦信。
唔好處係,差不多所有活動都要你出席,有D曬雨淋GA活動你都要去撐場。
唔去會有說話聽。。。
總結,你係為左見多D仔女的話先好去做。。。

大宅

大部分家長都係出心出力,可能有某些人係有目的,八封真係唔緊要,但唔好傷害到小朋友和佢家庭為依歸!

子爵府

Charlotte_mom 發表於 24-4-28 12:55
我去選嘅時候係無人做 (我哋直資小,都多人考,中學就直升所以唔需要刷鞋)
嗰時嘅委員要周圍搵 ...

今年我女學校無人自薦做pta,所以主席叫我入會 真係無唸過有乜利益,每星期我都去學校做家長義工,服務對象並非我女嗰級,家教會搞嘅活動又必定要自費+參與,要付出吾少時間…..因為我每星期都會在學校出現,我女話佢班同學認得我囉,呢啲算吾算係利益

子爵府

DIMDIM2011 發表於 24-4-28 13:22
我做緊委員,好處係凡係有活動可以優先參加,睇多D仔女係學校情況,陪佢過渡好多活動。至於升中係有D幫助、 ...

下月我女學校陸運會,pta負責頒獎,按往年經驗要曬足1-2小時,今年我已買定防曬衣

珍珠宮

回覆樓主:

諗著數唔好做了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊