自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

學校4年班開始給家長幫小朋友選擇,實體書或iPad班,iPad班是其中幾科用iPad上堂,數學、常識、電腦科
想請問用iPad上堂的利弊?

子爵府

camanbi 發表於 24-4-29 08:11
學校4年班開始給家長幫小朋友選擇,實體書或iPad班,iPad班是其中幾科用iPad上堂,數學、常識、電腦科
想請 ...

唔用好過

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章 畀面勳章

我都想知,有無有經驗既家長分享下。經學校買都要差唔多五千蚊,雖則唔使袋書姐,但部iPad都唔輕,都係要買電子書,變咗呢$5000係額外使費。所以好想知道對小朋友有冇啲咩效益。

大宅

想請 ...

ipad比實體書重。
買左電子書屋企好少用。 溫習時最好拿實體書。即2本都要買

伯爵府

我一定簡實體書。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

想請 ...

有得揀就一定係實體書班, 我小朋友學校規定P.4開始要用ipad, 都係數學、常識、電腦、普通話用ipad.......其實ipad唔會減輕書包重量, 本人覺得仲重過帶實體書

珍珠宮

我就鐘意實體書啦, 睇電子野仲吾夠長時間咩,

子爵府

2024年龍年勳章

學習溫書,課課都睇iPad ,休息又係iPad ,食飯又要iPad ,眼都盲
用iPad 交功課,方便咗老師啫
唔怪得小朋友咁早帶眼鏡
政府好心規限小學唔好有iPad 班呢

男爵府

回覆 camanbi 的帖子

我仔學校3年級開始冇實體書, 只用ipad 上堂, 上到中學用電腦, 書包只有ipad / laptop 同中, 英文圖書

複式洋房

回覆樓主:

我女四年級全級都要用ipad
實體書咪好囉,一d都唔覺有輕到,又增加用電子產品既時間,一定近視

侯爵府

2024年龍年勳章

3年級已用ipad book, 但實體書一樣要帶~變相兩樣都要用~
依家小朋友, 辛苦過大人

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

回覆樓主:

用iPad都係會買實體書

水晶宮

想請 ...

我寶學校1年班就要用ipad上堂,必須買的

伯爵府

~琳~ 發表於 24-4-29 10:08
有得揀就一定係實體書班, 我小朋友學校規定P.4開始要用ipad, 都係數學、常識、電腦、普通話用ipad....... ...

請問小朋友有沒有容易啲吸收知識?

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我地3年級開始除了中英用實體書外,全部都係電子書。
數學科好處係,用ipad做課堂練習時,老師可以即時係電腦知道全班邊個做岩邊個做錯,可實時評估到教學進度。常識的電子書會有小遊戲做練習,短片,加深對課堂內容的印象。電腦科就當然用ipad上最好,上堂有趣好多唔洗只睇課本。
Overall,除左買電子書係貴過實體書外(而且冇得用二手慳錢),我覺得成效都唔錯的。至於眼睛影響,相信學校會安排休息時間,唔會長時間對住。我兩個用了咁多年都未需要戴眼鏡。係屋企就用返紙本書溫習。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊