自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實移咗民唔適應,之後回流有甚麼問題?

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

zitamamama 發表於 24-4-30 07:21
去留係一個人既決定,但如果佢既去留係影響到人就唔係淨係佢嘅事啦。樓主話對方去外國,叫99幫手睇下父母 ...

咁要睇樓主99同當事人父母係咩關係,佢99願唔願意幫手,幫手睇吓佢父母係點幫手,同埋而家親戚已經打算回流,係咪有需要俾一個遠房親戚再擺上網俾人討論呢,樓主心態都係想圍爐取暖恥笑人哋做錯決定,企喺道德高地指責人哋好容易,講到咁就真係後生嘅連旅行都唔應該啦

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

公爵府

牛年勳章

小菜豆 發表於 24-4-30 09:32
黑暴前有個中學教師長輩,
已經常常提醒我哋後生夫婦,香港算最搵到錢地方,
為移民做太空人係好不智,千 ...

係呀!黑暴時期,我啲黃同事都係叫啲細路出去衝同埋喺學校幫佢哋集會同靜坐咗。佢自己個仔就叫佢乖乖哋留喺屋企考dse,今年佢大學畢業喇,前途無可限量

伯爵府

黎黎去去移民嘅事都係揾父母仔女輪流做擋箭牌

複式洋房

大宅

香港堆填區已經無乜位,叫佢哋唔好返黎。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

小朋友甩左幾年中文咪好難追? 會去邊類學校呢

翡翠宮

sunnymama2 發表於 24-4-29 08:39
好耐之前,我出個post 話某個親戚(獨生子女)為子女着想,留下父母在港移民英國。而家聽講會回流香港, 話 ...

政府應該禁黃畜返港!

珍珠宮

sunnymama2 發表於 24-4-29 08:39
好耐之前,我出個post 話某個親戚(獨生子女)為子女着想,留下父母在港移民英國。而家聽講會回流香港, 話 ...

算啦,搬下龍門,等自己有個下台階

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊