自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

剛樓下俾左份公証行報告... 因佢廁所天花不斷有漏/滲水(在公家喉位置周圍), 管理署又未搵5到源頭.... 食環試左水,下星期應該試完, 暫時無咩異樣.... E+要求我去維修老化的防水...

佢話, 如果我D防水是好, D漏水是會直接流走, 話D水被我地下水泥吸收曬, 過多, 所以滴....

即是點? 是咪1定要做? 揾屋宇署有無用? 定要去搵另一公証行証明自己無關??

Stay Hungry , stay foolish !!

琥珀宮

hinhin_ma 發表於 24-4-29 22:51
剛樓下俾左份公証行報告... 因佢廁所天花不斷有漏/滲水(在公家喉位置周圍), 管理署又未搵5到源頭.... 食環 ...

試下用色水試左先,之後問佢見到咩色嘅水,唔好話比樓下聽用咩色,倒d顏色水試下,如果真係漏水咁都要做,因為對自己層樓嘅結構都有影響

子爵府

回覆樓主:

我正正係受樓上滲水影響
成個廁所天花爛
超嚴重
佢個去水喉長期漏水
好彩佢無買
房屋署攪
但整極都漏
鋼根咁樣浸我相信已經好爛
天花滲水啡色
你都係快啲處理好啲

珍珠宮

mandy952 發表於 24-4-29 22:55
試下用色水試左先,之後問佢見到咩色嘅水,唔好話比樓下聽用咩色,倒d顏色水試下,如果真係漏水咁都要做, ...

食環已來左試色水... 下星期就1個月, 應該有報告, 暫時是無異樣....

最不明白...如果公家喉入面無咩滲漏, 就5會濕, 關我咩防水老化事? 而且, 要我打起個地下再做防水, 但同佢樓下有關係?

果個源頭都未清楚就要我去修, 怕修好之後仍有問題, 又會話我修得5好...要再做...

唉....

珍珠宮

jeannietsui 發表於 24-4-29 23:00
我正正係受樓上滲水影響
成個廁所天花爛
超嚴重

等緊食環試色報告...應該下星期就知情況, 但暫時無咩異樣...

最不明白...如果公家喉入面無咩滲漏, 就5會濕, 關我咩防水老化事? 是個咩理由? 防水老化

而且, 要我打起個地下再做防水, 但同佢樓下有關係?

果個源頭都未清楚就要我去修, 怕修好之後仍有問題, 又會話我修得5好...要再做...

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

搵左源頭先整,唔係整唔係果度嘥錢嘥時間

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

hinhin_ma 發表於 24-4-30 00:03
食環已來左試色水... 下星期就1個月, 應該有報告, 暫時是無異樣....

最不明白...如果公家喉入面無咩滲漏 ...

都差唔多出報告,緊係等埋先,水會周圍走,係咪防水層問題都未知,咁樣逐樣試,你有排整。

男爵府

hinhin_ma 發表於 24-4-30 00:05
等緊食環試色報告...應該下星期就知情況, 但暫時無咩異樣...

最不明白...如果公家喉入面無咩滲漏, 就5會 ...

食環試色係最廢的,所有有滲水個案得17% 係食環查到出來。
我哋2年前樓上滲又係死口唔認,食環查唔到。
佢一裝修全爆,就無事了。
你既然樓下出左公證行報告,睇吓係咪關你事。
公證行報告上法庭有效力的。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你上1次裝修幾耐?
佢有證據你防水層老化?
佢搵到源頭喺邊?
等食環報告,搵唔到源頭整嚟都無用

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實色水測試唔一定check 到! 但其實好大機會係浴室防水層老化! 請問樓主住左幾耐?入住時有冇重新装修重舖防水層?如果已經超過10年,老化漏水唔出奇

珍珠宮

回覆樓主:

食環好廢的 睇東張都見唔少。
不如學東張咁,找私營公司再嘗試一下,人家漏水又真係慘的,到時滲嘅範圍愈大,維修費就愈貴,最多叫樓下都夾一份錢做試水。

伯爵府

fmf903 發表於 24-4-30 01:17
佢 ...

冇錯,我而家都面對同一個問題
樓上漏水嚴重
食環署試完色水搵唔到問題,而家又轉交俾屋宇署
我公正行報告已經出出咗,係樓上問題
但屋宇署都唔會用來參考
重話唔會睇,佢有佢地做
終於明白點解之前咁多人話:政府部門唔會幫到你!呢個滲水辦真係好廢
將責任互相推波
呢個部門根本應該廢左佢、完全幫唔到市民!成立來做乜?

珍珠宮

回覆樓主:

屋企人試過
整完樓下都照漏水
繼續有人上門
佢之後搬咗
漏水既野真係未必整完就解決到

伯爵府

Gorgor0612 發表於 24-4-30 03:01
其實色水測試唔一定check 到! 但其實好大機會係浴室防水層老化! 請問樓主住左幾耐?入住時有冇重新装修重 ...

色水係最原始、搵到機率最低嘅方法
公正行用幾種義器、奇怪政府部門話冇呢啲義器,食環署話用色粉就係政府部門唯一嘅方法!
唔怪之得個個經政府部門處理都搵唔源頭
大家想解決問題,只可以經公正行!

伯爵府

fmf903 發表於 24-4-30 01:17
佢 ...

搭單問:如果我手上已經有公正行報告
是否如果樓上肯維修加賠償的話,就不用去小額錢債追討?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

等埋結果先!

珍珠宮

回覆樓主:

其實政府部門有無正視過部門成效問題?有幾多個案真係可以靠色水去驗證,成功查證到漏水源頭?定係走流程 ? 受到影響嘅家庭真係好無助! 又唔係一時3刻可以搞掂! 我試過樓上漏水,個客厕天花滴水濕哂,不停漏!樓上揾人整,但佢無鑿開地台, 只係灌桨但整左之後再漏 卒之要全鑿開再造防水層! 日日流水我幾乎精神崩潰,心情低落,事情纏繞接近半年. 滲水辦有做色水又係冇结果,再pass 去屋宇署搞!我有揾公證行,打去叫我WS D相比佢,最後佢冇覆我! 太好生意??

珍珠宮

天使之心02 發表於 24-4-30 07:10
色水係最原始、搵到機率最低嘅方法
公正行用幾種義器、奇怪政府部門話冇呢啲義器,食環署話用色粉就係政府 ...

其實如果色水check 唔到源頭,渗水辦會將個案pass 去屋宇署,到時係會有儀器同公證行一樣嘅再測試! 只係要等,等,等! 其實應該第一嘢就用儀器測試,快速查到源頭! 可能呢個流程源用超過50年! 以前公屋多,就算check 到漏水都係比房署搞! 所以拖延流程 但今時今日,D樓齡越來越舊,下下漏水搞咁耐真係會容易影響結構!真係要改下程序囉!

珍珠宮

天使之心02 發表於 24-4-30 07:33
搭單問:如果我手上已經有公正行報告
是否如果樓上肯維修加賠償的話,就不用去小額錢債追討?

係,只要相方同意就得!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Gorgor0612 發表於 24-4-30 08:08
其實如果色水check 唔到源頭,渗水辦會將個案pass 去屋宇署,到時係會有儀器同公證行一樣嘅再測試! 只係 ...

屋宇署有儀器咩?
放下自在

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊