自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

cattz288 發表於 24-4-30 08:13
屋宇署有儀器咩?

過兩日有屋宇署上嚟,如有最新資料再同大家分享

伯爵府

cattz288 發表於 24-4-30 08:53
有咩? 咁點解滲水辦無呢?

我當時就係問食環署職員,佢話佢哋冇呢啲儀器

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

天使之心02 發表於 24-4-30 09:17

... 好需要你的分享...

Stay Hungry , stay foolish !!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

hinhin_ma 發表於 24-4-30 09:15
即是點? 我個CASE, 是要搵公正行反証? 定點好? 屋宇署幫到手?

最大問題, 是怕整完之後又出現, 又來重覆. ...

等埋屋宇署嘅結論先,如果屋宇署都同意係你防水出問題,就換咗個防水。
你可能都要請公正行幫手,最好大家請同一個,咁雙方都信同一個公正行最好,然後按共同請嘅公正行意見做。
做完都仲漏,都係要比對方 investigate,搵原因,無得話做咗咩責任就完。

水晶宮

天使之心02 發表於 24-4-30 09:15
即係由個官去判
我有朋友去年都係因為樓下投訴佢漏水
最后食環署、屋宇署都搵唔到證明,係我朋友漏水俾樓 ...

我朋友仲打緊官司,未有結論

伯爵府

pauline_c 發表於 24-4-30 09:26
我朋友仲打緊官司,未有結論

睇嚟全香港真係好多流水問題

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-4-30 09:23
等埋屋宇署嘅結論先,如果屋宇署都同意係你防水出問題,就換咗個防水。
你可能都要請公正行幫手,最好大家 ...

份公正行報告叫要在1個月內維修,... 個CASE 仍然在食環跟緊, 自己搵屋宇署, 5知理唔理我?

水晶宮

天使之心02 發表於 24-4-30 09:28
睇嚟全香港真係好多流水問題

樓舊咗就好多呢 d 問題

伯爵府

hinhin_ma 發表於 24-4-30 09:29
份公正行報告叫要在1個月內維修,... 個CASE 仍然在食環跟緊, 自己搵屋宇署, 5知理唔理我?
...

我份公正行報告有冇提及到對方要幾耐維修嘅

水晶宮

...

對方叫一個月內維修,無約束力,同對方傾吓,等埋食環/屋宇署。
試吓聯絡屋宇署,我無經驗,幫唔到手,唔好意思。

珍珠宮

天使之心02 發表於 24-4-30 09:32
我份公正行報告有冇提及到對方要幾耐維修嘅

你份咁詳細的都無講? 我果份重寫埋, 最少 可能要追討/ 賠幾多錢

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-4-30 09:33
對方叫一個月內維修,無約束力,同對方傾吓,等埋食環/屋宇署。
試吓聯絡屋宇署,我無經驗,幫唔到手,唔 ...

IC.. 多謝分享....

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

天使之心02 發表於 24-4-30 09:17

真係要問清楚,之前佢地話自己只負責樓宇結構問題,總之好快就會射波比其他部門
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

hinhin_ma 發表於 24-4-29 22:51
剛樓下俾左份公証行報告... 因佢廁所天花不斷有漏/滲水(在公家喉位置周圍), 管理署又未搵5到源頭.... 食環試左水,下星期應該試完, 暫時無咩異樣.... E+要求我去維修老化的防水...

佢話, 如果我D防水是好, D漏水是會直接流走, 話D水被我地下水泥吸收曬, 過多, 所以滴....

即是點? 是咪1定要做? 揾屋宇署有無用? 定要去搵另一公証行証明自己無關??

公証行個報告有冇講鹹水還是淡水
每次睇東張西望搵驗樓師賴達明搵滲漏原因
都會檢驗鹹水定淡水

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

pauline_c 發表於 24-4-30 09:30
樓舊咗就好多呢 d 問題

只會越來越多
所以舊屋苑如果有成交,肯放錢落去大爆又做得好既就安心喇
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 24-4-30 09:49
只會越來越多
所以舊屋苑如果有成交,肯放錢落去大爆又做得好既就安心喇
...

裝修得好,唔漏水落下面單位,但係上層漏落自己單位係控制唔到。
我屋企人試過,確實咗上層漏水整濕個天花,好在上層肯整返好,但自己個天花都要執過。

象牙宮

wan_sosin 發表於 24-4-30 09:53
裝修得好,唔漏水落下面單位,但係上層漏落自己單位係控制唔到。
我屋企人試過,確實咗上層漏水整濕個天花 ...

咪就係講上層肯大爆囉
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

...

由食環試水到pass 比屋宇署我等左3個月 但可能最後都未必查到源頭!亦唔會有特別處理,屋宇署只會根自己程序做,大前提係樓宇結構安全 公證行份report 係法庭承認嘅,但1個月限期唔整佢有冇講有其他行動??但如果我係你我會整左自己個防水層先!因為某程度已經說明了源頭

水晶宮

回覆樓主:

漏水原因有好多種,朋友是煤氣爐漏水落樓下,另外牆入水可。。。。出得公証行,預料要樓上追求賠償,所以最好同樓下講下1人一半分擔

珍珠宮

Anka 發表於 24-4-30 09:48
公証行個報告有冇講鹹水還是淡水
每次睇東張西望搵驗樓師賴達明搵滲漏原因
都會檢驗鹹水定淡水

佢在公家喉到發現有濕, 試左是咸水.... 報告無寫佢在其他地方試....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊