自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cattz288 發表於 24-4-30 09:55
咪就係講上層肯大爆囉

人哋爆唔爆管唔到喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

hinhin_ma 發表於 24-4-30 11:17
佢在公家喉到發現有濕, 試左是咸水.... 報告無寫佢在其他地方試....

睇得賴達明多
應該唔會倒啲鹹水喺地台上面掛
要排除來水喉同去水喉有冇漏水先

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hinhin_ma 發表於 24-4-30 11:17
佢在公家喉到發現有濕, 試左是咸水.... 報告無寫佢在其他地方試....
你咸水喉埋喺地台?
一般都係埋喺牆身,
如果係咸水喉出事,打地台有咩用?

大宅

回覆樓主:

幾年前出租單位樓下話我滴水,我就免租客租,再用5萬整好去。

之後樓上嚴重漏水,仲要係咸水,攪到電制壞埋,同樓上講完全不理不覆。我搵公證行,到公證行要 check, 話可否問下佢可否入屋 check, 先至理我。

公證行報告有哂賠償價錢。佢搵保險賠,我打左個7折,賠左$42000.

珍珠宮

hinhin_ma 發表於 24-4-30 09:00
我就是怕E樣, 佢俾份報告我時...我已表明, 如果我維修左, 以後再有問題, 我是咪可以唔理佢, 唔俾佢入來睇 ...

應該未必得
我家人選擇逃避 唔開門
頂唔順 搬走埋

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

gigimo 發表於 24-4-30 13:12
幾年前出租單位樓下話我滴水,我就免租客租,再用5萬整好去。

之後樓上嚴重漏水,仲要係咸水,攪到電制壞 ...

收到果份公正報告, 今日UPLOAD 左去保險開左FILE 先...

不過, 我手上咩其他相等有關資料都無... 5知問管理處攞, 佢地比5比?
Stay Hungry , stay foolish !!

珍珠宮

Anka 發表於 24-4-30 12:07
睇得賴達明多
應該唔會倒啲鹹水喺地台上面掛
要排除來水喉同去水喉有冇漏水先

食水喉... 1開始話漏時, 已關過2天大水制, 發現是繼續漏, 所以排除左....

我覺得份報告...最主要是話我好多地方防水差, 而有滲漏, (佢是由樓下睇佢天花見到... D儀器真是可判定到? )

另外, 食環個色水又未到期, 如果最後食環話唔是排水喉有問題....

我想知... 我要5要維修? 或者.... 我可以在地面 加多幾層 防水膜 應該就可以解決佢話的滲漏問題..... 5洗打拆個地下...

好煩....

珍珠宮

namnamnamlolo 發表於 24-4-30 20:19
應該未必得
我家人選擇逃避 唔開門
頂唔順 搬走埋

所以LOR... 我點都要搵到真正原因先... 而且, 佢講果D 濕位置 近公家喉槽... 個喉槽是無做過任何防水, 如果入面D喉有滲... 真是未必關我事.... 但是, 都5知要點去証明自己是無關係.....

珍珠宮

MsBusy 發表於 24-4-30 12:36
你咸水喉埋喺地台?
一般都係埋喺牆身,
如果係咸水喉出事,打地台有咩用?

是呀...是在牆入面, 所以覺得好似是2件事來...報告是話公家的咸水喉... 理論上流到成條河咁都5關我事....

佢是要求我改善番個防水... 之但是, 我的防水可以在地面加多幾層防水油都得...(可能5好睇, 但起碼5洗打拆)

好煩. 無頭無路整份野過來話你錯...

大宅

hinhin_ma 發表於 24-4-30 22:20
收到果份公正報告, 今日UPLOAD 左去保險開左FILE 先...

不過, 我手上咩其他相等有關資料都無 ...

有公正行報告,資料都應該已好齊全。

我樓上早期一直唔理我,到出左公正行報告,我寫埋我要求:例如幾耐之內要處理好問題,要幾多賠償,叫管理處幫我轉交俾樓上。

如果你樓上依家只係要你處理漏水,你要盡快處理了。否則再遲,佢可能要求埋你賠償及公証行費用。

所以,管理處都應該無咩資料可以俾你了。

其實佢有公證行報告俾你話你知邊到有問題己很好。我當時樓下只係話我漏水,我真係驚整D唔整D,整完部份之後又係漏仲煩。所以那時全拆,由頭換廁所喉及做防水。

珍珠宮

hinhin_ma 發表於 24-4-30 22:43
是呀...是在牆入面, 所以覺得好似是2件事來...報告是話公家的咸水喉... 理論上流到成條河咁都5關我事.... ...
其實你可以考慮自己聘請合資格公證行做檢測,搵出滲水源頭。因為就算吾係你屋企滲水,而滲水源頭經你屋企滲到樓下,但你無盡力阻止源頭滲水,樓下都有權告你及索償(呢個係我以前樓上滲水,之後流到我樓下既 case,我律師同我咁講) 。你聘請合資格公證行嘅費用,搵到源頭後,如源頭係你自己,費用當然係自己負責,如源頭係第二個,你可以直接向佢索償維修及公證行費用。合資格公證行即係佢發出既報告,一定要有合資格人士簽署,即坊間所講既上得法庭果隻。而你樓下亦可向你或真正滲漏者索償,呢樣就好複雜,我吾係專業,我都係聽個律師講,你可以搵律師問意見

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

hinhin_ma 發表於 24-4-30 22:43
是呀...是在牆入面, 所以覺得好似是2件事來...報告是話公家的咸水喉... 理論上流到成條河咁都5關我事.... ...

來去水包括鹹水同淡水
報告話鹹水
鹹水喉入屋直至到馬桶排水喉都有機會滲漏

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

等埋食環份報告,睇吓佢有無suggest應該點維修。揾公証行又要駛多筆錢,唔需要了,直接揾有經驗識呢d泥水既師傅維修重好

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我都係樓下苦主,等緊屋宇署安排去樓上浸地台

伯爵府

天使之心02 發表於 24-4-30 09:15
即係由個官去判
我有朋友去年都係因為樓下投訴佢漏水
最后食環署、屋宇署都搵唔到證明,係我朋友漏水俾樓 ...

緊係整啦.抵比人告. 人地樓下好慘架麻. 電視新聞都間中有D咁既新聞. 只是政府無能.

侯爵府

hinhin_ma 發表於 24-4-29 22:51
剛樓下俾左份公証行報告... 因佢廁所天花不斷有漏/滲水(在公家喉位置周圍), 管理署又未搵5到源頭.... 食環 ...

妳屋企樓齡??
期間浴室有無裝修過?
一般10年鬆啲就要整, 我一手入伙後13年裝修, 當年拆浴江及磚牆已經很濕, 滲落樓下係遲早嘅事.

珍珠宮

Piaget 發表於 24-5-1 13:02
等埋食環份報告,睇吓佢有無suggest應該點維修。揾公証行又要駛多筆錢,唔需要了,直接揾有經驗識呢d泥水既 ...

... 都是咁打算... 只是怕未搵到原因, 整完佢又繼續濕... 咁點算?

珍珠宮

jyjy1684825 發表於 24-5-1 18:05
妳屋企樓齡??
期間浴室有無裝修過?
一般10年鬆啲就要整, 我一手入伙後13年裝修, 當年拆浴江及磚牆已經 ...

是大樓齡... 我本身都打算大維修後去番新廁所....E+ 大維修中

珍珠宮

牛年勳章

hinhin_ma 發表於 24-5-1 19:43
... 都是咁打算... 只是怕未搵到原因, 整完佢又繼續濕... 咁點算?

...

我之前都試過樓下投訴我主廁滲水,管理處check咗唔關公喉事,我就知一定關我事。我冇揾滲水辦,直接揾師傅check, 師傅都攪咗好耐,成個主廁浴缸起晒先check到有事,但修補完之後樓下仍然投訴,於是師父check埋客廁,又起晒成個浴缸,原來客廁浴缸都有滲漏,維修後樓下終於話無滲水喇。所以你一定要揾有經驗既師傅,逐個地方慢慢同你check同試。我當時揾師傅幫我做工程,仲叫師傅修補返樓下主廁天花。當時層樓係出租,我仲要賠返1x日部份租金俾租客添,因為租客1x日無得用主廁,維修咁耐又攪到成間屋烏煙瘴氣,我都覺得應該賠償返俾佢既

hinhin_ma    發表於 24-5-4 21:18

伯爵府

ballonbb 發表於 24-5-1 17:48
緊係整啦.抵比人告. 人地樓下好慘架麻. 電視新聞都間中有D咁既新聞. 只是政府無能.
...

因為朋友覺得食環署屋宇署都搵唔到源頭同自己有關,所以堅持唔係自己問題
咁樓下唯有搵公正行出手

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊