自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

▲ 58歲王書麒近況曝光。

58歲王書麒跟55歲藝人許秋怡結婚廿多年,自2000年代起,王書麒退出演員生涯,主力夫妻檔在內地登台吸金。

近日有網民在小紅書上載跟王書麒以及許秋怡的合照,透露王書麒陪太太出席母校90周年晚宴,席間夫妻檔合唱《現代愛情故事》,另外跟學弟學妹唱《魯冰花》。

網民嘲老態盡現

從合照所見,王書麒樣貌比前蒼老不少,臉上的皺紋和頸紋曝現,有人更留言說道:「王書麒成個修哥咁樣」,反之55歲的許秋怡凍齡有術,依然keep到一副童顏,完全不似有個廿歲大的兒子!

另外該網民更大爆許秋怡讀書時代是學霸:「副校長說許秋怡在小學時已經有參加過跳舞比賽外,更是全級第一名,我聽了後覺得她很厲害,」似乎出身拔萃男書院的兒子遺傳媽媽的基因。

曾演過多部三級片

童星出身的王書麒當年10歲就出道,1976年於港台兒童劇《小時候》裡,飾演「何家其」一角深入民心,可說是其成名作。

長大後王書麒加入TVB拍劇,1994年完約後選擇外闖,可惜其星運平平,除了在亞視拍劇外,也接拍多部三級片。不過跟秋怡結婚後的王書麒淡出娛樂圈,有指靠內地登台身家已達億元!

另外,曾歷人生低谷的王書麒幸而獲太太陪伴,2001年,王書麒某天起牀時發現嘴歪之外,雙眼不能合起來兼不停流眼水,後來醫生診斷為「面顏神經麻痺」,期間他被迫停工,花8個月才好轉過來,至今王書麒也有少許面歪。

水晶宮

2024年龍年勳章

elbar 發表於 24-4-30 09:06

58歲王書麒跟55歲藝人許秋怡結婚廿多年,自2000年代起,王書麒退出演員生涯,主 ...

網民唔會老嘅

babycam    發表於 24-4-30 12:38
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

相呢?

珍珠宮

elbar 發表於 24-4-30 09:06

58歲王書麒跟55歲藝人許秋怡結婚廿多年,自2000年代起,王書麒退出演員生涯,主 ...

有個好老婆,有乖仔,個樣有咩所謂,講真都吾系好差者,後生又比人話膠

babycam    發表於 24-4-30 12:39

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Ok la!

子爵府

58歲仲想點

伯爵府

angiehouse 發表於 24-4-30 09:59
有個好老婆,有乖仔,個樣有咩所謂,講真都吾系好差者,後生又比人話膠
...

睇相都幾精神唔算好顯老。許又真係好捱得,以前常在內地登台搵錢都幾辛苦。希望佢哋而家可以好好享受成果。

珍珠宮

LoveCorgi2 發表於 24-4-30 10:13
睇相都幾精神唔算好顯老。許又真係好捱得,以前常在內地登台搵錢都幾辛苦。希望佢哋而家可以好好享受成果 ...

好老婆

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

細個覺得佢好靚仔,而家50幾歲都唔算差

伯爵府

angiehouse 發表於 24-4-30 09:59
...

咪係
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢地呢對幾好! 但之前有‘’暗名捽‘’ 暗示佢哋冇正式註冊,因怕離婚被分身家

琥珀宮

娶到個有本事老婆!

琥珀宮

Gorgor0612 發表於 24-4-30 10:35
佢地呢對幾好! 但之前有‘’暗名捽‘’ 暗示佢哋冇正式註冊,因怕離婚被分身家
...

王好有錢嘅咩

男爵府

Rita 發表於 24-4-30 09:15
網民唔會老嘅

報紙佬成日講到挖苦人咁

緣份的天空    發表於 24-4-30 11:44

珍珠宮

回覆樓主:

睇到這些與自己成長的明星,特別是這幾年無見,感嘆不已。

當自己睇到佢哋老咗好多,同時也覺得自己應該也老了,只是日日對住鏡子唔知

歲月不饒人

侯爵府

環保接龍勳章

Gorgor0612 發表於 24-4-30 10:35
...

佢地嗰個年代好少會諗到分身家喎.
尤其係結婚時應該大家都無咩錢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

mandy952 發表於 24-4-30 11:03
王好有錢嘅咩

應該唔系,2個都好窮下就真,我記得10幾年前有篇訪問佢老婆,許秋怡話岩岩生完幾日就趕上大陸登臺揾錢,靠一首現代愛情故事一直食老本養一頭家。

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

中學成日要幫屋企揾食出show, 成日比老師當眾冷言冷語。

印證了行行出狀元,讀書吾係唯一出路。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

mandy952 發表於 24-4-30 11:03
王好有錢嘅咩

傳係許有錢

https://www.singtaousa.com/2023-08-12/55%e6%ad%b2%e8%a8%b1%e7%a7%8b%e6%80%a1%e8%bf%91%e6%b3%81%e6%9b%9d%e5%85%89%ef%bc%81%e4%b8%8b%e5%b7%b4%e5%b0%96%e5%b0%96%e7%8b%80%e6%85%8b%e6%9b%b4%e5%8b%9d%e5%be%9e%e5%89%8d-%e5%85%a7%e5%9c%b0/4577768

男爵府

回覆樓主:

人人都會老,
媒體習慣挖苦年紀日大的藝人,
仲下下入「網民」數

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊