自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

呢期真係好勁, 我最近都睇左幾次醫生, 係咁咳, 連肌肉都扯住痛, 好彩無發燒, 總之就磨幾好耐先叫好返
放下自在

珍珠宮

劫褲濟朋 發表於 24-4-30 10:48
當日仲有人話反對打針
如果真係無強迫打?
香港死一半人啦
都有可能,因為香港地方小,人太密集

男爵府

劫褲濟朋 發表於 24-4-30 10:48
當日仲有人話反對打針
如果真係無強迫打?
香港死一半人啦

持評咁講,一直政府都唔肯公佈有打針而又死亡數目,唔可以一直話,有打針就冇事。當日夠話打左針就唔會中,但之後出現巨量打左針都中招,之後就改口話「防重症」

大宅

j947 發表於 24-4-30 10:57
持評咁講,一直政府都唔肯公佈有打針而又死亡數目,唔可以一直話,有打針就冇事。當日夠話打左針就唔會中 ...

打針防重症
到而家仲唔知
你比d 反針友洗腦?

男爵府

劫褲濟朋 發表於 24-4-30 10:59
打針防重症
到而家仲唔知
你比d 反針友洗腦?

你係咪上腦唔,講返個事實就話反針友?

男爵府

劫褲濟朋 發表於 24-4-30 10:59
打針防重症
到而家仲唔知
你比d 反針友洗腦?

當日推打針係話防中招,市民存疑就政府出招,唔打針唔比堂食,點知之後大量人事打完針就中招 就好似你咁,搬龍門啦,「防重症」。

政府敢唔攻講 ,所有死/重症嘅人都因為冇打針。

唔好上腦啦 為反而反

tamacat89    發表於 24-4-30 11:37

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

RIP。太細的小朋友真係唔好去咁多人多擠逼的地方。我兩個仔女剛讀幼稚園都成日病,我睇開的中醫叫我唔好俾咁多生冷嘢小朋友食,包括生果蔬菜都要食當季的先唔會傷身。我跟住做,到佢地十歲前真係幾年都唔洗睇一次醫生。到十歲後佢地自己開始會出街買零食,加上中埋新冠,體質差左,唔戴口罩之後基本上半年就病一次,叫佢地唔好食咁多生冷熱氣嘢又唔聼 。小朋友真係切記唔好俾咁多生冷嘢佢地食,體質會好好多。

大宅

j947 發表於 24-4-30 11:03
當日推打針係話防中招,市民存疑就政府出招,唔打針唔比堂食,點知之後大量人事打完針就中招 就好似你咁, ...

全世界政府都強迫打針
係你班友仲反對
而家有人流感die 左
就係因為無打針
咁都仲有得拗?

男爵府

劫褲濟朋 發表於 24-4-30 11:06
全世界政府都強迫打針
係你班友仲反對
而家有人流感die 左

你顏色人士唔代表可以亂話人,上晒腦唔能夠持評,根本就不能持評

男爵府

劫褲濟朋 發表於 24-4-30 11:06
全世界政府都強迫打針
係你班友仲反對
而家有人流感die 左

你手拗黎都冇用,等政公佈打左針都死亡數字,咁咪比公眾知,你盲目話冇打針就死,冇意思,唔好張你顏色人士政見,放落別人身上,冇意思

大宅

j947 發表於 24-4-30 11:09
你顏色人士唔代表可以亂話人,上晒腦唔能夠持評,根本就不能持評

唔夠人講就講顏色
我剩係知你個心係黑色

男爵府

持評咁講,一直政府都唔肯公佈有打針而又死亡數目,唔可以一直話,有打針就冇事。當日夠話打左針就唔會中 ...

我唔敢講打針有冇用,但政府成日今日嘅我打倒昨日嘅我,所以引致公信力咁差,一開始宣傳打針就唔會中,之後變成打針防重症,最後變成打咗又防唔到重症係因為你打得唔夠多

男爵府

劫褲濟朋 發表於 24-4-30 11:12
唔夠人講就講顏色
我剩係知你個心係黑色

你呢?唔能夠持評就話人反打針?仲要話人黑心,咁你話人先,你又係乜野人

tamacat89    發表於 24-4-30 11:30

男爵府

我既家庭醫生成日同病人講:打預防針不等於完全無事。有D人打針會出現副作用,但打針vs唔打針,二者取其輕,衡量過打左針縂比無打針好,就值得去打。

小朋友不同大人,小朋友抵抗力教弱,而且返學、日常活動接觸得多人,加上過去幾年疫情無咩接觸病菌去build up 抵抗力,現在一放鬆就容易出事。

其實最怕就係見到D父母帶BB去旅行。BB 未打齊針又容易水土不服,有事就好麻煩!當年我D仔,第一次出去旅行都係2嵗以上,起碼打齊針,身體點都有D抗體先。

男爵府

j947 發表於 24-4-30 11:03
當日推打針係話防中招,市民存疑就政府出招,唔打針唔比堂食,點知之後大量人事打完針就中招 就好似你咁, ...

講番新冠.,
我就係新冠齊針,
誘發左身體好多問題,
身子弱左,
之後中埋招, 重症勁辛苦,
身子元氣大傷.

我父母0針, 中左招, 好番無問題,
仲健康過我.

真係打左針唔中招, 俾錢我都去打.

d 針真係咁把炮,
就會出晒報告, 個個打左不死身.

官方從來無講過,
新冠.流感.死亡個案, 全部0針.

男爵府

j947 發表於 24-4-30 11:12
你手拗黎都冇用,等政公佈打左針都死亡數字,咁咪比公眾知,你盲目話冇打針就死,冇意思,唔好張你顏色人 ...

jm, 你夠中肯,
我支持你.

大宅

https://www.info.gov.hk/gia/general/202404/25/P2024042500543.htm

衞生署衞生防護中心今日(四月二十五日)表示,最新監測數據顯示,本地季節性流感活躍程度持續處於高水平,相信流感季節會持續一段時間。中心再次呼籲市民提高警覺,而高風險群組人士應盡快接種流感疫苗,以減出現重症和死亡的風險。

香港自今年一月初踏入冬季流感季節,根據最新的監測數據(截至四月二十日的一周),檢測出的流感病毒主要為甲型(H1)流感(約佔83%),與今年一月至三月期間主要流行的甲型(H3)病毒流感有所轉變。公立醫院流感入院率維持於高水平(每一萬人0.69宗);而衞生防護中心公共衞生化驗服務處和醫院管理局(醫管局)收集的呼吸道樣本中,最新的季節性流感病毒陽性百分比為9.76%,同樣處於高水平。與此同時,截至四月二十日的一周內錄得29宗在學校或院舍發生的流感樣疾病爆發的報告,對比四月上旬每周錄得約10宗顯著上升。此外,今個流感季節共錄得20宗兒童流感相關的嚴重併發症/死亡個案(包括兩宗死亡個案)。有關個案當中,四分之三(15宗)已知未曾接種本年度季節性流感疫苗。

男爵府

yeeyeeyeah 發表於 24-4-30 11:12
我唔敢講打針有冇用,但政府成日今日嘅我打倒昨日嘅我,所以引致公信力咁差,一開始宣傳打針就唔會中,之 ...

受唔到支針, 真實仲麻煩.
最弊就係,
睇好多醫生都醫唔好.

食物/保健品都唔係人人岩食.
根本迫針係錯.

伯爵府

lulubbaa 發表於 24-4-30 11:32
https://www.info.gov.hk/gia/general/202404/25/P2024042500543.htm

衞生署衞生防護中心今日(四月 ...

多謝你post出呢個統計。

數字會說話。

打針除咗預防重症,其實都可以幫助群體免疫率提高,愈多人打咗針,傳染嘅機率就會愈細。

男爵府

lulubbaa 發表於 24-4-30 11:32

衞生署衞生防護中心今日(四月 ...

謝謝 JM 資料.
原來政府有公布.

由於我係新冠疫苗副作用苦主,
所以對疫苗存疑.
我記得小學打完卡介苗都有事.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊