自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

大力大力 發表於 24-5-1 16:00
一個唔多使、只識儲錢、另外一個大洗、洗腳唔抹腳、還欠下銀行卡數、噉你揀邊個?
...

兩個都唔揀

大宅

啲錢一日未駛,都未算係你嘅。

何謂有錢何為窮人?一種定義係收入,另一種係支出。

收入好多,但支出同生活與窮人一樣,咁佢都只係窮人。

有錢嘅意義,係在於駛幾多錢,唔係搵/儲咗幾多錢。

儲錢目的係避免將來冇得駛變成窮人。但係識搵唔識駛,一樣係本未倒置。

本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

男爵府

Yeung456 發表於 24-5-1 15:02
生活上既消費都要搵最平的 , 最好唔洗錢 , 用錢都計到盡

有無過來人講下點同呢類人相處
就睇用家用咩角度對男友或老公

水晶宮

BK Milk勳章

接受唔到

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

子若 發表於 24-5-2 00:55
你呢d 係上一代思想。 應該要平衡,後生唔去享受去玩;到老,退休,骨頭都脆,血壓血脂又高,身材又走樣, ...

之前我慳家、也都會諗方法搵錢、因為可以儲多啲錢、早些實現財務自由、事我在中年已達成、近年可以做我自己喜歡做的事情、完全唔諗住錢~

積穀防饑、未雨綢繆、更容易實現夢想~

這不是什麼上一代的思想、而是機會總是會、留比有準備的人~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

lingw. 發表於 24-5-1 15:49
分手,講真
佢肯負出代價(錢)的,才會珍惜

講得啱

別墅

大力大力 發表於 24-5-2 07:39
之前我慳家、也都會諗方法搵錢、因為可以儲多啲錢、早些實現財務自由、事我在中年已達成、近年可以做我自 ...

唔係個個都好似你咁,有啲人會孤寒成世唔捨得洗,做佢老婆就慘

伯爵府

回覆樓主:

如果係男友就分開

大宅

刻薄成家
吝嗇致富
本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

伯爵府

nobodyfool 發表於 24-5-1 16:28
寧願獨身都唔會同呢類男人過人世

X2

伯爵府

大力大力 發表於 24-5-2 07:39
之前我慳家、也都會諗方法搵錢、因為可以儲多啲錢、早些實現財務自由、事我在中年已達成、近年可以做我自 ...

你點同,你唔會刻薄老婆呀嘛,對不?

伯爵府

thomaswop 發表於 24-5-2 00:37
兩個都唔揀,衹識儲唔捨得洗有鬼用咩,有得睇冇得用仲痛苦
識有個同事,超級慳
香港有一層自住樓

你媽媽教得好

男爵府

講真拍拖時都頂唔順就唔好結婚。
識兩pair人男既女既都係慳到極,咁先至夾。

珍珠宮

回覆樓主:

姑寒同應洗得洗係兩回事,可能佢細個屋企經濟麻麻,所以每買一樣野都計算過。

珍珠宮

回覆樓主:

自己食好西。 唔理佢

水晶宮

回覆樓主:

合則來,不合則去

男爵府

姑寒可能同鄉下習俗有關
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

象牙宮

「孤寒」或是「吝嗇」或是「度縮」的人/他人身上拿著數???

生活上既消費都要搵最平的 , 同樣同等消費,有選擇,當然搵最平? 唔通买最貴。
有免費的。最好唔洗錢。

【慳家王】? 精打細算。精明消費。 貨比三家。不是問題
"貪" 才是問題。條件差, 又大使才是問題。
視你自己: 你 "經濟條件"如何?
期望依賴對方。 想對方支援任何消費$$$?

你不拜金,你吾貪,貪 愛 錢 財, 依賴對方, 沒期望 $$都唔係問題? 佢唔想消費, 你消費。佢唔买, 你买。
我身旁家庭类似人超多。朋友, 同學, 家庭。

消費覲, 人人各不同。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

太孤寒真係頂唔順!

我以前有個男朋友,我覺得佢真係太孤寒小家,後來頂佢唔順分咗手。我都明可能因為佢原生家庭唔好,佢一定要好好理財先有安全感。不過我無法接受佢D小家行為,家父同佢相差太遠。

之後有段時間,佢想同返我一齊。佢買咗樓,新屋入伙請我D屋企人去,我見佢前所未有咁大方,預備咗好多食物飲品等佢哋來。我當時就知道,我同佢分開之後,佢應該醒覺自己的問題。

最後我都無同返佢一齊。我而家嘅老公,一樣唔係大洗,仲好識計數,不過應洗則洗,唔小家。可能原生家庭環境比較好,就算個人係懂得理財、節儉,都唔會去到小家的程度。

所以,兩個人背景、價值觀相近真係好重要。

男爵府

我男朋友都算慳家,買野(日用品e.g.消毒酒精/廁紙)會格下價,但唔係行10間先買果種,最多行多附近2間~
但佢肯同我食好西(唔係慶祝d乜,只係放工食個飯果種)
亦都肯買d我中意既禮物比我(幾萬)~
但呢d要互相理解,例如佢理解我中意某d牌子,我亦都會買d佢中意既野比佢(e.g.早2,3年知佢想要PS5,尤其佢身邊好友都買左,我就二話不說過5000比佢去買)~

我覺得呢樣野要互相夾,有d 2公婆都一齊慳,佢地可能儲到錢就覺得開心滿足,唔影響其他人就無問題啦~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊