自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ellakei 發表於 24-5-1 19:41
事原4月1號晚血崩入左急症再轉去屯門醫院留醫4月2號中午醫生抽左3樣組織去檢查聽到醫生話係urgent!叫我一 ...

祝平安

洋房

ellakei 發表於 24-5-3 16:54
我係子宮頸口都有一粒仔!應該係裡面生出黎架!咁睇我應該嚴重過你!你當時係政府驗到再出去私家做手術?
...

我係睇私家,普通婦科照到內膜過厚,再book 時間入院做宮腔鏡切出嚟化驗confirm 嘅。我嗰陣係G2, 中等惡嘅cell, 你知唔知自己係邊個grade?

我攞住個report book婦科腫瘤科,我係睇養和譚醫生,佢即刻安排我入院,之後照petscan, check 咗無擴散,第二日就做手術,我康復得好快,第4日就出院,過咗3星期就返工。埋單連petscan, 手術費,所有嘢駛咗around 30 萬

公爵府

祝福你

子爵府

ellakei 發表於 24-5-2 22:14
吓!成個5月都唔係香港!咁我聽日一早打去約咗時間先!咁米要等到6月佢先係到?
...

我朋友都係搵盧醫生拆子宮同卵巢,都要6月頭先可以開波!因為盧醫生放假

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

樓主add oil

公爵府

2024勳章

6dc74eb80a7f47 發表於 24-5-3 11:58
樓主,其實我係過來人,徵狀同你都有啲相似,所以你出post 嗰陣我都懷疑係呢個病,但你未見醫生我唔敢亂講 ...

想問下你覺得切左子宮之後, 除左更年期癥狀外, 有冇其他影響, 如肚變得好大,尿頻。。等??

洋房

tszchungmama 發表於 24-5-3 20:22
想問下你覺得切左子宮之後, 除左更年期癥狀外, 有冇其他影響, 如肚變得好大,尿頻。。等??
...

幸運地除咗潮熱同失眠外,無任何其他後遺症。

大宅

熱血金章 玩具勳章 hashtag影視迷勳章

6dc74eb80a7f47 發表於 24-5-3 18:09
我係睇私家,普通婦科照到內膜過厚,再book 時間入院做宮腔鏡切出嚟化驗confirm 嘅。我嗰陣係G2, 中等惡嘅 ...

我係血崩入急症室上病房再抽組織化驗!我都唔知自己第幾期!聽日去仁安到照磁力共震,正電電子掃描再等報告返醫院等見醫生講比我知有無擴散同第幾期!
今日約到陳奕明醫生可以6號睇!佢有報個價比我知24萬到不過就驚中途有乜事可能會唔只呢個數!

大宅

mini_cc 發表於 24-5-3 19:37
我朋友都係搵盧醫生拆子宮同卵巢,都要6月頭先可以開波!因為盧醫生放假
...

今朝我打去約!姑娘話佢下星期就唔係香港唔接受新症我講左我個情況比佢知可唔可以等到6月睇!
佢都幾好人話更加唔得因我我係癌同埋如果其他醫生比你等一個嘅話你都唔好睇!因為癌係急
所以幾好人

大宅

6dc74eb80a7f47 發表於 24-5-3 18:09
我係睇私家,普通婦科照到內膜過厚,再book 時間入院做宮腔鏡切出嚟化驗confirm 嘅。我嗰陣係G2, 中等惡嘅 ...

我上網睇陳醫生做手術都可以好快!
但係我公司同事話點解唔睇下政府個排期係幾耐先決定出唔出去做手術!
因為我5月24號要返去政府做麻醉科評估!佢地叫得你做評估應該好快會做到手術!
唔想我洗咁多錢出去做私家因為我無買保險條數真係無得計!
宜家攪到我囉囉攣!唔知點好

公爵府

2024勳章

6dc74eb80a7f47 發表於 24-5-3 20:48
幸運地除咗潮熱同失眠外,無任何其他後遺症。

咁幾耐潮熱同失眠會消失?

大宅

Bicanna 發表於 24-5-3 12:14
切左腫瘤,都有粒淋巴感染左,所以左手淋巴切除晒,2期。不過醫生睇完report, 叫我做腫瘤測試,出左report ...

我有個阿姨20幾年前都係乳癌切左一半佢宜家有一隻手臂變粗宜家係鴛鴦手!

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

ellakei 發表於 24-5-3 21:14
我上網睇陳醫生做手術都可以好快!
但係我公司同事話點解唔睇下政府個排期係幾耐先決定出唔出去做手術!
...

手術前會見麻醉科醫生
安排得見麻醉科醫生
理應唔會等好耐

大宅

Anka 發表於 24-5-3 21:18
手術前會見麻醉科醫生
安排得見麻醉科醫生
理應唔會等好耐

我都唔清楚!因為係姑娘話我肥做手術高風險就比左5月24號去見麻醉師話見完佢地就會比張紙我簽!
都無再講其他嘢了

大宅

如果無擴散做到手術政府又排到2個月左右我都會等政府做!

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

ellakei 發表於 24-5-3 21:21
我都唔清楚!因為係姑娘話我肥做手術高風險就比左5月24號去見麻醉師話見完佢地就會比張紙我簽!
都無再講 ...

咁又唔同
醫生都未睇報告
做唔做到手術
入院做手術日子都未有

公爵府

回覆樓主:

洋房

ellakei 發表於 24-5-3 21:04
我係血崩入急症室上病房再抽組織化驗!我都唔知自己第幾期!聽日去仁安到照磁力共震,正電電子掃描再等報 ...

Grade 唔係期數,係個cancer cell 本身嘅分化程度,級數越高越惡,而且亦擴散得越快,所以如果睇到係G3 嘅話就要再着緊啲,我嗰陣個化驗報告係寫咗grade 幾嘅,你可以再check 下。

男爵府

樓主,加油!
先去照正電子掃描,仁安5月4號如果有得照,一般一至兩天佢就有報告。
我係一月份都做咗個婦科大手術,子宮卵巢全部切除,主要原因係發現咗卵巢生個一個20 cm嘅樓,真係好大個,當時心諗好大機會係癌症,差唔多個天都冧咗落嚟。
最後我喺私家婦科醫生度做手術, 啱啱六位數字出院,住咗五日醫院。如果有需要我可以告訴你我搵邊個醫生去做,呢個醫生年紀可能有啲大,但係好有經驗同埋比到病人有信心,最尾發現結果我係一個邊緣嘅腫瘤,即係唔屬於癌症但係亦都唔屬於良性,唯有以後更加愛惜自己身體。

有需要PM我啦

洋房

ellakei 發表於 24-5-3 21:04
我係血崩入急症室上病房再抽組織化驗!我都唔知自己第幾期!聽日去仁安到照磁力共震,正電電子掃描再等報 ...

另外petscan 係可以睇到有無擴散,但如果好似我咁只係喺子宮入面,其實係要做完個手術先confirm 到實際係第幾期。

Share 一篇我睇過嘅文章,我覺得解釋得唔錯

https://www.canceraway.org.tw/cancerinfo.php?id=74E28B78-BC13-4AC0-AD00-47ABEC6F1972

另外呢個係幫我做手術嘅醫生解釋呢個病嘅video, 你有時間都可以望下

https://youtu.be/wXzjx-Ywykc?si=JG41wQE1zUuwwUtP

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊