自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

男爵府

Fanny11203 發表於 24-5-3 08:44
阿女今年升中五,宜家喺band 1A 中學讀中四下年升中五,成績全級頭15,中英文全級30,數全級15,elective ...

考慮直資? 長期有位可以試插班。 學校師資突然變差? 同級同學對咗幾年,突然又變到好曳咁奇怪。

珍珠宮

阿女今年升中五,宜家喺band 1A 中學讀中四下年升中五,成績全級頭15,中英文全級30,數全級15,elective ...

係咪同同學關係唔好? 有冇比人欺凌?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

師資突然變差

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

如果有咩心儀學校,不如就直接打去學校了解收插班生情況先,咁樣就最清楚

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

因為女女都16歲了, 如果真係在原校唔開心, 與老師及同學都相處唔到, 好可能受到欺凌.
我會幫佢轉校, 讀書事少, 心靈健康係一世的事.
咁多人移民, 轉校都應該有機會的, 而且佢成績唔差.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

別墅

阿女開到聲寧願留班都想轉校
我會幫佢轉
如果負擔得到可以揀私校升中五
有間補習社有全日制課程$3980
我30年前都係呢間重讀中五
我女中學時都係呢間補習

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

高中先至嚟轉校,就算轉到都未必讀得返之前讀緊嘅 elective
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

首先同班主任傾下,當然唔好comment 師資問題。第二,搜集同水評學校,B1A一般都係傳統名校,係咪可以讀返讀緊嘅科目。兩手準備。

大宅

試下搵直資,可以讀番本身嘅科機會大D

男爵府

直接同佢傾係咪同同學相處有問題,老師又唔理?了解係同學問題定佢自己,如果自身問題轉左校都一樣會發生,讀書唔係一齊,了解下先再講。可考慮見下社工,或者搵大少少哥哥姐姐同佢傾,唔係轉左校都無用

RAA    發表於 24-5-3 11:40

大宅

成績幾好. 打去Band 1A逐間問, 一定有機會插到班.
不用留級.
更重要係搵出想轉校原因.

洋房

好的多謝各位意見,會同囡囡傾下,因為都怕中五先轉校比較難所以佢考慮repeat 1 年順便佢話想溫故知新同打好啲中文嗰底及休息一下,唔知各位點睇

翡翠宮

畀面勳章

我會先了解學校發生左咩事,令佢咁大決心要逃離。

相比於佢既身心健康,轉校係最細既問題,加上佢願意留級,想轉一定轉到,但如果根本問題未解決,例如係佢人際關係能力、情緒健康之類,轉去邊度都可能會再出現問題。

日日是好日

伯爵府

係咪被欺凌排擠唔開心。 努力搵下其他學校。
repeat中四我覺得無必要,成績唔係差。只係逃避同班同學的籍口,無必要。

男爵府

國際學校李寶椿

子爵府

Fishqqma 發表於 24-5-3 09:27
師資突然變差
我見過有band1A老師唔多負責任教
Hea住教逗人工

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

KINGMAX 發表於 24-5-3 12:27
我見過有band1A老師唔多負責任教
Hea住教逗人工

當然有啦!
但係突然之間變差就比較奇怪.

公爵府

你個女有無預計留級外亦要降band?而且佢講嘅情況,轉去嘅新校都可能會出現,佢有無心理準備?可以問吓佢有無目標學校,直資/私校機會大d ,可以試吓問。

洋房

直資如果band 1a 邊間師資校風較好?或者有冇其他band 1 中學推介?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊