自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

郭晉安向來好爸爸、好老公形象,除了歐倩怡外,最為人認識的就是他與劉小慧的一段情。郭晉安初出道時,憑外貌靚仔被封「張國榮接班人」稱號,曾與劉小慧拍拖4年,但有傳當年出現第三者蘇志威,兼被對方嫌窮遭狠飛。早年郭晉安就曾上《志雲飯局》親自剖白這段他形容為「刻骨銘心」的感情。
郭晉安稱劉小慧是在拍《成功路上》時認識的,半年後邵氏開拍一套電影《雙鐲》,陳德容和劉小慧是女主角,他就是男主角,大家到福建拍攝,二人的感情就由福建開始。郭晉安稱劉小慧吸引他的地方是因為對方有種堅毅的精神,是一個很有義氣又開心的人,沒什麼煩惱似,「因為我自己好多嘢諗,所以我係比較鍾意啲好開心冇煩惱嘅女仔,會容易吸引我。」

指二人拍拖那段時間很開心,當時他與經理人發生了一些問題牽涉法律訴訟,但劉小慧仗義地找人幫他,當中牽涉到一個人物張耀榮,之後張生就介紹了一個律師給他:「喺成個過程入邊,佢(劉小慧)一路陪住我。」郭晉安又指因為當時牽涉法律訴訟,沒有人找他工作,那個階段他真的很痛苦,又冇錢:「我記得嗰陣時有人搵我去美國登台,好開心啦,有八萬蚊港幣酬勞,呢頭簽咗約,嗰頭稅務局就寄封信嚟,原來我咁多年係冇交過稅,稅務局要我畀返同一樣嘅數目,就係八萬蚊,我仲要問人借咗錢交咗畀稅務局先,因為我驚我出唔到境,然後我登完台返嚟再將錢還畀朋友。」

郭晉安續言:「直至到我真係搵錢嘅時候,可能我畀佢嘅壓力太大,佢個壓力就係我唔知要照顧呢個男人仲要照顧幾耐呢。(當時佢真係要財政上支持埋你?)係㗎!我記得我當時拍一套電視劇《龍門客棧》,我第一次搵返錢可以搵到20幾萬,我哋嗰陣時有憧憬過不如下一年結婚囉,點知嗰陣時就出事了,就係分手。」

問到分手原因?郭晉安直言:「出現咗第三者囉!之後我一直有諗究竟出現咩問題?係我問題定係佢問題?定係第三者嘅問題?困擾咗我有成一年嘅時間,但我都要表現到冇事啦,其實係好有事、好嚴重㗎。嗰時自己直頭冇晒方向,甚至乎成個娛樂圈對我嚟講都冇晒興趣,我覺得點解完咗一單官司感情上又會遇到咁大嘅傷害,究竟係係咪我個人嘅問題呢?我係咪仲有啲嘢要重新去糾正呢?我郭晉安究竟係一個咩人呢?嗰一刻嚟一次好大嘅反省,我發現自己好多嘢原來都好負面,直至嗰時我離開TVB,出去經歷風雨,學習埋堆搵工作做,之後遇到我嘅啟蒙老師鄭則仕,佢唔係教我擦鞋,佢係教我點樣面對返呢個娛樂圈。」

談到劉小慧對他影響很大時?郭晉安直言:「我好無悔有一段咁樣嘅感情。」問到對方有第三者係他發現抑或對方自己講?郭晉安表示有感應的:「嗰個感應係唔知點解突然間好唔舒服,有晚打完牌我打電話畀佢,我話感覺好唔舒服,我哋中間係咪出現咗啲問題,開始大家傾,咁就知道了。」郭晉安表示知道後難受之餘,那個感覺是很痛,「原來我發現呢段感情係好刻骨銘心,原來除咗愛情,我哋仲建立咗一份感情,但愛情可能已經係好少,其實我哋兩個都需要嘅係中間嘅激情,但冇咗。」

問到郭晉安有冇一刻恨過或怨過劉小慧為何當時不要他?郭晉安直言:「啱啱分開嘅時候梗係有,但之後就冇了。(你又有冇怨過第三者蘇志威?)會,會!呢個係人性嘅一部份,我唔知點樣令自己釋懷,開頭我同劉小慧講嘅時候都好憤恨,直至大半年之後就冇事了。我之後同蘇志威都拍過劇集,都冇事。而我同劉小慧直至佢生完第一個小朋友,大家再相處返就做返朋友了。」

侯爵府

回覆 大聲公 的帖子

其實現代人邊有咁多至死不瑜嘅愛情
雖然一方係有第三者,但未結婚前搵到個更合適嘅,之後又各自嫁娶生埋仔女,大部份人都會let go

幾廿歲人仲會對年青時嘅其中一段戀情念念不忘咩

珍珠宮

大聲公 發表於 24-5-3 08:55
郭晉安向來好爸爸、好老公形象,除了歐倩怡外,最為人認識的就是他與劉小慧的一段情。郭晉安初出道時,憑外 ...

原來佢好重感情
可惜無錢被飛

到現在登6了,連家都無埋

子爵府

回覆樓主:

形容得好細緻,應該當時傷得很深,情路崎嶇。估唔到人到中年情傷又發生多次。怪就怪自己不懂簡思想成熟的女人,簡埋D桃花眼女人。陳豪就識簡啦!佢老婆堅挺,外間男人跟本唔咁埋身嘢佢。

侯爵府

無品,大家都結咗婚就無謂再提

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

佢地之間既第三者咁強,
而郭生性格真係有D煩,
長久相處一D都唔易

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

tsewong 發表於 24-5-3 09:07
回覆 大聲公 的帖子

其實現代人邊有咁多至死不瑜嘅愛情

可能真係好深刻呢

伯爵府

畀面勳章

郭生好似啲麻煩友同不善理財(當年,依家唔知)。稅局要你補交八萬蚊稅,即係當時都賺過唔少錢,但一直冇報稅,咁之前冇儲錢咩?要咁樣搵人借錢交稅

侯爵府

大聲公 發表於 24-5-3 09:28
可能真係好深刻呢

人地兩個女都已經廿幾歲,就咁睇報導蘇志威同劉小慧到而家都幾恩愛,蘇都幾錫老婆同兩個女

講真我都有個女,如我個女未結婚搵個窮小子,我都會勸佢諗清楚

未結婚前搵個啱自己嘅係明智嘅抉擇喎,講真郭同劉如真係結婚,都未必一定比而家幸福

婚姻係要雙方都心甘情願步伐一致先可以行到最後

RAA    發表於 24-5-3 13:24

侯爵府

回覆樓主:

其實各自結咗婚就唔好再講啦,影響人哋仲更加影響自己老婆心情,大佬同你結咗婚仲話上一段感情刻骨銘心,你想老婆有咩反應?有冇理佢感受呀?洗唔洗安慰你呀

RAA    發表於 24-5-3 13:25
幸福花    發表於 24-5-3 10:23

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

郭,唔似易相處嘅人,佢都話自己多野唸,所以中意d成日笑同開心嘅女仔,可能就係咁所以就揀左歐小姐做老婆,但對方帶比你快樂嘅同時,你又未必令到對方開心,日子耐左,就出現問題。

琥珀宮

大聲公 發表於 24-5-3 08:55
郭晉安向來好爸爸、好老公形象,除了歐倩怡外,最為人認識的就是他與劉小慧的一段情。郭晉安初出道時,憑外 ...

當年佢唔算紅去美國登台都有8皮,怪唔之得咁多後生想入娛樂圈
佢自己交稅都8萬,應該亦揾唔少錢
就算幾年交8萬稅都多啦
如果個人正常少少應該可以揾更多錢
90年代拍一套劇又收20幾萬,所以真係好多後生仔女發明星夢

珍珠宮

性格負面已經令身邊人好大負擔

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

佢應該好愛劉.. 可能係最愛..

男爵府

alau2021 發表於 24-5-3 09:15
無品,大家都結咗婚就無謂再提

認同

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

貧賤夫妻百事哀,也適用於男女朋友!

大宅

lojo11 發表於 24-5-3 09:49
佢應該好愛劉.. 可能係最愛..

都似係

男爵府

2024年龍年勳章

MMVV 發表於 24-5-3 09:10
形容得好細緻,應該當時傷得很深,情路崎嶇。估唔到人到中年情傷又發生多次。怪就怪自己不懂簡思想成熟的女 ...

老牛喜歡吃嫩草,見佢打到硬膠咁就知佢要扮年青喇

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

crazypaper 發表於 24-5-3 09:48

硬係覺得佢係個好難頂嘅人,所以聽到離婚消息一啲都唔意外

子爵府

crazypaper 發表於 24-5-3 09:48

Agree

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊