自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

作者有一定道理
好多家長唔睇才能迫小朋友一定要完成「搵到食」既大學課程,亦有大量年青人無人生目標只係想求其攞個degree,入到大學都係玩,低分畢業

浪費光陰不如早點發掘自己興趣和才能,或學一門手藝

https://www.am730.com.hk/column/財經/讀大學不如學燒鵝/449729
attach1/tmp/phpPT6MyJ
attach2/tmp/phpSYnDmc
attach3/tmp/phpT74IaF
attach4/tmp/phpGp40Y7

男爵府

學道門手藝係仲好

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

讀大學不一定搵到食,但比豐富你的人生,增加左知識,所學也許非所用,但好多時候所學能給予你指引純個人愚見,大學要讀自己喜歡的科目

大宅

回覆樓主:

周街怕辛苦唔做得野嘅公主少爺大學生,金錢掛帥嘅社會搵到錢最緊要,有錢你鍾意買幾多個學位都得

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔讀大學有前途? 唔排除,但非一定喎。

唔讀大學?你估個個有個有錢有身家分既老豆咩? 一樂輝我老公由細識佢到大。佢都係算靠佢老豆而更發啫。無佢老豆分嗰個本,佢真係可以咁容易創業? 不過,佢兩公婆真係好勤力既。

其實有個有錢老豆,咪可以咁把炮囉﹗

當年旺旺幾咁霸氣,叫個仔唔使讀大學,叫佢中學畢業後,返去佢公司做,定有前途過讀大學。有大把錢,咪有咁大口氣囉。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

其實都合理,如果讀專科另計,如果唔係,都係學一門手藝較好,做人現實啲

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

若知道佢地既家族病史,就多少明佢兩個仔想幫輕下佢爸既心態。間舖係佢爸媽既心血,2個仔都係孝

順仔黎。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

my005 發表於 24-5-3 17:09

唔讀大學?你估個個有個有錢有身家分既老豆咩? 一樂輝我老公由細 ...

佢篇文章似係講個社會多過個人,意思係根本唔需要咁多人讀到大學,因為好多工種去到中學程度都做到

lovemisha    發表於 24-5-3 17:39

伯爵府

人哋個仔係讀完大學再去學整燒鵝喎。

珊瑚宮

nancy29 發表於 24-5-3 17:33
佢篇文章似係講個社會多過個人,意思係根本唔需要咁多人讀到大學,因為好多工種去到中學程度都做到
...

如果佢講大學氾濫,點解用呢個做例子? 佢兩個仔考到大學(好似係港大),佢地都唔知幾開心。

伯爵府

回覆樓主:

一命二運三風水~我只可承認佢啲出品係可以承接到經濟低潮,抵佢吋

珊瑚宮

nancy29 發表於 24-5-3 17:33
...

我覺得佢篇文章似係講:就算唔讀大學,都可以成功。
而最後點題話係學位氾濫,咁我覺得佢係用錯例子喇﹗

伯爵府

my005 發表於 24-5-3 17:09

唔讀大學?你估個個有個有錢有身家分既老豆咩? 一樂輝我老公由細 ...

Agree

侯爵府

回覆樓主:

賣菜賣魚蛋都得啦

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

又係靠父蔭,阿爺年代已經有江山,18年前近億元賣鋪。咁叻去奀角賣

子爵府

玩具大王個仔可能都係穿膠花好

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大學並不是職業先修
文章觀念有問題

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊