自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sogreen 發表於 24-5-3 18:34
依家真係咩政策都好,只要呱呱嘈下即刻腳軟。

叫啲人呱呱嘈、唔實施國安法、你話得唔得呀?

我樓下大堂有廢物回收箱、實施膠袋徵費後、大堂一定堆到滿滿高過人、根本全香港設施、完全都未準備好、搞乜鬼呀?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

1988cc 發表於 24-5-3 18:50
延都好,50年後再慢慢傾囉!

× 2

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

大力大力 發表於 24-5-3 18:50
叫啲人呱呱嘈、唔實施國安法、你話得唔得呀?

我樓下大堂有廢物回收箱、實施膠袋徵費後、 ...

又係你呢個日本國民。

叫啲人呱呱嘈、唔實施國安法、你話得唔得呀? 你大力話得咪得囉,拉你全家唔好害人,你自己做得。

你屋企樓下搞到咁嘅樣,你應該投訴管理處,號召業主們開業主大會批評法團唔做嘢,搞到咁污糟!管理費包埋清潔嘅,唔夠錢請人就加管理費。

我就唔覺得設施唔夠啦,係因為膠袋要收錢,住私樓嗰班眼紅公屋嗰啲人唔使錢喺度呱呱嘈,膠袋改為全部都唔使收錢任用,即刻收聲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

加菲貓3 發表於 24-5-3 17:51
班官知計自己,收20萬一個月,做5日八個鐘。慢慢玩分類,玩完再入袋。一個唔夠入兩個。。無計香港成2.3百萬 ...

唔止基層,中產唔介意俾錢可能都覺得煩,其實政府應好好把握做好經濟發展好過配合班環保L搞場大龍鳳,根本資源配套係唔充足,再落去只會又淪為笑柄

加菲貓3    發表於 24-5-3 19:11

水晶宮

回覆樓主:

3年又3年?

珍珠宮

要啦
插水得咁緊要
1/10返大陸述職都冇咁驚
做官都要聽勸
人哋其他省市正副市長,真係(emoji)實微信、小紅書
有民意即刻回應
比卡超仲夜郎自大,比啲環保團體牽住鼻子走
真係當啊爺吾睇香港民意

水晶宮

希望到最後係取消啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

capricornbb 發表於 24-5-3 18:43
局長話佢屋企嘅太太做到分類

佢一定死撑話做到,否則咪自打咀巴。
而且佢老婆可能唔駛返工,好鬼空間,慢慢分類囉。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

延乜鬼吖,衰衰地跪低講句取消咪搞掂囉,最多大家笑細聲啲囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

1)沒有足夠下游配套回收再造三色筒內回收物及回收的廚餘,

2)再造產品太貴, 缺乏市場,已令多間回收廠執笠

3)大部份三色回收筒內物件冇廠收( 大6 也不要),
結果又變成垃圾, 被掉去堆填區

4)綠色垃圾袋8成材料是膠,
同樣是難降解.
仲教人用“袋中袋”防拮穿!?
= 更多膠袋被掉去堆填區, 而非被重用,

總結:是否有病!?
仲延期?
延到2047年7月啦

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

capricornbb 發表於 24-5-3 18:43
局長話佢屋企嘅太太做到分類

屋企廚房要夠大!
曾經都諗過買環保垃圾桶,分格分層分類,望完實物放棄了

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

連“ 以結果為目標” 都講得出口的白x,
千祈米連任

'目標'好高尚, 但'結果' 很“百佳”.

冇用腦搞掂下游夠回收再造廠及
再造產品夠市場肯買,
卒之, 又係去翻堆填區!!

幾年前, 未有新冠前, 回收廠很多蝕本已報笠.再造產品太貴, 好難賣出.

如大規模回收廚餘, 再造肥料, 成本貴過大6製造很多. 咁貴找誰買呀?
如果政府倒貼低價賣出,
香港很多農場咩??

俾幾十萬一個月人工呢班人, 值得嗎?
No common sense at all !

Not ready, 就米推C片政“拆”出台

ps.不是要花錢買垃圾袋的問題,
而是花了錢得個吉(or worse)的問題

'6 已完'話要控制bk 亂噏24 的C9 言論?
他自己冇反對“堅離地”的“垃圾政策”,
他自己又好有料到咩?
有乜資格批評我們, shut up啦!

男爵府

取消咗佢就係德政 唔取消就係孭鑊
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

伯爵府

kwokdicken 發表於 24-5-3 17:45
《南華早報》引述消息人士報道,香港很可能再度推遲垃圾徵費計劃,有政府顧問警告若政府在8月堅持推行這項 ...

不介意源頭減廢
垃圾袋徵費係懲罰守法的人

伯爵府

回覆樓主:

直接取消啦!延乜鬼期

子爵府

meowmeow34 發表於 24-5-3 20:05
直接取消啦!延乜鬼期
X2

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

如果香港人要咁買袋法真係比全世界笑,好瘀

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

cqwert 發表於 24-5-3 21:11
X2

X3,簡直多鬼餘

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

強烈反對延期,直接取消吧!

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

駛乜政府顧問講!市民鬧到咁班政府高層聽唔到?取消啦又延。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊