自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

支持取消

翡翠宮

sharebuy 發表於 24-5-3 23:48
做好回收先啦
過年去朋友屋企拜年,傾開回收,佢個屋苑(置富花園)每層垃圾房都有3色回收箱(迷你 ...

Agree,真係要一步一步黎我自己一直有做垃圾分類/回收,因為屋企樓下就有6回收箱,商場又有紙包飲品同膠樽回收,所以每日都可清走垃圾回收,非常方便,每日家居垃圾都係得好少。但係好多朋友都做唔到,因為回收箱離家遠,想做都唔易

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

mingaga 發表於 24-5-3 22:52
成分老麥餐的外賣包裝已經係用紙造,(薯條盒,包紙,飲品杯)有食物殘留的污跡,係咪要攞去用水用洗潔精 ...

用紙同竹代替也不見得是環保.

要劈多幾多棵樹同竹,
幾多年先生得翻?

以前過份開發土地建設城市而大量砍樹,
已有嚴重效果.

如全球走塑, 劈太多樹同竹,
人類夠氧氣生存嗎?
低氧量會令人乏力, 嚴重的話甚至死亡

ps.以為走塑可解決環保問題,
但長遠計引至更嚴重的生存問題

自作孽, 不可活

男爵府

木同竹餐具有木刺會插親咀唇

無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

都係嗰句,搞好條回收鏈先。。。真回收再造、增加回收點、增加商場樓宇街上的回收箱、增強分類回收教育,etc

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

一日唔取消,我一日都頭痛

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

iki 發表於 24-5-4 02:00

其實好多人都好頭痛
飲食業好似放題任飲任食既
待應收野 垃圾呀連淨野食一次掃曬落大垃圾桶
你要分類要搬2個桶出黎? 然後待應逐隻碟咁分返開啲垃圾同廚餘?根本完全都唔可行,無位無人手做,時間花多一倍又效率低成效低

清潔工頭痛 每日大量垃圾趕在8月收費前喪掉 日日後樓梯度都大堆大件垃圾 ,到8月點樣去追返啲無正確掉垃圾的人?追唔到不了了之,個個有理無理照唔買袋買貼紙掉,到時焗住唔知秤成架垃圾車重定唔知點

最頭痛係一般市民! 困擾全港基層市民,所有商店一定會將增加費用轉嫁比市,管理費已經好多加曬,回收又難
商店唔係做慈善,民舊錢肯定會同客度「claim」返,到時通帳又急急上升,市民們又百上加斤。完全係雪上加霜

男爵府

bb2 發表於 24-5-4 00:15
Agree,真係要一步一步黎我自己一直有做垃圾分類/回收,因為屋企樓下就有6回收箱,商場又有紙包 ...

香港政府回收都做唔好,學咩人講環保呀!
香港人太煩忙,個個都趕頭趕命返工,邊會特登拎去回收,如果屋企果層有,我先會出門口順便拎埋去,真係唔會特登兜個圈拎去,少一分鐘就一分鐘,真係分秒必爭。
首先係要人習慣,習慣左就會自然分類。

大宅

v.sweet 發表於 24-5-4 00:07
支持取消

侯爵府

selinako^^ 發表於 24-5-3 23:46
即係叫人掉晒d 木制地拖,買伸縮棍?

唔使錢咩?又浪費 又唔環保 我屋企地拖棍 前年先買 對上一枝用左10 ...

https://hk.yahoo.com/health/垃圾徵費-節日酌情免用指定袋-江玉歡-不如及早宣布措施無限期延後-033000027.html

署方解釋,現時不少地拖棍手柄可伸縮或以塑膠、金屬製造,把地拖頭拆出後便可分開回收,建議市民購買日用品時可考慮其設計,以配合減廢回收等等。

我都認為政府暗示緊市民係垃圾徵費前掉舊地拖,換伸縮地拖。
根本無答過除咗比$11點處理一枝長嘅地拖棍

侯爵府

sharebuy 發表於 24-5-4 04:52
香港政府回收都做唔好,學咩人講環保呀!
香港人太煩忙,個個都趕頭趕命返工,邊會特登拎去回收 ...

我屋企嗰層垃圾房有分類箱
我掉廢紙落回收箱
第二日掉垃圾,見到前一日掉落廢紙箱嘅廢紙係垃圾桶出現
清潔工人都費事搞回收

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lopopo 發表於 24-5-4 09:50
https://hk.yahoo.com/health/垃圾徵費-節日酌情免用指定袋-江玉歡-不如及早宣布措施無限期延後-033000027 ...

咁唔環保
遮呢? 最近阿仔整爛左把遮 有時係街邊垃圾桶都見有爛左既遮.., 如果係中學生行行下把遮爛左 點算??

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港人幾有公德心.. 叫特首高官叫公園 睇下D回收箱...
記住係回收箱 唔係"垃圾桶", 周不時見到 D 吉腸粉既竹籤 紙+膠袋 廁紙/紙巾...爆晒, 突晒出黎

佢地好有公德心唔掉落地, 掉晒去回收箱(曲)

男爵府

應該都係,五一個日副司長都放晒聲氣

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Jasmine-4711 發表於 24-5-4 00:45
用紙同竹代替也不見得是環保.

要劈多幾多棵樹同竹,

認同

大宅

iki 發表於 24-5-4 02:00

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

my005 發表於 24-5-3 18:01
咪係囉。真係苦左低下層。

仲有,我識幾個老友記,佢地有啲因醫病、有啲因家庭都用盡左積蓄,每月只單靠 ...

咪係囉,食住都未必有錢仲要買垃圾袋,當務之急攪好經濟係第一位

男爵府

kwokdicken 發表於 24-5-3 17:45
《南華早報》引述消息人士報道,香港很可能再度推遲垃圾徵費計劃,有政府顧問警告若政府在8月堅持推行這項 ...

支持取消

伯爵府

selinako^^ 發表於 24-5-4 10:22
香港人幾有公德心.. 叫特首高官叫公園 睇下D回收箱...
記住係回收箱 唔係"垃圾桶", 周不時見到 D 吉腸粉既 ...

無公德心一個原因. 但亦因為個衰政府收埋街D垃圾桶. 衰到加零一

selinako^^    發表於 24-5-4 16:02

侯爵府

APPLEBABYAPPLE 發表於 24-5-4 13:53
強烈反對延期,直接取消吧!
應該啟動問責機制 謝XX 正BK!

yes!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊