自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

首階段「走塑」措施於4月22日起開始實施,餐廳只能向外賣顧客提供或銷售非塑膠類餐具。全城走塑風氣大盛,有打工仔在網上投稿時表示,在自己座位抽屜儲放不少膠餐具和木筷子,全部既未用過,而且都乾淨,惟有一天上班時,見到抽屜只剩下木筷子,鄰座同事得意洋洋地承認是他丟棄其所有膠餐具,理由是走塑。樓主形容當時的心情,「真係嬲到講唔到嘢,直頭想報警話佢偷嘢」,更狠批對方極不環保。

網民紛紛建議樓主「絕對報警,『未用就丟』比『用完即棄』更加唔環保,唔報警即係等佢危害下一個人。」、「唔在於嗰件係乜嘢物品,重點係佢擅自打開你櫃桶,然後你自己嘅私人物品唔見咗」。

樓主表示原本在公司座位抽屜擺放一批膠餐具和木筷子,「好多係以前買外賣用剩,例如只係用咗隻膠叉,咪留返個膠羹」,詎料被同事擅自丟棄。
該名受害打工仔投稿至facebook專頁「奴工處」,表示在公司座位抽屜擺放一批膠餐具和木筷子,「好多係以前買外賣用剩,例如只係用咗隻膠叉,咪留返個膠羹」,沒有影響到其他人,一直都相安無事。

豈料樓主有一天上班時打開抽屜,驚見只剩下木筷子,鄰座同事沾沾自喜走近,承認丟掉其全部膠餐具,理由就是走塑。

樓主形容當時的心情「真係嬲到講唔到嘢,直頭想報警話佢偷嘢,到底邊個唔環保呀𠵱家?」。網民紛紛表示「支持報警玩大佢」、「變咗零次性餐具」、「唔用就掉,咪仲唔環保」、「擅自開其他人櫃桶,不論係乜嘢原因,已經係錯啦」。

(facebook專頁「奴工處」)

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/1015934/%E8%B5%B0%E5%A1%91-%E6%89%93%E5%B7%A5%E4%BB%94%E5%84%B2%E5%A4%A7%E9%87%8F%E6%9C%AA%E7%94%A8%E9%81%8E%E8%86%A0%E9%A4%90%E5%85%B7-%E5%90%8C%E4%BA%8B%E9%96%8B%E6%AB%83%E6%A1%B6%E6%93%85%E4%B8%9F%E6%A3%84-%E7%B6%B2%E6%B0%91-%E5%A0%B1%E8%AD%A6?utm_source=01articlecopy&utm_mehim=referral

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

盜竊

水晶宮

過份偏激!!很多人將自己強加人身上

伯爵府

回覆樓主:

如果係真,個位環保戰士應該有病!
我會向公司投訴有人未經同意擅自開人柜桶

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

向上司投訴

開別人的櫃筒, 掉別人的東西
= 偷野
至少要照肺

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

19年分黃藍,24年分環保L同非環保L

幸福花    發表於 24-5-3 21:50

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我都話啲環保人士、個腦係裝水~

用完掉仲還起了作用、現在掉根本就是浪費、最後都是要掉、點解唔用完先掉?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆樓主:

用都未用就掉,咪仲唔環保。
無腦。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我會同佢講,我櫃裏面放左10萬蚊,而家唔見左,我懷疑有可能係你掉/拎左去喎!

侯爵府

kwokdicken 發表於 24-5-3 20:28
首階段「走塑」措施於4月22日起開始實施,餐廳只能向外賣顧客提供或銷售非塑膠類餐具。全城走塑風氣大盛, ...

嗰D環保人仕上哂頭, 未用過嘅膠質义匙係可以回收, 就咁當垃圾, 叫人點相信佢地真係想幫地球先生.

子爵府

我會同公司投訴同報警

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

呢啲人入晒魔

珍珠宮

黐鬼線,淘寶拼多多嗰啲大把仲賣緊,就算買返嚟用都唔係犯法掛…dum晒人哋啲嘢真係離晒大譜

水晶宮

劉大媽 發表於 24-5-3 21:44
我會同公司投訴同報警

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

如果係真嘅,就報警啦

珍珠宮

首階段「走塑」措施於4月22日起開始實施,餐廳只能向外賣顧客提供或銷售非塑膠類餐具。全城走塑風氣大盛, ...

未用就掉咪仲唔環保!

男爵府

天貓 發表於 24-5-3 21:46
黐鬼線,淘寶拼多多嗰啲大把仲賣緊,就算買返嚟用都唔係犯法掛…dum晒人哋啲嘢真係離晒大譜

我聽亞仔講佢同學話淘唔到即棄膠餐具,叫誇境同學幫手淘
利申:我無需要淘,所我無響淘寶搵過

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

佢無嘢嘛?掉晒本來仲同得嘅嘢叫環保?

水晶宮

為咗啲膠,啲人真係痴「」晒線!

珍珠宮

^^Hannah^^ 發表於 24-5-3 21:52
我聽亞仔講佢同學話淘唔到即棄膠餐具,叫誇境同學幫手淘
利申:我無需要淘,所我無響淘寶搵過
...

我搵到好多可以分解嘅環保餐具,反而真係少咗膠歺具

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊