自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

日本為打擊有人以遊客身份購買退稅貨品在國內轉售圖利,令政府稅收減少,預期在明年推行稅制改革時,同時修改現時遊客退稅制度。經常去日本旅遊的港人目前都是在店舖內即場退稅,所付款項扣減了消費稅。早前已傳出當局審視有關制度,考慮遊客購物時須先付包含消費稅的售價,離境時才在機場退稅,最快於2025年財政年度初推行。日本傳媒指,除了透過信用卡退回消費稅給遊客,當局正考慮也透過外國常用的電子錢包退還稅款。
有當地法律學院教授稱,目前的遊客退稅制度太過依賴道德誠信,容易被詐騙分子利用,「我們應該盡快轉用有效的退稅系統」。在現時的退稅制度下,多數旅客離開時關員都無檢查他們是否有帶走退稅品。之前有報道指,新制度下旅客的護照將會有電子購物紀錄,離開日本機場或港口時,會掃描他們的護照確認。由於打開每位旅客行李檢查費時,關員只會檢查購買特定金額旅客的行李,有關金額設定將於稍後決定。

另方面,日本電子產品連鎖店Bic Camera上周三宣布,他們已引入「警報」系統阻止免稅品在國內轉售的問題。有關系統安裝於約200間Bic Camera、Kojima和Sofmap店舖內的收銀處,容許各店分享顧客的護照號碼。若發現有人大量購買物品,便會通知店員,防止有人轉售免稅品。該系統會先在5種高價並受免稅客歡迎的貨品試行,之後才擴至其他產品。Bic Camera早已拒絕讓可疑顧客購買免稅產品,而新推的系統將省下檢查顧客的時間。另一電器店愛電王(Edion)也將在本月底於122間可發售免稅品的店舖推出同類系統。

大宅

SheShehaha 發表於 24-5-6 09:18
日本為打擊有人以遊客身份購買退稅貨品在國內轉售圖利,令政府稅收減少,預期在明年推行稅制改革時,同時修 ...

透過信用卡退回消費稅會唔會有手續費架? 同埋全部野拎去機場check完先退稅執行李好麻煩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

sogoode 發表於 24-5-6 09:35
透過信用卡退回消費稅會唔會有手續費架? 同埋全部野拎去機場check完先退稅執行李好麻煩

...

文中話指定金額以上先開喼 check,除非做代購,唔係嘅話,影響唔大。
電子方式唔一定係信用卡。

大宅

pauline_c 發表於 24-5-6 09:40
文中話指定金額以上先開喼 check,除非做代購,唔係嘅話,影響唔大。
電子方式唔一定係信用卡。
...

去機場排隊都排排, 排完退稅先可以排check in寄行李, 到時可能要預早4-5個鐘去機場

水晶宮

sogoode 發表於 24-5-6 10:22
去機場排隊都排排, 排完退稅先可以排check in寄行李, 到時可能要預早4-5個鐘去機場

...

都未實行,咁擔心咪唔好去住

象牙宮

sogoode 發表於 24-5-6 10:22

...
到時安排大量人手,
有d機場Checkin 完入安檢有時都排成個鐘,
排到夠鐘上機未排到要空姐來搵人。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sogoode 發表於 24-5-6 09:35

...

而家退完稅,suppose都係要去機場check㗎wor…….

大宅

pauline_c 發表於 24-5-6 10:29
都未實行,咁擔心咪唔好去住

只希望吾好太多手續

大宅

mercurycc 發表於 24-5-6 10:33
到時安排大量人手,
有d機場Checkin 完入安檢有時都排成個鐘,
排到夠鐘上機未排到要空姐來搵人。

Check in同安檢又係好耐

象牙宮

回覆樓主:

機場唔掂喎,一定迫到癲!可以係酒店處理比較好!真係旅客多數會住酒店

水晶宮

sogoode 發表於 24-5-6 10:48
只希望吾好太多手續

見佢提議用 passport 晶片記錄,應該唔會多手續,唔使咁擔心喎 ~ 真係實行咪觀察吓先,我已經買咗 2025機票都唔擔心。

水晶宮

sogoode 發表於 24-5-6 10:49

其實度度機場都耐,係香港特別快,習慣咗快,其他度度都覺得慢。

象牙宮

sogoode 發表於 24-5-6 10:49

通關後去咁多次試過兩次安檢真係排好耐,
已習慣早去機場。

大宅

pauline_c 發表於 24-5-6 10:58
見佢提議用 passport 晶片記錄,應該唔會多手續,唔使咁擔心喎 ~ 真係實行咪觀察吓先,我已經買咗 2025機 ...

而家咁快可以買出年機票? 好平?

大宅

mercurycc 發表於 24-5-6 11:02
通關後去咁多次試過兩次安檢真係排好耐,
已習慣早去機場。

排check in寄行李都好耐

水晶宮

sogoode 發表於 24-5-6 11:07
而家咁快可以買出年機票? 好平?

一年前開售,我旺季出發,遲買只會更貴。決定咗旅行就買。

男爵府

佢哋真係要有一個非常完善嘅系統及人手安排否則只會令到機場塞滿人。

大宅

pauline_c 發表於 24-5-6 11:09
一年前開售,我旺季出發,遲買只會更貴。決定咗旅行就買。

原來而家已經好似疫情前一樣, 可以買1年後機票

男爵府

2024年龍年勳章

summering 發表於 24-5-6 11:14
佢哋真係要有一個非常完善嘅系統及人手安排否則只會令到機場塞滿人。

仲可能好混亂

男爵府

咁煩不如取消退稅,反正匯率咁低啲人都照去嫁啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊