自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2313 發表於 24-5-6 17:18
夠洗夠用了,係長生津。

唔包執葬,咁到時都係搵仔女

大宅

_candy_ 發表於 24-5-9 23:48
唔包執葬,咁到時都係搵仔女

政府正在推廣綠色殯葬。

珍珠宮

2313 發表於 24-5-9 23:54
政府正在推廣綠色殯葬。

領取死亡證要錢,申請火化要錢,買棺材都要錢,你唔係以為全部免費呀?

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 24-5-7 12:04
就算啲錢係阿伯同前妻,都係佢哋兩公婆嘅,好仔不論爺田地,阿伯的確有權唔分比仔女喎。

保護阿伯唔係唔 ...

其實你不停話阿伯個女「偷」走晒老竇嘅錢係咪有誹謗成份?法律上,佢地呢種情況係咪界定叫「偷」呢?如果係,咁就係刑事罪行,即係就算阿伯唔告,佢個女都係犯刑事法。但暫時都未見警方介入,咁係咪即係唔算「偷」呢?大家喺公開平台講嘢最好小心啲字眼,免得惹黎不必要嘅麻煩。

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 24-5-7 12:04
就算啲錢係阿伯同前妻,都係佢哋兩公婆嘅,好仔不論爺田地,阿伯的確有權唔分比仔女喎。

保護阿伯唔係唔 ...

其實你不停話阿伯個女「偷」走晒老竇嘅錢係咪有誹謗成份?法律上,佢地呢種情況係咪界定叫「偷」呢?如果係,咁就係刑事罪行,即係就算阿伯唔告,佢個女都係犯刑事法。但暫時都未見警方介入,咁係咪即係唔算「偷」呢?大家喺公開平台講嘢最好小心啲字眼,免得惹黎不必要嘅麻煩。

男爵府

2313 發表於 24-5-6 11:59
伯伯係咪應該取回自己應得款項,做自己開心想做的事呢?好像追夢一樣都未必功,伯伯或許甘願一試。 :happ ...

無錯 點解要留俾子孫
te quiero mucho mi amo

伯爵府

RAY媽 發表於 24-5-9 22:14
因為發生事之前未有金錢轇轕,那個伯伯無需要用錢,仔女覺得錢會分給自己,就沒有急著要錢。到發覺可能有 ...

諗法咁奇怪,唔通啲仔女要睇住伯伯比個識咗兩三個月既人呃哂啲官材本先叫做啱?到時伯伯生不如死會唔關仔女事咩,仔女保護返自己點會唔啱

goldpiglet    發表於 24-5-10 23:04

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lizalch 發表於 24-5-10 02:22
其實你不停話阿伯個女「偷」走晒老竇嘅錢係咪有誹謗成份?法律上,佢地呢種情況係咪界定叫「偷」呢?如果 ...

佢的確係偷偷地響阿伯不知情嘅情況下轉走曬啲啲,唔係響阿伯知情下去做,公平啲如果呢筆錢係阿伯嘅筆生積蓄,個擁有權就未必係細女,合法提取跟擁有權係兩件事, 如果只係協助處理,而將啲錢轉為佢自己個人擁有,唔排除係偷偷轉移資產,當然是非可以由法庭去判 ,父母積蓄亦不是一定要比曬子女的。

冷靜啲, 我無意爭拗 ,唔少人講大媽就會跳制,但以事論事,我並非完全反對個女轉走啲錢,如果留返多少少比阿伯生活(唔衹留幾千),錢到手後會承諾每月比生活費阿伯咁就合理好多,而非錢到手就割席唔理個老人,電話唔聽又粗口又問佢幾時死, 其實阿伯都係想搵個老伴陪伴終老,都唔係做錯啲咩只係遇人不熟,子女錢到手就遺棄老人,點都講唔過。

以下評論就比較理性中肯,可以睇下.

https://hk.finance.yahoo.com/news/%E6%96%B0%E8%81%9E%E9%BB%9E%E8%A9%95-76%E6%AD%B2%E9%98%BF%E4%BC%AF%E7%9A%84%E5%A9%9A%E6%88%80%E8%87%AA%E7%94%B1-190600804.html

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

多年前有位長者在銀行開了一個保管箱,長者在裡面放了不少資產包括首飾,因年紀漸長,於是加了姪女名方便提取物品,姪女可以隨時自己進出,直到有一天,姑姐發現保管箱內有物品不翼而飛,質問下始知姪女提取了物品並據為己有。

相信唔少人(包括我)當時都以為姑姐加姪女名並默許佢可以自行進出及提取物品,咁姪女拎咗亦係預期嘅事,但原來事實並非如此,最後長者告上法庭,原來合法提取物品 跟物品擁有權係兩件事,最後長者勝數姪女被判盜竊罪成。

當然每件事件情況都唔同,誰是誰非須由法庭去判決。作為一家人有今生無來世,最好當然係可以和平解決啦 !

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 24-5-10 08:49
佢的確係偷偷地響阿伯不知情嘅情況下轉走曬啲啲,唔係響阿伯知情下去做,公平啲如果呢筆錢係阿伯嘅筆生積 ...

咪就係見到個呀伯2個月咁樣洗成30幾萬去個岩岩識既人度。佢前妻可能2年都無洗咁多錢。仔女見到正常都嬲。老伯主觀願望想有人陪到終老,但明顯呢個係睇中呀伯既錢,cap夠就走,搵個伴唔係唔得,都要睇下咩人。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Kc天長地久 發表於 24-5-9 17:52
如果自己親生媽媽勤樸,生前都未有咁奢華,做仔女火滾好正常

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-5-10 10:32
咪就係見到個呀伯2個月咁樣洗成30幾萬去個岩岩識既人度。佢前妻可能2年都無洗咁多錢。仔女見到正常都嬲。 ...

上面有段聞 分析得比較中肯, 阿伯用30萬買嘢畀大媽同佢結婚,呢個係阿伯自願, 咁又真係冇證據顯示大媽係呃佢喎, 當然大媽係狼死,不過仔女咁對佢亦唔見得係啱曬, 個女想保住老人家啲錢都合理 ,不過攞錢之後斷絶來往, 對佢嘅態度極差就唔應該囉。

曾經有網友分享都啱,就算仔女做錯,做父母都要慢慢氹佢慢慢教唔會一嘢就放棄佢, 老人家都一樣, 如果怕佢比人呃,大錢到手後都可以淨係畀生活費佢, 阿伯鍾意大媽陪咪由得佢囉,咁做就比較合理。我並非唔支持個女轉走啲錢,衹係質疑錢到手後佢哋嘅態度同處理有問題啫。

水晶宮

BK Milk勳章

2313 發表於 24-5-6 11:59
伯伯係咪應該取回自己應得款項,做自己開心想做的事呢?好像追夢一樣都未必功,伯伯或許甘願一試。 :happ ...

咁俾人呃晒錢,
邊個幫佢養老先
到時邊个執手尾

翡翠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-5-10 10:44
上面有段聞 分析得比較中肯, 阿伯用30萬買嘢畀大媽同佢結婚,呢個係阿伯自願, 咁又真係冇證據顯示大媽係 ...

所有被騙既人都係被氹到「自願」比架,但係要睇下合唔合理。而家係呀伯唔識醒,仲諗住拎100萬比個女人打本做生意喎! 做咩生意呢香港今時今日,仲有呀伯搵個女人係陪佢,做生意點陪佢呢?賠本就有囉。

仔女難免激氣,而家只係呀伯單方面影比東張,又唔知中間發生過咩事,會唔會去大女公司大鬧又個女人一齊嘈又搞事呢?唔知,淨係知去細女醫院度嘈,一陣唔覺意連份工都無埋點算?

之前影到好似有轉過6萬但都即時轉走,唔知係咪比呀伯啦。相信都係苦肉計,始終仔女同呀爸有血緣關係,女人要走隨時走人,迫走個女人再照顧返呀爸。

如果逐個月比錢呀爸,個女人應該會繼續痴住呀當提款機,建立長期關係再巧立名目向呀伯仔女索錢。其實而家係開緊戰,唔可以用一般常理去諗。眼前呢個係騙子,點令佢快啲走唔好再呃錢先係當前最重要嘅事。

子爵府

tictaccandy 發表於 24-5-6 13:25
只係想知,有450萬点解可以住公屋

估計阿伯公屋唔係佢,只係住喺二仔屋企,所以個仔換鎖佢都無得同房署投訴

大宅

佢的確係偷偷地響阿伯不知情嘅情況下轉走曬啲啲,唔係響阿伯知情下去做,公平啲如果呢筆錢係阿伯嘅筆生積 ...

長者能夠過些有尊嚴的生活,不用看別人面色而做人係好重要。

男爵府

同意你。最根本嘅問題係在於何伯有冇權決定自己嘅錢點用。好多人覺得仔女做得啱係因為呀伯擺明比女人呃,但諗返轉頭,假設無騙子出現,換咗個情境係何伯決定將所有自己嘅積蓄捐哂出去,仔女又有無權阻止或者私自轉走所有錢。

對於錢,最好睇得開d,何伯嘅錢就算唔比人呃留返比仔女都可能比新抱攞去貼外家買手袋,可能比女婿攞去賭錢去包二奶,來來去去,無謂太執着,錢係重要,但又唔好太有錢,如果何伯唔係有幾百萬身家,可能一家人仲係開開心心,唔洗搞到依家咁。

不過大陸女人真係好進取,我有幾個朋友親戚都係咁無咗頭家,離咗婚。

洋蔥頭媽咪    發表於 24-5-10 15:19

侯爵府

回覆樓主:

何伯友人「命令」48小時內刪除關注組‎ 網民:好大嘅官威!
https://www.hk01.com/article/1018319?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
終於睇到新何太真身!

珍珠宮

2313 發表於 24-5-10 14:19
長者能夠過些有尊嚴的生活,不用看別人面色而做人係好重要。

又或者咁講,一個神智清醒的喪偶長者,有沒有婚戀和運用個人財產的自由,阿伯有喜歡大媽嘅權利,就算佢被騙亦係佢自己嘅事,當然仔女亦有權唔喜歡甚至反對。

子女怕長者被騙轉移了大部份財產尚且明白,其實大部份財產在子女手上已經達到防騙嘅目的,子女就算唔喜歡可以少啲見,比番生活費長者咪當請工人照顧佢囉,做仔女都應該尊重長者感受,用不著惡言相向,7X歲都唔知仲有幾耐命,同意長者都應該要有尊嚴。

公爵府

回覆樓主:

假設D錢是原配,如果原配無立平安紙,何伯只可取$50萬,餘下的是由子女平分的喎!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊